Grönkål stärker immunförsvaret

Grönkålen står frodig kvar i landet när allt annat gett upp för vinterns kyla. Ät den! Anette Lüning, diplomerad näringsterapeut och kostrådgivare, ger här nya tips och recept på hur du kan skapa ditt eget apotek utifrån örter som odlas på kolonin. Hon driver egna företaget Lüning Näringsklinik AB i Malmö och är också föreläsare.

Nu är det skördedags och dagarna blir kortare. Passa på att laga näringsrik mat och håll immunförsvaret uppe genom att frossa i våra nordiska grönsaker. Ända tillbaka till vikingatiden har vi ätit vitkål och grönkål.

Vitkålssoppa

Vitkål – Nordens motsvarighet till c-vitaminrika apelsiner. Boostar immunförsvaret!

(4 portioner)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 morötter

400 g klyftad vitkål

1/2 röd chilifrukt

400 g krossade tomater

1 liter vatten

3 tsk buljong, pulver

2 lagerblad

Havssalt och svartpeppar

Garnering: några stjälkar persilja

Gör så här: Skala och finhacka löken. Riv eller pressa vitlöksklyftan. Skala morötterna och skär i slantar. Skiva vitkålen. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och vitlök i lite olja i en rymlig kastrull så att löken blir mjuk. Tillsätt vitkål och morötter. Låt allt fräsa tillsammans någon minut. Häll i krossade tomater, vatten och buljong. Tillsätt chili och lagerblad. Låt soppan småkoka under ca 15 minuter tills vitkålen har mjuknat. Smaka av med havssalt och svartpeppar. Garnera med persilja.

Nyttigare äppelpaj

(2 portioner)

2 äpplen

Kanel

2 msk kokosolja + lite till formen

1,5 dl havregryn/ bovetegryn

0,5 dl riven kokos

2 tsk råsocker

En nypa havssalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en liten form med kokosolja. Skär äpplena i bitar. Pudra över valfri mängd kanel och fördela jämnt över äppelbitarna. Blanda kokosolja, havregryn/bovetegryn, kokos, råsocker och salt i en bunke. Strössla över äppelbitarna. Grädda i ugnen i ca 20 min.

Plommonsylt med chili och kanel

Värmande i höstmörkret och ett annorlunda sätt att ta tillvara höstens skörd av plommon.

5 dl urkärnade plommon

1 1/2 msk chiafrön malda till mjöl

1 cm röd chili

1 msk mald kanel

1/2 dl macadamianötter

Gör så här: Mixa chiafröna till mjöl. Tillsätt plommonen och mixa till puréform. Finhacka chilin och blanda i kanel och mixa.

Plommonsylten bör stå över natten så att chiafröna får svälla. Låt stå kallt. Sprinkla gärna över hackade macadamianötter.

Grönkålschips

Grönkål kan skördas långt in på hösten och innehåller mycket c-vitaminer.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut två nävar hackad grönkål på en bakplåt med bakplåtspapper. Droppa på olivoljan och blanda runt. Strö på salt och sätt in i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten

Pesto på grönkål

Gott till att dippa grönsaker i.

(4 Portioner)

1/2 dl mandel

1 vitlöksklyfta

2 dl färsk grönkål

1/2 dl parmesan, riven

1 dl olivolja

Salt och peppar

Gör så här: Lägg ingredienserna, förutom osten och oljan, i en bunke och och mixa med stavmixer eller blender. Mixa ner osten.  Peston skapar du genom att hålla i oljan och röra om, ju mer olja desto rinnigare. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålssoppa

(2 portioner)

1 vitlöksklyfta

Lite hackad chili

1 gul lök

Kokosfett

300 g grönkål

1 tsk grönsaksbuljong

2 dl vatten

Salt och peppar

Gör så här: Hacka vitlök, chili och gul lök fint och bryn lätt i kokosfettet. Skär bort de grövsta bitarna av grönkålen och skär resten i småbitar. Blanda med lök- och chiliblandningen. Fräs en stund. Häll i buljong och vatten. Låt koka 10 minuter eller tills grönkålen är mjuk. Mixa med stavmixer. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med rostade pumpafrön.

Ugnsrostad pumpa

Pumpa av valfri sort

Olivolja

Havssalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i ca 2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö lite havssalt på. Sätt in i mitten av ugnen i 20 min varav de sista 5 minuterna med plåten högst upp i ugnen med grillfunktionen påslagen. Servera gärna till höstens lammstek.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print