Vilket är årets projekt i kolonin för dig?

Solen tittar fram och äntligen är det dags för den första fikan på uteplatsen. En magisk stund när vi passade på att fråga vilket som blir säsongens projekt i kolonin.

Mats Lindblad och Marie-Louise Mattsson

Mossängen, Malmö: Mats Lindblad och Marie-Louise Mattsson ser fram emot att tillbringa sin andra säsong på kolonin. De köpte stugan i maj förra året och första säsongen gick åt till att få kolonin i ordning som de vill ha den. De har tapetserat, målat och byggt om köket. ”Nu håller jag på att bygga en liten tillbyggnad för den nya varmvattenberedaren. Den här rymmer femtio liter, så nu ska det räcka”, säger Mats Lindblad.

Börje Johansson

Brevduvekolonin, Lund: Börje Johanssons funderingar kring årets projekt beledsagas av hans duvors mjuka kuttrande. Först säger han att han inte skall göra något särskilt, men sedan kommer han på att det faktiskt inte stämmer: ”Jag skall ju bygga ett nytt avelsslag till mina duvor, där borta”, säger han och pekar mot ett hörn av tomten. Börje har haft koloni från och till i femton års tid.

Valde och Gun Winhagen

Mossängen, Malmö: Valde och Gun Winhagens koloni saknar för stunden en del av staketet mot grusgången. Anledningen är enkel: Valde Winhagen, som för dagen är själv på kolonin, har precis tagit loss staketet för att måla det vitt. Nästa projekt blir att sätta det på plats. ”Så där har du svaret på din fråga. Gammalt staket ska bli som nytt, det är säsongens projekt så här långt.” Paret har haft sin koloni sedan 1988 och brukar flytta ut någon gång i maj för att bo här fram tills att vattnet stängs av i oktober.

Tamara Numhauser

Plantparken, Malmö: Tamara Numhauser har planterat sparris för ett par år sedan, så ett av årets glädjeämnen blir att njuta av den skörden. Kanske, kanske kan man ana några väldigt små bladknoppar när hon krafsar bort några vissna löv. Desto tydligare är de ljusgröna bladen med ramslök som uppenbarar sig i en pallkrage när hon tar bort fiberduken. ”Nämen oj, titta här. Det är en planta från förra året. Den här säsongen ska jag plantera tomatillos igen, det är en typ av tomater som kommer från Mexico och där varje frukt ser ut som en grön lykta”, säger Tamara Numhauser som haft sin koloni sedan 2013.

Michael och Lena Forsgren

Västhagen, Lund: ”Årets projekt? Jo, det kan jag berätta om”, säger Michael Forsgren medan han ansar i trädgården på sin koloni tillsammans med hustrun Lena. Det handlar om att njuta, ingenting annat. Så tänker han till en sekund, och lägger till en detalj. ”Fast vi skall förstås sätta mandelpotatis också!”

Olle Sandell och Gunilla Lindborg

Mossängen, Malmö: Olle Sandell och Gunilla Lindborg har haft sin koloni i tjugo år och vet precis vad de ska göra den här säsongen: -Njuta och se hur allt växer! Vi fixade en hel del förra säsongen, bland annat golvet i uterummet och trädäcket här, så just nu är det faktiskt inte så mycket mer. Möjligen växthuset som kan behöva ett nytt tak.  För stunden tittar en blek sol fram och det blir en härlig fikastund på det nya trädäcket tillsammans med sonen Ola Lindborg och hans sambo Linn Henriksson.

Rolf Petersson

Västhagen, Lund: ”Jag skall ta det lugnt”, säger Rolf Petersson på en trygg småländsk dialekt. Han är bondson, bördig från Nybrotrakten. ”Det blir att pyssla med trädgården, och jag har inte planerat några större projekt. Fast tid att arbeta har jag, jag är här nästan varje dag”, tillägger han.

Eva Renntun

Plantparken, Malmö: Eva Renntun har haft sin koloni på området i två år och gillar att ta tillvara det hon hittar på den ursprungliga industrimarken. ”Jag har hittat gamla lås, armeringsjärn och diverse järnbitar från Kockumstiden som får bli dekorationer. Här har jag tagit kalkstenar och gjort en liten inhägnad till en odling”, säger hon och visar hur hon ramat in en odlingssäng. Nästa projekt blir att så sommarblommor och kanske skaffa ett insektshotell. Eva Renntun stortrivs på sin lott som hon kallar sin uteplats vid havet. ”Många blir förvånade när jag säger att jag har en odlingslott i Västra hamnen.”

Jenny och Iris Nyberg

Plantparken, Malmö: Jenny Nyberg får hjälp av dottern Iris Nyberg på sin kolonilott. Eller snarare så står de båda och spanar över kolonilotten när dimmolnen sveper in. Det är inne på tredje säsongen och i kanterna blommar blå krokus. ”Årets ambitioner är låga”, säger Jenny Nyberg med ett leende. ”Men jag har tänkt  att plantera lite olika kryddväxter. Jordgubbar har vi sedan tidigare och vitlöken är tålig. Nu gäller det att gödsla järnet så det växer ordentligt!”

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print