Viktigt ta hand om jorden vi lånar

Att sätta spaden i jorden gör många på våren – men vad är det egentligen vi sätter spaden i? Lyckligt Lottads Åsa Annemark berättar mer.

ODLING.

Nu, när det är hög tid att sätta spaden i jorden, är det en god idé att ägna en tanke åt vad det är vi faktiskt gräver i. Vad är jord för något? Är det skillnad på jord och jord? Vilken roll spelar jordtypen jag har för det jag ska plantera – och kan jag förbättra min jord?

Jordarter: Ämnet jord är en bokstavligt talat djupgående vetenskap och intressant på många olika sätt.

För att ta det mycket kortfattat och från början handlar jorden och olika jordarter i vår del av världen om de rester som låg kvar efter att inlandsisen smält undan. De enorma krafter som frigjordes när isen rörde sig malde ner hela berg. Storleken på stenkorn och sammansättningen dem emellan utgör grunden för hur de olika jordarterna definieras. En blandning med många olika storlekar kallas morän.

På andra platser har stenkornen tydligare sorterat sig efter storlek. Till exempel lerjord är en ganska homogen blandning av de allra minsta och finaste kornen. Är det en sammansättning med större del grövre stenkorn rör det sig om sandjord. Med tiden har även rester av levande material (organiskt material) brutits ner, blandat sig med stenkornen och bildat mull.

Mängd och typ av organiskt material (lövskog, barrskog) ursprunglig jordart, även väder och vind – alla dessa faktorer har spelat roll för hur jordtypen är på en specifik plats.

Jordmånen: Är det översta, 30–40 centimeter djupa skiktet i jorden, där de flesta växter har sina rötter.

I en trädgårdsjord är det just det skiktet vi oftast arbetar med. I en bra jordmån kryllar det av liv, mikroorganismer (svampar, bakterier), daggmaskar och andra små djur. Dessa ser till att organiskt material (döda växter och djur) bryts ner, näring frigörs och mull bildas. Det är därför viktigt att det alltid finns något att äta för dessa nyttodjur.

Ofta är vi alldeles för noggranna med att städa bort gamla växter, löv och gräsklipp. Låt gräsklippet ligga kvar i gräsmattan. Klipp döda växtrester i småbitar och låt ligga kvar i rabatten. Kratta in löv under buskar. Cirkeln sluts och det gamla döda blir till nytt liv.

Har du lerjord i din trädgård betyder det att du har en jord som är näringsrik och håller vatten bra. Det betyder också att den torkar upp långsamt på våren och därför är kall länge. Lerjord mår bra av att grävas på hösten, vinterns frost luftar jorden när vattnet i porerna fryser. Kör inte med maskiner på våt lerjord, då packas den och porerna förstörs.

Har du istället sandjord i trädgården innebär det att den är mer näringsfattig och inte håller vatten så bra. Å andra sidan torkar den snabbt upp på vårkanten och blir varm tidigare.

För att jordförbättra både ler- och sandjord kan man blanda i organiskt material. Lerjorden får bättre och luftigare struktur. Sandjorden får bättre vattenhållande förmåga och blir näringsrikare.

Ut och gräv!

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print