Vad smakar bäst på kolonin i sommar?

Det är mycket som smakar bäst i kolonin. Solvarma smultron och egna jordgubbar är klara favoriter. På solklar första plats står grillat, vare sig det är flintastek, korv eller fisk. Allt grillat smakar bäst i kolonin visar vår rundfrågning.

Margaretha Nilsson

Västhagen, Lund: ”Grillat, förstås!” Margaretha Nilsson tvekar inte när hon får frågan om vilken kolonimat hon brukar välja. ”Det blir ofta korv. Eller kotletter. Och sedan har vi förstås våra egna jordgubbar”, fyller hon i och sneglar lystet mot jordgubbsrabatten där det börjar lysa rött bland det gröna.

Jasmina och Ilic Miodrag

Bulltofta koloniområde, Malmö: Jasmina och Ilic Miodrag har lagt ner mycket arbete och omsorg på sin kolonistuga. Kvällens middag är redan bestämd: ”Det blir grillkött! Vi gillar att grilla, allt från kotletter till hamburgare. Men just idag har vi faktiskt köpt färdiggrillad kött”, säger Ilic Miodrag som trivs med kolonilivet och umgänget med trevliga grannar.

Bengt Leander

Haga, Lund: Bengt Leander funderar en stund, och sedan har han det hela klart för sig: ”På förmiddagen blir det något lätt, typ bullar och pålägg och så”, säger han. ”Sedan, på kvällen, då brukar grillen komma fram, och så grillar vi någon god köttbit.”

Berit Lindberg och Martin Giro

Kölnan fritidsby, Malmö: Berit Lindberg och Martin Giro vet exakt vad som smakar bäst i kolonin som de haft i åtta år: ”Våra vindruvor. Kom här ska ni få se”, säger Berit Lindberg och tar oss med till stugans uterum där vinrankorna klättrar längs väggar och tak. Grenarnas är proppfulla med små klasar med blivande druvor. En soffa står strategiskt placerad så det är bara att ligga ner på divanen och plocka vindruvorna direkt. ”De blir väldigt goda. Och så har vi ett fantastiskt plommonträd och ett äppelträd med åtta olika sorter som ympats in.”

Birgitta Wendel

Haga, Lund: ”Det måste förstås vara lättlagat”, säger Birgitta Wendel, och ger sedan ett exempel: ”Sill och potatis, förstås. Och gräslök från kolonin, och så morötter och persilja som barnbarnen odlar här”, ler hon. ”Och sedan är det ju alltid gott med rabarber på sommaren, gärna i paj”.

Marie och Magnus Jakobsson

Månslyckan, Lund: Marie och Magnus Jakobsson gillar frågan; för dem är maten en viktig bit av kolonilivet. ”Snabbgravad lax är en favorit”, säger Magnus, den kan man inte misslyckas med. ”Sedan gör Magnus sina specialhamburgare också”, fyller Marie i, med parmesankräm och fetaost. Mums!

Ljupco, Daniela och Mateo Stefanovski

Bulltofta koloniområde, Malmö: Ljupco, Daniela och Mateo Stefanovski gillar allt som de kan grilla. ”Korvar, grillat kött, ja allt som är grillat blir gott i kolonin. Allra bäst smakar den första grillningen på vårens när det kan vara snö kvar!”, säger Ljupco Stefanovski som är ordförande i områdets koloniförening. Till det grillade äter familjen gärna jordgubbar från den egna odlingen.

Marit Hällebo

Kölnan fritidsby, Malmö: Marit Hällebo är nybliven koloniägare tillsammans med sin pappa och det här är femte gången hon är i stugan. ”Allt är nytt för mig här, så jag har inte hunnit få några mat-favoriter än. Men här finns jordgubbar som är färdiga och de är söta och goda. Och äppelträd. Just nu håller vi på att måla om i förrådet och ska sätta upp hyllor. Det är mycket så här i starten, men jag känner redan att jag kommer att trivas här.”

Robert Rekasi

Månslyckan, Lund: ”Det här är inte min koloni”, säger Robert Rekasi . ”Jag hjälper tre damer med praktiska saker här, drar i skruvar, sågar och sådant. Men jag tror att de grillar mest, och så blir det ett och annat kaffekalas”, funderar Robert. ”Jag tror att det är vad de har kolonin för, att äta, dricka och umgås.”

Tore och Lise-Lott Mårtensson

Västhagen, Lund: ”Vi brukar ha potatissallad, och sedan lägger vi en god köttbit på grillen”, berättar Tore och Lise-Lott Mårtensson. ”Men det är klart, det blir förstås en hel del sill här ute också”, lägger Lise-Lott till. Med nypotatis från de egna odlingarna. ”De kommer att vara klara i god tid till midsommar”, säger Tore och ler vid tanken.

Marie Bengtsson

Kölnan fritidsby, Malmö: Marie Bengtsson stortrivs i sin koloni med utsikt över det böljande landskapet. ”Allt smakar bättre i kolonin!” säger hon och lyfter upp Tösen, en av sina båda katter. Jag äter gärna vattenmelon och så blir det mycket egenodlat som sallad, rödbetor och rädisor.  Stugan som ligger på en liten höjd har döpts till Mary Hill vilket står på en fin namnskylt. ”Alla gillar att vara här och till midsommar blir vi minst 20 personer.”

Madeleine Zadig

Bulltofta koloniområde, Malmö: Madeleine Zadig tillsammans med ”fropsen” (mops och fransk bulldogg) Russin tvekar inte en sekund när hon svarar på frågan om vad swom smakar bäst i kolonin: ”Livet! Här har jag fått livet tillbaka och att vara här är som ett jätteplåster. Jag grillar gärna lax och så blir det nypotatis till. Är jag fem meter från min koloni får jag abstinens! Jag flyttar ut i april och stannar så länge jag kan på hösten.”

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print