Våren är planeringens och planteringens tid. Lyckligt Lottad frågade vilka växter kolonisterna siktat in sig på i år.
En hel del ätbart – men mest blommor. Och en ny stuga.
Det är några av favoriterna när det äntligen börjar bli dags att plantera i koloniträdgården.Vi tittade bland annat in på Stolpalösa i Malmö, Oskarshem 2 och 3 samt Gläntan i Lund.
Thomas Ryberg
Thomas Ryberg går runt i solskenet i sin trädgård med sekatören i hand och skär ner lite fjolårsväxt. ”Jag skall ha dill, persilja och gräslök”, berättar han. ”Och sedan blir det sommarblommor. Pelargoner har jag varje år, och så gillar jag lobelia och fuchsia. Men i år har det varit så mycket och sen frost att man har fått vara extra försiktig med plantorna”, lägger han till.
Adam Velic
”I år blir det olika sorters lök och vitlök”, berättar Adam Velic och tar en paus från sågandet inne i stugan som han ritat och byggt själv. Kolonin har han haft sedan 2012. Han har också planterat nya fruktträd som äppel-, päron- och körsbär. ”Här har jag satt fikon som kommer från mina hemtrakter i Montenegro. Även om klimatet är varmare där än här, så har det gått bra.”
Barbara Strandell
”Nja”, säger Barbara Strandell, ”det blir lite mindre än vanligt i år. Vaxbönor och squash ska jag ha, och så tomater, sallad och potatis. Och så odlar jag mangold. Låt se, vad mera? Jo, rädisor, lök och vitlök. Och så blommor, förstås; jag är speciellt förtjust i liljor.” Sin koloni tog hon över efter sin far, som var den som först hade lotten när området skapades runt 1940.
Ingegerd Larsson
”Jag har satt tulpaner och idag har jag putsat fönster. Räknas det?” undrar Ingegerd Larsson med ett leende. ”Och så har jag passat på att pausa i solen en stund, även om det alltid finns något som behöver göras på stugan och i trädgården. Jag trivs väldigt bra här och kände så fort jag kom in genom grinden att den här kolonin är det.”
Ann-Christine Lindqvist
Ann-Christine Lindqvist berättar att hon gillar den kalla och utdragna våren. ”Det är bättre för växtligheten. I fjol sade det ju bara pang, så var det varmt på några få dagar.” I sin trädgård odlar hon lök, potatis, morötter, bönor, ärtor, rödbetor och vitlök. ”Och så odlar jag sommarblommor, som jag kan ha som snittblommor och göra buketter av” lägger hon till.
Jan Persson
”I vår planterar vi en stuga”, konstaterar Jan Persson och blickar ut över tomten som är översållad av byggprylar, redskap och diverse möbler. ”Vi köpte kolonin i höstas och bestämde direkt att satsa på en nybyggd stuga från LTB-hus efter att vi sett deras annons i Lyckligt Lottad. Stugan ska komma inom den närmaste tiden och vi ser verkligen fram mot att kunna vara här så mycket som möjligt.”
Ivana Hastman
”Jag planterar massor med blommor som jag drivit upp hemma”, säger Ivana Hastman som haft sin koloni i trettio år och stortrivs. ”I år blir det sommarflox i olika färger och så paprikor. Jag och en kolonigranne letade efter en viss färg på flox, men den var svår att hitta. Så det blir lite överraskning i år. Jag brukar gå efter vad som ser fint ut på påsarna.”
Astrid och Sune Jönsson
”Den här kolonin har vi haft i fyrtio år”, säger Astrid och Sune Jönsson. ”Men vi har aldrig varit härute så mycket som under de senaste åren.” De båda har ett jättestort odlingsland bakom stugan, där de drar upp nyttoväxter i mängd. ”Ja, det blir potatis, rödbetor, lök, bönor och sparris, precis allt man behöver. Och gott blir det, inget slår nyskördad nypotatis”, säger de.
Pentti Hepomäki
”Vi planterar i stort sett ingenting”, säger Pentti Hepomäki med ett skratt. ”Istället tänker vi njuta av det vi redan har planterat som till stor del är perenner. Vi har haft hus tidigare, så här vill vi inte ha det så jobbigt. Den här kolonin har vi haft en fem sex år och trivs väldigt bra. Vi är här vi stort sett varje dag under säsongen.”
Miklos och Etelka Hegyi
”Det blir bara blommor”, berättar Miklos och Etelka Hegyi. ”Det är inte mödan värt att odla grönsaker.” Den filosofin har de följt i ett tjugotal år på sin koloni, där en stor palm står frostskyddad under plast. ”Vi har pioner och vallmo och hortensia, till exempel. Och yuccapalmer” lägger de till. ”Inga grönsaker. Men vi har förstås lite örtkryddor, det har vi!”
Samir och Muris Gozic
”Ingenting planterat än så länge. Vi tog över kolonin förra året så nu är det mest stugan vi ska få ordning på”, säger Samir Gozic som tillsammans med sin bror Muris Gozic för stunden håller på att rigga grillen i solskenet. ”Det är viktigt att den fungerar!” konstaterar båda och ler stort. ”Men vi planerar inte att plantera så mycket, utan satsar mest på att ha gräs. Det ska vara lättskött.”
Nora och Selma Najar
”Nu i maj har vi haft kolonin i tre år”, säger Selma Najar. Hon lyfter Nora, tio månader, ur en gunga och tar henne i famnen, och det är svårt att avgöra om Nora eller solen skiner mest. ”Vi odlar gurka och zucchini”, säger Selma, ”och så har vi potatis, lök och vitlök, rädisor, spenat och sallad. Och inne i stugan drar jag upp chili och tomater som skall planteras ut senare!”