Säsongens sista fråga innehåller själva essensen av att ha koloni. Friheten, avkopplingen och det sociala livet var svar som återkom hos de flesta vi frågade. Men det spontana svaret var: allt!
Anders Sjögren
Oskarshem 3, Lund: Jag haffar Anders Sjögren när han hastar förbi med singlet knastrande under skorna, och frågar vad som är bäst med att ha koloni. ”Oj, det är mycket!” säger han, och sedan bryter han ner sitt svar i småbitar. ”Pilla och peta, sitta och njuta – det ska vara en blandning av vila och arbete”. Anders sålde sin husvagn och blev kolonist för fem år sedan. ”Det har jag inte ångrat”, säger han.
Carry Gellersten
Ärtholmen, Malmö: ”Det är ett roligt och socialt liv. Man har alltid att göra på en koloni. Och så gillar jag att dra ogräs”, blir det spontana svaret från Carry Gellersten som haft sin koloni i fjorton år. Blomsterprakten är flödande och en av klenoderna är en blommande blå hibiskus som är proppfull med knoppar. ”Den fanns här när jag flyttade hit och så beskär jag den så att det blir mycket blommor. Det är många som stannar och vill titta.”
Britta Celander
Oskarshem 3, Lund: ”Det är friheten härute som är det allra bästa” menar Britta Celander. ”Jag både vilar och jobbar här, men något odlande ägnar jag mig inte åt, utan det blir mest blommor och andra växter jag sysslar med.” Hon pekar på en rejäl gammaldags mjölkkanna, säkert i femtiolitersklassen. ”Den fylldes med regnvatten tre gånger på en dag häromsistens, så vatten har jag ju åt växterna!”
Ann-Christin och Ingvar Hedlund
Ärtholmen, Malmö: Ann-Christin Hedlund som tillsammans med maken Ingvar Hedlund haft sin koloni i 23 år har svaret på frågan klart direkt: ”Det här är terapi och en lisa för själen. Under arbetslivet är det en påfyllnad och nu när vi är pensionärer kan vi glädja oss åt att få skit under naglarna!” Blomsterprakten är påtaglig och de gröna fingrarna tydliga. ”Livet i kolonin är enkelt och det är roligt att vi kan ta med barnbarnen på saker som midsommardans.”
Peter Sjöström
Oskarshem 1, Lund: Peter Sjöström kan svaret på vår fråga. ”Att komma väck från stadslivet är det bästa med kolonin.” Han utvecklar sedan sitt svar. ”Man vilar upp sig medan man jobbar här, för man gör allt i sin egen takt och bara njuter.” Peter är inne på tredje säsongen i sin stuga, och hade innan dess bott i lägenhet hela livet. Kvinnan i hans liv kom där-emot från villaboende. ”Kolonin blev den perfekta kompromissen”, säger Peter.
Nils Bisbo
Plantagelyckan, Lund: Nils Bisbo sitter på huk och drar ogräs ur jorden längs en av Plantagelyckans singelgångar. Han funderar en stund, sedan har han sitt svar klart. ”Det allra bästa är att komma ner i varv. Att få peta lite stillsamt i jorden och få vistas ute.” Lotten på Plantagelyckan har han haft i ett års tid. Det är hans första koloni, men det blir en fortsättning. ”Ja, jag känner att jag har hittat rätt”, säger Nils.
Lotta Lindberg
Ärtholmen, Malmö: ”Det bästa är att det är så lätt att komma ut. Bara att öppna dörren och det är sådant man uppskattar när man bor i lägenhet annars”, säger Lotta Lindberg som haft kolonin sedan 2008. Hennes mamma bor ett par stugor längre bort och är den som inspirerade till att skaffa en egen koloni. ”Här är nära både till jobbet och hem till lägenheten på Kronprinsen, så läget är verkligen perfekt.” Även hos Lotta växer en vacker hibiskus, som hon tog över när någon tänkte slänga plantan.
Daniel Karlsson
Oskarshem 3, Lund: Det råder febril aktivitet inne på Daniel Karlssons tomt när jag går förbi ute på Oskarshem 3. Men svaret Daniel ger på frågan går i en annan riktning. ”Det bästa med att ha koloni är lugnet, att ha någonstans att bara vara.” Det har Daniel och familjen haft i två månaders tid; kolonin införskaffades i början av juni i år, och har utfallit till stor belåtenhet. ”Det är en riktig oas” försäkrar Daniel Karlsson.
Margareta Sjöstedt
Plantagelyckan, Lund: ”Det bästa med att ha koloni är friheten” slår Margareta Sjöstedt fast. Jag träffar henne när hon skjuter en skottkärra med grejor längs den singelbelagda gången på koloniområdet. ”Det är inte alls som att ha villaträdgård, utan här kan man mycket mer göra som man vill”, säger hon. ”Det speglar våra olikheter på ett intressant sätt”, menar Margareta, som har haft sin lott på Plantagelyckan sedan 1998.
Taisto Vierimaa
Ärtholmen, Malmö: ”Avkopplingen. Även på vintern kommer jag hit i stort sett varje dag för att titta till stugan. Jag bor mitt i stan vid S:t Knut så det är lagom cykelavstånd”, säger Taisto Vierimaa. ”Och att katten Kajsa kan vara med. Hon är en hittekatt, eller rättare sagt var det hon som hittade mig. Det var för tretton år sedan.”
Karin Fredriksson
Östra sommarstaden, Malmö: ”Det bästa med en kolonistuga är nog känslan av vila, att komma ifrån vardagen” säger Karin Fredriksson som hälsar på hos svärfar. ”Därför gillar jag namnet på en av stugorna här i området, den heter ”Tillflykten”. Lite så, är det. En plats att bara vara på, att kunna säga ”nä, nu drar jag till kollo och äter jordgubbar”. Det vilar också en slags vänlighet över ett koloniområde, det är väl det trädgårdar gör med människor.
Lars Eric Nilsson och Lena Pålsson
Ärtholmen, Malmö: För Lars Eric Nilsson och Lena Pålsson (och hunden Dixie) är svaret på frågan enkel: ”För att det här är vårt sommarboende. När säsongen är slut på kolonin tar vi våra hundar, packar husbilen och så kör vi ner till Spanien där vi bor på en camping över vintern. Vi flyttade hit 2010 och valde det här huset för att det är fullt modernt och det bara var att flytta in. Så numera har vi sommar i stort sett året runt.”