Tjugo års kö för att få koloni på Södermalm

Alf och Ann-Christin Bengtsson har en av de prunkande kolonierna i Eriksdalslunden på Söder i Stockholm.

I Stockholm ligger koloniområden på rad längs Södermalms södra strand. Kolonierna är billiga – men säljs bara via koloniföreningarna. Hundratals köar, och väntetiden är upp till tjugo år innanför tullarna.

Mest eftertraktade är kolonierna i Tantolunden, där föreningarna beslutat att ingen över 45 år får ställa sig i kö. Motiveringen är att kolonisterna ska orka med föreningens gemensamma sysslor när de får sin stuga.

Men i Eriksdalslunden ett stenkast österut har kön ingen åldersgräns.

– Vi är mer liberala. Och ålder betyder inte allt, det finns femtioåringar som är tröttare än pensionärer och ger upp efter något år, säger Ann-Christin Bengtsson som har en av Eriksdsdals- lundens vackra lotter tillsammans med maken Alf. Paret är i 70-årsåldern.

Området är ett av Stockholms äldsta, grundat 1906.

Makarna Bengtsson visar stolt sitt näsduksträd, en sällsynt art som lockar beundrare från när och fjärran. Trädet har just blommat klart, och vita näsduksliknande blommor ligger här och där på marken.

Tomten är smockfull med växter, man får ta sig fram på smala stigar i den gröna djungeln. Alf Bengtsson förklarar att den varma sydsidan av klipphällen ger ett gynnsamt mikroklimat.

På terrassen framför den lilla stugan är utsikten över Årstaviken magnifik. Vattnet blänker i eftermiddagssolen, och går utmärkt att bada i.

Stugorna i området får vara max 14 kvadratmeter och terrasserna 6 kvadratmeter. Dessutom tillåts ett skjul på tre kvadratmeter.

Området har kommunalt vatten sommartid och el, men inget avlopp.

– Vi har gemensamma torrdass, berättar Alf Bengtsson och tycker det fungerar utmärkt. Makarna sover ofta över i stugan på sommaren.

– Blir för kallt har vi bara åtta minuters bilresa till lägenheten vid Hammarbybacken.

Makarna blir förvånade när de får höra att kolonistugorna i Malmö brukar vara större och säljs på en fri marknad, utan köande.

– Här köper man stugan till ett pris som föreningens värderingsmän avgör. Det brukar ligga mellan 80 000 och 150 000 kronor, berättar Alf Bengtsson.

Marken arrenderas av koloniföreningen, som har 25-årskontrakt med staden. Avgiften för kolonisten är sex kronor per kvadratmeter tomt, plus 2 500 kronor i medlemsavgift om året.

Stockholm har skriande bostadsbrist och det byggs febrilt överallt.

I Malmö har många kolonier fått flytta ut när staden vuxit.

Men makarna Bengtsson tror inte att Söders koloniområden är hotade.

– Detta är en kulturhistorisk miljö, och Stockholmarna älskar att promenera här, säger Alf Bengtsson och känner sig trygg i sitt paradis.

FAKTA

I Stor-Stockholm finns ett 70-tal koloniföreningar. Drygt hälften är enbart odlingslotter, och utanför tullarna är köerna till dessa korta.

Köerna till kolonistugorna utanför tullarna varierar mellan två och tio år. I innerstaden är kötiderna femton till tjugo år. De 34 stugföreningarna har separata köer, och de som ställer sig i flera köer får betala flera årsavgifter.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print