ALMÅSA/MALMÖ.
Just nu håller Almåsas vinodlare tummarna för att det ska bli mycket sol och framförallt ingen frost. Om ett par veckor är det dags för vinskörd av de cirka 400 vinstockarna som växer på en sydsluttning ner mot Sege å.
Allt fler vingårdar anläggs i Skåne och intresset för att odla sitt eget vin ökar.
– Faktum är att en vinstock kan växa nästan överallt, men det är solen och värmen som ger sötman i vindruvorna, berättar Bengt Gran som är sekreterare och en av eldsjälarna i föreningen Almåsa Vingård.
Odlingen ligger intill Almåsa fritidsby och föreningen bildades 2011. I likhet med Bengt Gran har flera av odlarna en egen koloni på området.

Malmö kommun har anlagt vingården och man hyr sina vinrader ungefär på samma sätt som en odlingslott.
– Hittills är vi ett 20-tal odlare i föreningen och har plats för fler. Varje medlem sköter sina egna rader, men allt annat gör vi tillsammans. Det är en fin gemenskap.
Just den här dagen i början av september strålar solen och helgens ihållande regn känns långt borta. De 25 raderna med vinstockar står prydligt spaljerade och de ljusgröna karaktäristiska vinbladen rör sig lojt i den svaga vinden.
I början och slutet av varje rad har man planterat röda rosor som lyser i solen. Bengt Gran berättar att vingårdsrosor är en gammal tradition från tiden när man skördade med häst och vagn.
– Avståndet mellan raderna är uträknat så att hästen skulle kunna passera med sin vagn. När hästen kom till slutet av en rad och upptäckte rosen, så sägs det att den vände om och gick tillbaka igen…
Idag har rosorna en praktisk betydelse:
– Vi ser om de drabbats av mjöldagg, vilket kan sprida sig till vindruvorna. Hittills har vi sluppit angrepp.
Druvklasarna växer tätt upp till ungefär en meters höjd. Högre upp är det bara grenverket som spaljerats (bundits upp) längs långa vajrar som löper mellan kraftiga balkar i aluminium.
– Mot slutet av odlingssäsongen klipper man fritt runt druvklasarna, först på den östra sidan och sedan den västra. Även detta enligt gammal tradition, förklarar Bengt Gran ”… för att stocken inte klarar av att man gör båda sidor samtidigt.”
Nu ska druvorna få mogna några veckor till. Eller tills sötman är tillräckligt hög i druvorna. En tumregel är att skörd kan ske femtio dagar efter att druvorna börjat få färg.
– Förra året skördade vi den 4 oktober, men den här säsongen lär det dröja ytterligare ett par veckor, säger Bengt Gran och nyper av en lilaröd druva och stoppar i munnen.
– Nix, det tar ett tag till, konstaterar han.
Förra säsongen skördade man 140 kilo vindruvor, vilket gav ungefär 70 liter färdigt vin. Dessa tappades på 140 höga, smala 50 cl-flaskor.
En imponerande samling för att vara den allra första skörden, men så var väderbetingelserna förra säsongen optimala. Vinet döptes till ”Almåsa Blannevin Röda” och har givetvis fått en egen specialdesignad etikett.
– Visst kunde vi kallat det något tjusigt på franska, men nu är vinet producerat i Skåne så då tyckte vi att Blannevin passar bra.
Nyligen deltog vingårdsföreningen i sin första ”expertbedömning” när Föreningen Svenskt Vin testade Almåsas vin. Odlarna höll andan när expertpanelen lät det djupröda vinet rulla runt i munnen och sedan kom med sitt utlåtande:
– Man tyckte det var ett trevligt vin, men det behövde något års lagring för att upplevas som färdigt. Alkoholprocenten var också lite låg. Syran var bra, vilket många sydligare länder kan ha problem med, sammanfattar Bengt Gran som känner sig nöjd med resultatet.
Efter att vindruvorna skördats sker vinpressningen på plats i ett stort kärl som man har i fritidsbyns huvudbyggnad. Men vintrampandets tid är förbi.
– Ja, numera pressar man fram druvsaften mekaniskt och sedan får den jäsa. Vi använder oss av en Bourgogne-jäst, men det finns hur många olika jäsprocesser som helst. Det är rena vetenskapen och där är vi inte än.
Nu är det egentligen bara en sak vinodlarna fruktar: att det ska bli frost innan man hinner skörda druvorna om några veckor.
– Blir det frost, så är det klippt. Då kan vi kasta alla druvorna.
Eller göra något annat av skörden. Under de 5 000 år som människan odlat vin har uppfinningsrikedomen varit stor när det gäller att hitta alternativa sätt ta tillvara en skadad skörd.
För Bengt Gran och hans odlingskamrater är det nog själva odlandet som är det roligaste.
– Vi lär oss nytt hela tiden och så får vi träffa många trevliga människor med samma intresse.
FAKTA
Druvorna blir till vin
Druvklasarna plockas, avstjälkas och krossas.
Jäst tillsätts. Druvmassa för rödvin jäser med skal i ungefär en vecka. Druvmassa för vitt vin jäser normalt inte med skal utan pressas direkt.
Druvmassan pressas och skalen tas bort.
En andra jäsning görs ibland med tillsättning av särskild jäst då den första jäsningen är klar.
Musten får sedan ligga på kärl av plast, rostfritt eller ekfat i så lång tid man anser att det behövs.
Vinet buteljeras och får ligga någon tid. Sedan är vinet äntligen klart!
Omgående efter skörd börjar arbetet med nästa årgång. Vinstockarna ska beskäras, gödslas, ogräs ska tas bort och solen ska skina hela sommarn.
Bengt Gran: ”Mycket arbete men det är det värt.”
Kooperativ driver – kommunen äger
Vingården har idag knappt 400 rankor och ägs av Malmö kommun. Odlingen är troligtvis Sveriges enda kooperativa vingård.
Druvsorter som odlas är Rondo och Regent för rött vin och Solaris och Phenox för vitt. Det tar normalt cirka tre år innan nya vinrankor ger tillräcklig skörd för att kunna göra vin.
Idén till att anlägga en vingård kom efter en kurs i vinodling 2011. Ett antal dåligt utnyttjade odlingslotter på en sydsluttning vid Almåsa fritidsby gjordes med hjälp av kommunen om till vingård.
Temaodlingen administreras av arrendeenheten vid Malmö stads fastighetskontor.