Inbrotten på koloniområdena är ett återkommande otrevligt inslag. Ingen går säker, men det finns stora skillnader från koloniområde till koloniområde när det gäller riskerna. Sak samma gäller vid en jämförelse mellan Malmö/Arlöv och Lund.
Det finns, sade författaren Mark Twain, tre sorters lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. En del ligger det i påståendet, men statistik kan ändå vara användbar när det gäller att belysa olika företeelser.
Lyckligt Lottad har under april månad genomfört en enkät om inbrottsfrekvensen på trädgårdskolonierna i utgivningsområdet. Tjugoett områden har svarat på våra frågor, och vi kan därför ge en översiktlig bild av situationen.
De tjugoett områdena omfattar totalt 2041 stugor, 1409 i Malmö och 632 i Lund. På områdena har det sammanlagt förekommit 174 inbrott under 2015. Det innebär att risken att drabbas var 8,5 procent under fjolåret, sett över samtliga tjugoett områden.
I år har samma områden drabbats av 68 inbrott under årets första dryga kvartal. Det ger en inbrottsfrekvens på 3,3 procent.
Är då risken lika stor att drabbas av inbrott i Lund som den är i Malmö/Arlöv? Nej, det är den inte. Under 2015 var det 9,5 procent av kolonistugorna i Malmö/Arlöv som fick oönskat besök, medan motsvarande siffra i Lund höll sig på 6,3 procent. Trenden är densamma 2016: 3,7 procent av stugorna i Malmö/Arlöv har drabbats men bara 2,5 procent av Lundastugorna.
Ett exempel på ett mycket hårt drabbat område är Stolpalösa i Malmö, där risken att drabbas av inbrott under 2015 uppgick till svindlande 64 procent. Hittills i år har 14 procent av Stolpalösaborna haft påhälsning.
Stolpalösa svårt drabbat av inbrott
Stolpalösa sommarstad i Malmö har haft ett tufft 2015 när det kommer till inbrott och skadegörelse. Mai-Britt Nielsen, koloniföreningens ordförande, uppger att området drabbats av 65–70 inbrott under förra året varav två stugor blev vandaliserade. Själv hade hon flera inbrott i sin egen stuga.
– De flesta inbrotten skedde i förråden och där försvann mest silvertejp, T-sprit, presenningar, snören och liknande. Flera stugor har haft inbrott flera gånger.
Mai-Britt Nielsen berättar att det oftast är stugorna mot grönområdet som drabbas, eftersom inbrotten inte syns från gatan.
– Eftersom det var extremt många inbrott 2015 började vi sätta upp belysning. Detta hindrade inte tjuvarna som slet ner lamporna. I samband med ett av inbrotten i min stuga, så hittade jag lampan slängd på gräsmattan, säger hon lite uppgivet.
– Närmast ska vi förhandla med kommunen om att få sätta upp ett staket ut mot grönområdet, så att det blir svårare att ta sig in.
Lena Forsfält