Jemai Bendib var inte alls intresserad av trädgårdsliv när han köpte kolonin på Ärtholmen i Malmö. Tanken var enbart att han och familjen skulle ha en egen uteplätt där de kunde grilla, sola och leka med dottern. Numera är dessa ting en bisyssla – för jämte odling och snickeri är det biodling som gäller.
En avslappnad och glad Jemai Bendib möter oss denna soliga dag på Ärtholmens Sommarstad. Vi passerar en spaljé av äppelträd och träder in i en grön och välskött oas. Här finns rabatter med bland annat rosor och pioner. På den stora inbjudande gräsmattan står en möbelgrupp i trä, där vi slår oss ner med svalkande dricka.
Det var en slump att Jemai Bendib blev koloniägare. Han och dåvarande hustrun var på besök hos hennes väninna i samma område och intresset för kolonilivet vaknade så smått. På den närliggande lekplatsen började de prata med en man som spelade boule. Hans fru hade nyligen avlidit och han ville sälja sin koloni. På den tiden, för 13–14 år sedan, kostade stugorna inte så mycket. Familjen Bendib slog till.
Skötselintresset var till att börja med ljummet, de ville mest bara vara där och njuta av kontakten med naturen. Så småningom blev en före detta granne förargad över misskötseln och menade att mördarsniglar härjade fritt och tog sig in till honom.
– Jag blev både ledsen och arg, men ville skapa bra relationer med grannarna, berättar Jemai Bendib.
Han började se skötselbehovet både i trädgården och i stugan, som mera liknade en lada. Han anlitade arbetskraft för större saker som behövde göras, som att bygga en ny grund. Allt var genomruttet.
– Jag har lärt mig genom att titta, fråga, googla och prova. Det mesta har jag gjort själv. Jag har höjt taket en halv meter, byggt uterum och satt ny väggpanel.
Han visar runt i stugan som har en boyta på 40 kvadratmeter. Från uterummet kommer man in i vardagsrummet med soffa, tv och bokhylla. Det lilla genomgångsköket innehåller allt Jemai Bendib behöver, som kyl, frys, spis, diskmaskin och vask med rinnande vatten. Längst in ligger sovrummet. Även en toa med duschkabin får plats. Allt är vitt och fräscht.
I trädgården har han satsat på enkelhet. Allt finns i små avdelningar. Rabatter med blommor och bär längs kanterna, ett gammalt äppelträd som står stadigt i gräsmattan.
I ett hörn finns matavdelningen. Här odlar han bland annat kryddor, zucchini, lök och sallad.
– Jag ska odla bondbönor också, så att jag kan laga min mammas goda gryta på egna ingredienser. (Se recept.)
Jemai Bendib tar vara på allt som naturen ger i hans trädgård. Han gör sylt av bären och använder kryddorna och grönsakerna i matlagningen. När äpplena mognar är det tradition att han bjuder sina kolleger på jobbet på äppelkaka. Fikonen äter han som de är, de minner om barndomen i Algeriet.
En ny friggebod står uppförd i ett annat hörn. Att inreda den är ett av sommarens projekt.
– Halva boden ska bli ett litet gästrum och andra halvan blir en verkstad/ateljé, säger Jemai Bendib med en blick som talar om att han är redo att börja med en gång.
En annan hobby som är alldeles ny är biodling. Han går just nu en terminslång kurs och har skaffat sig två bisamhällen som står i skuggan bakom stugan. En person i området skaffade sig bin och då blev Jemai Bendib också intresserad. Föreningen krävde att grannarna skulle godkänna hans bisyssla och de var positivt inställda.
– Bina kräver inte så mycket, de är självflygande, haha.
Jemai Bendib förklarar entusiastiskt att efterhand som drottningen gör nya bin så måste storleken på kuporna öka. Inför vintern ska bina matas med en blandning av socker och vatten. Och så ska han slunga honung förstås.
– Två bisamhällen kan ge 60 kilo honung. Roligt att ge bort i present, men även bra att sälja lite eftersom hobbyn kostar en del i början.
Från april till oktober bor Jemai Bendib i sin stuga. Det betyder mycket för honom att ha en lekfull och äventyrlig kontakt med naturen och det får han här.
FAKTA
Jemai Bendib
Gör: Legitimerad psykoterapeut på vuxenpsyk i Malmö.
Bor: 3:a på Möllevången, koloni på Ärtholmen.
Ålder: 57 år.
Familj: Två döttrar och ett barnbarn.
Intressen: Trädgård, biodling, läsa, måla.
Favoriter i trädgården: Rosor och fikon.
Inspireras av: Dokumentärer om trädgård och av andras trädgårdar.
Personlig betraktelse: ”Eftersom mitt jobb ofta är intensivt och känslomässigt tungt, är det skönt att komma hem till kolonin. Här finns naturen, lugnet och tystnaden. En fristad för mig.”
Jemais tips inför ett köp:
Titta noga, ha gärna med dig någon med erfarenhet.
Se upp så att du inte blir lurad, stugan kan vara i dåligt skick utan att det syns utanpå.
Planera trädgården efter tid och behov.
Lägg mycket tid på förarbetet. Du vinner tillbaka tiden i slutändan.
Fråga mycket, googla och lär dig om byggande och trädgård.
RECEPT
Lammgryta med gröna bondbönor
0,8 kg lammkött, gärna hals eller bogdelar
1,5 kg färska unga bondbönor eller 800 g skalade
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Saften från en halv citron
2 morötter, skurna i stavar
2 färska tomater eller en burk krossade
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning eller 4 msk kalvfond.
1 kvist färsk timjan
Olivolja
Salt och svartpeppar
Bryn köttet runtom med lök i het olivolja. Lägg till tomater skurna i små bitar, krossad vitlök, timjan och citronsaft. Salta och peppra efter smak. Rör om i cirka 5 minuter. Tillsätt hälften av vätskan från buljongen, den ska nästan täcka köttbitarna. Låt sjuda under lock cirka 40 minuter. Tillsätt resten av vätskan, morötterna och bondbönorna. Se till att avlägsna senorna från bönskidans sidor om du använder färska gröna bondbönor. Koka i 20 minuter till.
Serveras helst med cous-cous, men ris, bulgur eller en bit surdegsbröd går också bra.