VÄSTKUSTEN
Varför blev det just den här kolonistugan?
– Det var en slump. Vi hade en odlingslott i Hammars park, men saknade att ha tak över huvudet. Så vi började titta oss omkring efter en kolonistuga och kom hit på visning. Det enda vi hade bestämt oss för var att det inte fick vara ett eternithus eller ett arrendekontrakt på bara ett år. När vi kom in här och gick runt kände vi direkt att den här stugan är det. Dessutom var den pedantiskt skött och utan tillstymmelse till mögeldoft.
Lennart: – Så efter en stund tog jag säljaren åt sidan och sa att vi tar den. Direkt. Fast huset hade eternitplattor och arrendet var på ett år …
Var det ett bra val?
Lennart: – Ja, verkligen. Vi har trivts här från första stund.
Christin: – Jag uppskattar närheten till Sibbarps kallbadhus. Det tar max fem minuter att cykla dit och ta ett morgondopp.
Vad var det första ni fixade när ni flyttade in?
Lennart: – Vi köpte kolonin på höstkanten, så första året bodde vi in oss. Här var fullt möblerat och vi fick överta en massa redskap. Det enda vi tog bort direkt var plastblommorna. Efter andra sommaren drog vi in el eftersom det blev lite primitivt att bara ha oljelampor och gasol. Man blir ju lite beroende av vissa elektriska apparater.
Christin: – Ja, framför allt hårtork. Till slut hittade jag en batteridriven i Frankrike!
Beskriv känslan när ni kommer hit …
Lennart: – Härligt och fridfullt. All stress rinner av. Som att komma in i en annan värld. Det första man gör är att gå en runda och kolla så allt är OK. Under maj och juni räcker det att man är borta några dagar för att det ska ha hunnit växa jättemycket.
Vilken är den största förändringen ni gjort?
Lennart: – Vi gjorde en tillbyggnad 2004 så att vi fick en ordentlig matplats och en sovalkov. Tillbyggnaden står på plintar och kan i princip flyttas i ett stycke om det skulle behövas.
Lennart: – Det var en rolig men jobbig sommar och jag tror jag gick ner sju kilo på kuppen.
Bästa koloniminnet?
Lennart: – Det är nog våra sillafrukostar och sillafester. I augusti förra året hade vi fest i vårt uterum söndagen när det var skyfall och blev den stora översvämningen. Det var väldigt speciellt att sitta och höra hur regnet trummade på taket och vi fick springa gatlopp mellan uterummet och köket.
Lennart: – Jag gör egen senapsgravad sill och serverar dillsnaps till det. Särskilt damerna brukar uppskatta den milda smaken.
Sämsta koloniminnet?
(lång betänketid): – Nej, finns faktiskt inga. Vi har tack och lov sluppit inbrott och sådana tråkigheter.
Projekt den här säsongen?
– Att njuta och träffa våra vänner. Ordna sillafrukostar och lägga in mer sill.
Bästa råden till den som går i kolonitankar:
– Att ha en kunnig person som tittar på huset. Skicket varierar väldigt. Kolla så att det är luftväxling under huset, som torpargrund. Lukta så att det inte finns någon mögeldoft. Möss kan vara ett problem, titta efter muslort.
Lennart: – Tänka igenom hur mycket tid man kan lägga ner på en renovering. För den som kan renovera själv och har tid kan ett projekthus vara ett bra köp.
Christin: – Läget. Att man direkt känner att den här platsen är min.
FAKTA
Namn: Lennart Malm och Christin Alfredsson.
Bor: Centrala Malmö.
Koloni: Sedan 2001 på Västkustens koloniområde i Sibbarp.
Storlek: Stuga 40 kvm och tomt cirka 400 kvm.
Familj: Fyra barn och barnbarn.
Bakgrund: Lennart är jurist, Christin har arbetat inom vård och omsorg. Numera pensionärer.
Motto i livet: Att leva i nuet. Välj att se det positiva, allting blir lättare då.
Odlar: Mycket blommor. Lennart förkultiverar penseer tidigt på säsongen och planterar ut.
Potatis, tomater, sallad. ”Lidl har ett bra sortiment av plantor och vi handlar mycket där.”
RECEPT
Lennarts senapsgravade sillfiléer
1/2 kg sillfiléer
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
1/2 dl socker
1/2 dl ättiksprit
Senapssås
5 msk fransk senap
2 msk svensk senap
2–4 msk socker
1 tsk salt
1/2 tsk krossad svartpeppar
1 1/2 dl rapsolja
1 1/2– 2 msk vinäger
1 dl finhackad dill
Gör så här: Dra skinnet av filéerna. Blanda vatten, salt, socker o ättiksprit i en skål och lägg i filéerna. Låt stå minst 4 timmar eller över natten.
Rör samman alla ingredienserna till såsen, först senapssorter, socker, salt, peppar och olja, lite i taget. Sedan vinäger o dill. Låt filéerna rinna av mkt väl. Lägg filéerna i senapssåsen o låt stå svalt minst 12 timmar. Var noga med att det blir sås mellan varje lager av filéer.
Till detta avnjuts av den som vill Lennarts dillsnaps:
Lennarts dillsnaps: Tryck ner mycket dill i en flaska och häll sedan på brännvin/vodka till flaskan är full. Bäst smak ger krondill. Låt stå minst en vecka.