Vilken är din favoritplats när du är på kolonilotten?

102

Kanske kan man tro att de som lockas till kolonismen alla har samma bevekelsegrunder, men det stämmer inte alls. Lyckligt Lottad har frågat ett antal kolonister vad just de njuter allra mest av på sin lott. Lugnet och idyllen visar sig dock vara en gemensam nämnare för många.

1. Inger Haskå

”Vilken som är min favoritplats?” Inger Haskå behöver ingen betänketid: ”Det måste vara mina rabatter”. När Lyckligt Lottad ställer frågan håller Inger som bäst på att planera om sin trädgård. Kolonin har hon haft i sju år, och att hon väljer rabatterna som favoritplats är inget konstigt. ”Nej, jag har aldrig tid att sitta stilla, utan är ständigt i arbete. Och då hamnar man förr eller senare i rabatterna!”

2. Lars Emil Poulsen

”Jacuzzin. Här sitter jag nästan varje kväll efter att vi stängt i kiosken. Det är en härlig avkoppling”, säger Lars Emil Poulsen som sedan april tagit över kiosk med tillhörande koloni och numera driver ”Lasses kiosk” vid entrén. Glass och godis är fortfarande storsäljare. ” Vi har fått en jättebra respons och utökat sortimentet en del, bland annat serverar vi presskaffe och har djupfrysta färdigrätter”, säger Lars Emil Poulsen som nu bara önskar sig lite bättre sommarväder.

3. Kerstin Svensson

”Nja” säger Kerstin Svensson, ”jag väljer mellan två platser. Jag gillar att sitta på gaveln av huset, men där är det väldigt stökigt just nu, för vi håller på att renovera och måla om. Så då får det bli fikaplatsen, för den tycker jag också mycket om!” Kerstin köpte kolonin hösten 2015. ”Ja, jag har kanske inte hunnit bli riktigt inbodd än”, funderar hon.

4. Bengt Wueggertz och Annette Murray

”Soffan och hammocken”, svarar Bengt Wueggertz och Annette Murray med tillägget att det är Anette som brukar ligga i hammocken. På bilden fick de dock sitta tillsammans. Annette Murray tog över kolonin efter sina föräldrar för elva år sedan och numera har det blivit 25 år på kolonin. ”Här har alltid funnits en hammock som varit min favoritplats”, säger Annette Murray och berättar att bland det första Bengt Wueggertz fick göra var att bygga ihop en ny hammock när den gamla gett upp.

5. Ingvar Jönsson

Ingvar Jönssons tomt ståtar med en gräsmatta man skule kunna spela Wimbledon-finalen på. ”Jo, jag försöker hålla ordning här så gott jag kan”, säger Ingvar. På frågan om vilken som är hans favoritplats blir han inte svaret skyldig. ”Det är altanen. När man har jobbat färdigt på lotten är det skönt att slå sig ner där och vila en stund!” Sin koloni har Ingvar Jönsson haft i tjugo år.

6. Hanne Romanus

”Bigarråträdet. Det var det första jag såg när jag kom hit och faktiskt det som fick mig att bestämma mig för den här stugan. Att sitta i skuggan under trädet är underbart”, säger Hanne Romanus som köpte sin koloni för tre år sedan.
Under min uppväxt älskade jag att sitta under gamla fruktträd, så det här är verkligen min favoritplats. Jag är mycket odlingsintresserad och i år testar jag att odla potatis i en rabatt för att luckra upp jorden.”

7. Pia och Gunnar Persson

”Favoritplatsen är vid uteplatsen på baksidan,” konstaterar Pia Persson och Gunnar Persson som trivs med lugnet här. De tog över kolonin efter Pia Perssons mamma och i allt har det blivit 25 år här. ” En lustighet är att när jag kom hit första gången hängde här ett antal keramiktavlor med balettmotiv. När jag tittade efter närmare, så visade det sig att det var samma tavlor som jag själv fått en gång som tonåring och som sedan sålts på loppis. Och så hamnade de här!”, säger Pia Persson med ett skratt.

8. Gerth Lundblad

”Jo, du”, säger Gerth Lundblad, ”min favoritplats är bänken på förstukvisten utanför stugan. Dels är det skugga vid bänken, så man får lite svalka på varma dagar. Men det är också ett bra ställe att hålla utkik över området från.” Kolonin är hans frus. Hon tog över den efter sin moster, som i sin tur tagit över efter sin far. Lotten har funnits i familjen sedan Täppan öppnade 1915.

9. Bengt Wueggertz

”Ölgången. Den måste bara få vara med som favoritplats”, säger Bengt Wueggertz och Gunnar Persson och visar på en liten passage mellan de båda grannkolonierna. På en skylt står det ”Ölgången”. ”Det var de tidigare ägarna som gillade att träffas och dela ett glas,” berättar Bengt Wueggertz. Grinden används fortfarande flitigt, intygar grannarna med breda leenden.

10. Janet Werngren

Janet Werngren vet precis vilken som är hennes favoritplats i koloniträdgården. ”Det är växthuset, för det förlänger säsongen och är härligt att vara i på vår och höst.” Janets mamma propagerade ofta för trädgård och odling under Janets uppväxt, men för döva öron. I förlängningen fick hon dock rätt: ”Jo, nu har slanten trillat ner, och vi skaffade koloni här 2014!”

11. Kristina och Henry Wiberg

”Här där vi kan njuta av alla blommor och ha bra uppsikt”, svarar Kristina och Henry Wiberg på frågan vilken som är deras favoritplats. Framför stugan har de en liten sittgrupp där de gärna tar igen sig. ”Det är Kristina som sköter blommorna och jag gräset”, säger Henry Wiberg och tittar stolt ut över den välansade trädgården. De har haft sin koloni i 34 år och numera är det även barnens och barnbarnens favoritplats.

12. Ulla Henriksson

I ett hörn av Ulla Henrikssons ompysslade trädgård står en alldeles ensam stol utplacerad. Ulla pekar på den när jag frågar om hennes favoritplats. ”Där” säger hon. ”Där prickar nämligen de sista solstrålarna för dagen min tomt, och där är det härligt att sitta och läsa när solen sjunker ner bakom husen ute på Södra vägen.” Kolonin bytte hon till 2015, och flytten blev kort – tidigare hade hon lotten bredvid.