Sätt spaden i stadens jord

Lina Nordlander pysslar om sin odlingslott på Brunnshögsområdet i Lund. Foto: Lars Dareberg

Intresset för att skaffa en egen odlingslott växer rekordsnabbt. Men hur gör man för att bli stadsodlare?

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren för den som vill skaffa sig en odlingslott i Malmö eller Lund.

Notera att informationen här gäller för odlingslotter som förmedlas genom kommunen. För att skaffa en kolonilott med stuga får man söka sig till fastighetsmarknaden.

LUND

I Lund finns det ett stort sug efter odlingslotter. För att möta efterfrågan öppnade man för några år sedan Brunnshögs-odlingen, med ett hundratal nya lotter. Den senaste utvecklingen handlar om att erbjuda skötselavtal för föreningar, som därefter odlar upp och sköter nya områden.

Antal lotter: I Lunds kommun finns runt sjuhundra odlingslotter.

Områden: Med Brunnshögsområdet förfogar Lund över sjutton områden med odlingslotter.

Kötid: Längst kö har man i kommunen till odlingslotterna vid Källbymöllan, Källbytäppan, Åkerlund & Rausings väg, Lagerbrings väg och Ministervägen. Här kan man förbereda sig på åtskilliga säsongers väntan innan man kan få en lott. Lotterna tilldelas enligt ett kösystem där man listar sig för tre områden. När en lott blir ledig kontaktas den som står först i kön.

Priser: I Lund är det samma pris per kvadratmeter över hela linjen: 3,85 kronor per år.

Nya områden: Under det gångna året har två nya områden med odlingslotter efter ett nytt koncept öppnats, ett område vid Sliparebacken/St Hans i Lund och ett i en park i Dalby, vid Bondevägen. Båda områdena upplåts kostnadsfritt från kommunens sida, och odlingen organiseras i föreningar genom ett så kallat skötselavtal, som bland annat innebär att områdena inte får hägnas in. I stället tjänstgör de som blickfång och odlingsinspiration för förbipasserande.

Faktauppgifter, Lund: Malgorzata Khalaf, förvaltningsadministratör och Janine Österman, odlingssamordnare, båda vid Tekniska förvaltningen i Lunds kommun.

MALMÖ

Navet i Rosengård är ett av Malmös mest populära odlingsområden. Här är kötiden upp till sju år för att få en odlingslott. Den genomsnittliga väntetiden för att få en odlingslott är ett till tre år.

Antal lotter: Malmö stad förvaltar 1700 odlingslotter i och runt om staden. Områden: Det finns 23 fasta områden och ett ambulerande område med lådodling i Västra Hamnen.

Kötid: Varierar mycket från område till område. En del områden som är väldigt populära har en kötid på upp till sju år. Exempel på detta är området Navet på Rosengård. Andra eftertraktade områden som har liten omsättning är Hagstorp, Svansjön, Djupadal och Bispgatan.

För en del områden är det två till tre års väntetid, men för de allra flesta är kötiden mellan ett och två år. På vissa områden med högre omsättning kan man få en odlingslott efter bara några månaders väntan.

Priser: I snitt kostar en odlingslott på 100 kvadratmeter cirka 500 kronor per år.

Vid nyanlagda odlingsområden som Hyllierankan är arrendenivåerna betydligt högre, eftersom områdena är utrustade med under-jordiska sopkärl och toalett. Här ligger arrendet på 7,50/kvadrat/år med ett minimipris på 400 kronor per år. Flera arrenden har höjts efter att ha legat på en låg nivå en längre tid och för en del har en lott på 100 kvadrat höjts från 450 kr/år till 650 kr/år.

Nya områden: Planer finns att utveckla temaodlingar i form av ambulerande odlingslådor, träd- eller buskodlingar. Tankar finns på att skapa såväl små odlingslotter på 15–30 kvadratmeter som stora på över 200 kvadratmeter.

Uppstickare: Vingården ute på Almåsa, en temaodling, och de ambulerande odlingslådorna i Västra Hamnen.

Faktauppgifter Malmö: Anna-Sanela Rizvo, ledare för koloniteamet på Fastighetskontoret i Malmö.

FAKTA

Allmänt gäller att man måste vara bosatt i den kommun som man söker odlingslott i.

I Malmö kontaktar man markenheten-koloni på Fastighetskontoret, epost arrendeenheten@malmo.se

telefon 040-341897

I Lund vänder man sig till Tekniska förvaltningen, epost

tekniska.forvaltningen@lund.se

Telefon 046-359 75

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print