GLÄNTAN/LUND
När det behövs hjälp ute på Lunds koloniområden och odlingslotter står Tekniska kontoret och Kretsloppsgruppen redo att rycka ut. Lyckligt Lottad var med när de nya rabatterna på Gläntan färdigställdes.
– Rafael, använd inte hela säcken med jord i rabatten!
– Nej, nej, jag vet!

Rafael Santos häller med säker hand ut hälften av jordsäckens innehåll, innan han lyfter över resten till nästa rabatt. Bakom honom jobbar Muhammed Ameri med sin rabatt, och ett stycke därifrån räfsar Janine Österman ut den kompostjord som Tomas Larsson och Hasim Rashid turas om att rulla ut till henne och lämpa av med en skottkärra.
Vi är på Gläntans koloniområde i Lund, mitt ute på Gröningen, den centrala, gemensamma gräsplätten. Det är här ett antal rabatter håller på att färdigställas. Solen värmer gott från en junihimmel som annars mest bjudit på regn under månadens första dagar.
– Idealiskt, säger Janine Österman, medan hon låter räfsan gå. Det är fuktigt och bra i jorden, så det är tacksamt att plantera nu.
Janine är odlingssamordnare på Tekniska kontoret i Lund. Det är hon som styr arbetet på Gläntan, där resten av arbetsstyrkan kommer från Kretsloppsgruppen, som i sin tur administreras av Socialförvaltningen. Gruppen lägger ner mycket av sin arbetstid ute på koloniområdena.
– Vi är ett bra gäng som trivs ihop och gillar att arbeta, säger Thomas Larsson. Vi brukar vara ett tiotal medlemmar, men just nu är vi nere i sex stycken, så vi behöver fler medarbetare.

Just den här dagen finns det faktiskt hjälp att få. I ett hörn av det gemensamma området gräver två av koloniföreningens styrelsemedlemmar, Ulla Henriksson och Janet Werngren, ner ett antal plantor. Symboliken är tydlig: här hjälps kommunen och kolonisterna åt att göra fint.
Initiativet var ursprungligen Gläntans:
– Ja, vi tyckte att den gemensamma ytan på området såg så ödslig ut, så i fjol ringde vi parkintendenten Lars Brobeck, avslöjar Ulla Henriksson. Och han kom ut och tittade, och tyckte att kommunen gärna ville göra något rejält av ytan. Sedan har vi planerat rabatterna ihop med Janine Österman. Hon gjorde ett förslag, och så fick vi tycka till och berätta om vi ville ändra på något. Vi ville gärna ha en vacker vårblomning och fina höstfärger, så det fick vara med och styra urvalet av växter.
– Sedan vill vi förstås att det skall vara tåliga och lättskötta rabatter också, fyller Janine Österman i.
Skälet, tillägger hon, är att kolonisterna själva får stå för arbetet med de färdiga rabatterna.
– Fast skötseln och beskärningen av träden tar vi på kommunen hand om, säger Janine Österman.
