Prova kronärtskocka och jordärtskocka

Kronärtskocka, egentligen en tistel.

Anette Lüning, diplomerad näringsterapeut och kostrådgivare, ger här nya tips och recept på hur du kan skapa ditt eget apotek utifrån örter som odlas på kolonin. Hon driver egna företaget Lüning Näringsklinik AB i Malmö och är också föreläsare. Pröva att göra en riktig energidrink på päron och citronmeliss. Eller varför inte äpplechips, superenkelt och gott tilltugg.

Cosmopolitan

I våra trädgårdar finns nu under hösten mycket frukter. Jag har valt att göra en fin drink av äpple och citronmeliss som samtidigt är både nyttig och god.

Macapulver finns att köpa i välsorterade butiker. Det är en rot som växer i Sydamerika och ger mycket energi.

2 glas

2 blötlagda fikon eller 1 msk honung

1 päron

0,5 salladshuvud

2–3 nävar citronmeliss

1–2 msk macapulver (kan uteslutas)

3–4 dl vatten

Äpplechips

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Äpplen, och framför allt äppelskalet, innehåller flavonoider, rikligt med C-vitamin och kalium och pektin som är bra för magen, tarmarna och hjärtat.

Sätt ugnen på 100 grader

Skiva upp äppleskivor gärna ekologiska med skalet på och lägg dem på en eller flera plåtar. Tips är att använda en osthyvel.

Smaksätt gärna med kanel och björksocker.

Låt stå i ugnen 4–5 timmar.

Jordärtskockssoppa

Jordärtsskocka (Helianthus tuberosus L.)

Dessa används till puréer, soppor men eftersom de har en mild sötaktig smak kan de även ätas råa.

4 personer

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

Kokosfett, kallpressad

500 g jordärtskockor, 8-10 stycken

6–7 dl vatten

1 dl vitt vin

2 tsk buljong utan tillsatsämnen

2 1/2 dl havregrädde alternativt kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär jordärtskockorna i små bitar. Fräs lök och vitlök i kokosfett i en rymlig kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vatten, vin och buljong. Låt soppan koka i ca 15 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan i en blender. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Koka hastigt upp soppan igen och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera soppan i skålar och garnera med krasse.

Medicinskt användningsområde: Inulin som finns i skockan är näring till mjölksyrabakterier och hjälper till att hålla magen i trim.

Plommon med ruccola och rosépeppar

Plommon är rika på C-vitamin och kalium. De sätter fart på tröga magar och kalium är bra för hjärtat.

Då plommon är så mättande och bra för matsmältningsprocessen är rätten mycket effektiv vid viktminskning.

10 urkärnade och klyftade plommon

2 strimlade rödlökar

2 msk olivolja

2 msk smör

70 gram ruccola

0,5 citron pressad saft

2 msk flytande honung

1 msk mortlad flingsalt

1 msk mortlad rosépeppar

Gör så här: Lägg plommon och rödlök i en het stekpanna med smör och olivolja och stek i 5 minuter. Blanda med ruccolan, pressa över citron och ringla över honung. Krydda med rosépeppar och flingsalt.

Kokta kronärtskockor

Gör så här: Beräkna en skocka per person. Skölj skockorna, bryt av stjälkarna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten tills det nästan täcker. Lägg på lock och koka dem mellan 30 minuter och 1 timme. Dra i något av de understa bladen för att känna efter om skockorna kokat tillräckligt länge. Om de lossnar lätt är skockorna färdiga. Servera med lite olivolja och citron.

Kronärtskocka (Sonara Scolymus)

Medicinskt användningsområde: Svag matsmältning, lever och galla stöttas.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print