Åsa Annemark, trädgårdsingenjör och Lyckligt Lottads trädgårdsexpert, skriver om vad som är aktuellt att tänka på när hösten närmar sig. Hon driver egna firman Trädgårdsverket.
Vad ska jag tänka på vid plantering på hösten?
Hösten är en bra tid för plantering av många buskar och träd. Jorden är uppvärmd och fuktigheten i luften gynnsam. För de flesta perenner är tidig höst, augusti–september, en bra period för plantering eller delning och omplacering. Väntar man för länge med perennerna finns risk att tjälen knuffar upp rotklumpen ur jorden.
Några generella grundprinciper för plantering kan vara bra att känna till när det gäller planteringsperioder, även om det alltid finns undantag. Håll koll på typen av växt, är den lövfällande eller städsegrön? I vilken form den levereras den, barrotad eller med jordklump?
Med de växter som är krukodlade är det lättare, de går bra att plantera när som helst, bara det inte är tjäle i jorden. Det beror på att dessa växter har hela sitt rotsystem intakt till skillnad från de med klump som har blivit uppgrävda och fått sina rötter delvis kapade.
Lövfällande, barrotade: Ska de planteras på hösten så ska det göras sent, från oktober fram tills tjälen kommer. Då har växten gått in i vintervila och har sina energidepåer fullt upplagrade, för att sedan kunna komma igång och växa så snart våren kommer. Annars så går tidig vårplantering också bra, från att tjälen gått ur marken fram tills att knoppsprickningen börjar.
Lövfällande, med jordklump: Här gäller det samma som för de barrotade. En del träd är bättre att plantera på våren då de går i vintervila väldigt sent, det gäller: Björk (Betula), Avenbok (Carpinus), Crataegus (hagtorn), Fagus (bok), Populus (poppel), Salix (vide) och Quercus (ek).
Städsegröna, barrotade: Planteras bäst under tidig vår.
Städsegröna, med jordklump: Planteras bäst under våren eller tidig höst. Inte senare än slutet av oktober i södra Sverige.
Tips på trevliga träd/buskar att plantera på sin kolonilott:
Mullbär (Morus nigra) – ett medelstort, långsamväxande träd som med fördel kan spaljeras vid en solig vägg.
Aronia ’Hugin’ (Aronia melanocarpa) – mindre aroniabuske, vitblommande under försommaren, fina höstfärger, ger bär som passar bra till saft och sylt.
Bocktörne/gojibär (Lycium barbarum) – en lövfällande buske med gulröda bär, säljs torkade som hälsokost.