Läskande alkoholfri mojito efter dagens slit

30

Här är en av anledningarna till att odla den underbara myntan.

Alkohol är en viktig smakbärare och det kan vara svårt att ersätta den, men i den här gröna härligheten känns ingen stor avsaknad. En fräsch och mycket somrig törstsläckare.

KLOROFYLLD

4 glas

(som rymmer ca 40 cl)

2–3 lime

1 msk vit sirap

1 bit ingefära, stor som en
”tumme”

1–2 krukor mynta

Äppeljos

Krossad is

Mineralvatten med bubblor

Så här gör du

Skär lime i klyftor och pressa ut juicen i en skål.

Rör i sirapen i josen.

Lägg hälften av de urpressade klyftorna i glasen, släng de övriga i komposten.

Hacka myntan grovt.

Dela ingefäran på längden.

Ta den ena halvan och skär så tunna skivor du kan, gärna på längden. Lägg undan.

Den andra ingefärshalvan finhackar du och lägger i en mortel tillsammans med myntan.

Häll en matsked eller två av limejosen i morteln och stöt samman mynta, ingefära och lime till en grön pasta.

Blanda samman pastan med resten av limejosen i skålen och fördela den gröna röran i glasen.

Fördela den tunnskurna inge-färan i glasen.

Krossa is på lämpligt sätt (till exempel genom att lägga isen i en plastpåse, lägg en handduk på påsen, ta fram en brödkavel eller annat lämpligt föremål och krossa isen).

Fyll på glasen så att isen når ungefär halvvägs upp.

Därefter äppeljos, halva delen av glaset som ännu inte är fyllt.

Fyll mineralvatten i det utrymme som återstår.

Rör om och servera.