Odla ditt eget stugapotek

Foto: Pixabay

Nu är allt så ljuvligt grönt i våra trädgårdar och odlingslotter. Örterna och växterna vi odlar är inte bara vackra utan vi har möjlighet att använda dem för att hålla oss friskare.

Anette Lüning.

Ogräs är också nyttigt. Maskros är en leverört som vi använt för att överleva och som surrogat för kaffe. Maskrosrötterna torkas, rostas, mals och får sedan dra i vatten. Resultatet blir en dryck som både ser ut och smakar som kaffe. Maskrosbladen kan ätas färska och kallas ibland för ”fusk-ruccola”, då smaken påminner om ruccola. Bladen innehåller mycket C-vitamin. Prova gärna!

Anette Lüning, diplomerad näringsteraput och örtterapeut, tipsar om hur du odlar ditt eget husapotek.

Munskölj med salvia

2,5 dl vatten

1 tsk salviablad

2 tsk salt

Koka upp vatten och ta bort från plattan. Tillsätt salvia och fyll upp så det täcker. Låt stå i 10–15 minuter. Sila bort bladen och tillsätt salt så det löser upp sig. Gurgla munnen med salviavattnet.

Medicinskt används salvia vid besvär i mun, näsa och hals.

Gör din egen örttinktur

Du behöver:

Flaskor med pipett.

Odla ett halvt kilo örter och torka dem sedan. Odla gärna malört, kamomill och ring-blomma.

Vodka, eftersom kombinationen med 40 procent alkohol och 60 procent vatten anses som det ideala förhållandet just för tinkturer.

Stor glasburk med skruvlock.

Häll i de torkade örterna upp till en tredjedel eller nästan hälften av behållaren. Ju mer skrymmande örterna är, desto mer går ner i burken. Ta sedan vodka eller alkohol/vatten-lösning och häll på tills till det nästan når toppen.

Låt örtblandningen stå 30 dagar i ett svalt, mörkt utrymme och skaka försiktigt varje dag under de 30 dagarna. Efter att dessa 30 dagar har passerat, kan du filtrera bort örterna och hälla över vätskan till dina glasflaskor med pipett.

Måltidsshot med ingefära

1 dl pressad ingefärssaft

Saft från 4 citroner

Saft från 2 lime

6 svartpepparkorn

2 msk honung

Vatten

Pressa ingefära i en råsaftcentrifug så du får 1 dl juice. Pressa citroner och lime och tillsätt saften till ingefärsjuicen. Tillsätt lika mycket vatten som juice, 6 svartpepparkorn och 2 matskedar honung. Skaka runt och häll över i en glasflaska och förvara i kylen. Ta som en shot innan måltider för att förbättra matsmältningen.

Ingefära är inflammationshämmande och den kan användas vid åksjuka.

Iskuber med örter

Plocka en handfull ätbara örter, exempelvis lavendel, viol, ros, ringblomma, mynta eller timjan.

Dra loss örtblad eller ta loss blommorna från stjälkarna, alternativt hacka dem i mindre bitar beroende på hur stor isbitsformen är. Strö dem i en isbitsform och täck med vatten. Ställ in i frysen.

Te på timjan

1 msk torkad eller 2 msk färsk timjan

5 dl vatten

Koka upp vatten och låt stå 5 minuter innan du häller i örterna. Täck över och låt dra 5-10 minuter.

Örtte i sin grundform är enkelt att tillaga. Använd färska örter när det är säsong eller torka örterna. Tänk bara på att du inte ska hälla kokande vatten över örterna utan låt det svalna några minuter först för att inte förstöra de eteriska oljorna.

Timjan är en av de bästa örterna vid hosta eftersom den både är kramplösande och slemlös ande. Förutom att inta timjan som te eller tinktur kan man även göra ett ångbad och andas in det vid problem med hosta.

Sommardrink – Persiko- och rosmarindrink

0,5 dl socker

3,5 dl vatten

4 stora mogna persikor, urkärnade och skurna i skivor

4 stjälkar rosmarin samt ytterligare till dekoration

Is till servering

1 liter kallt vitt vin eller rosévin

1 liter sodavatten

Koka upp socker och vatten i en kastrull och rör runt tills sockret löst upp sig. Tillsätt persikor och rosmarin och låt koka upp. Ta bort från kastrullen. Täck över och låt svalna. Ta bort rosmarinen. Häll över blandningen i en bägare och ställ in i kylskåpet i minst en timme.

Fyll glas med is och några skivor persika. Fyll på med vin och sodavatten. Dekorera med en kvist rosmarin.

Rosmarin är antiinflammatorisk och kan minska huvudvärk och migrän.

Selleridrink

2,5 dl mandelmjölk

1 msk sellerifrö

1 tsk himalayasalt

Mixa ingredienserna och kyl.

Sellerifrö påminner om fänkål till smaken och stödjer matsmältningen. De är även inflammationshämmande och blodtryckssänkande.

 

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print