Nu är bästa tiden att planera din nya stuga

En lastbil kommer lastad med en hel stuga. Upp till 25 kvadratmeter kan hela stugan transporteras färdigmonterad och lyftas på plats.

Vintersäsongen är perfekt för den som vill bygga nytt i kolonin. Vare sig man vill komplettera med en ny byggnad eller bestämmer sig för att riva en befintlig kolonistuga och bygga nytt.

Enklast är att vända sig till en småhusleverantör som hjälper till med allt från planbestämmelser för den aktuella kolonin till rivning av den gamla och montering av den nya stugan.

För den händige går det att köpa en ny stuga i en byggsats och själv montera på plats.

 

ANNELÖV/KOLONISTUGOR

Var noga med att tänka igenom vilken stuga som du tänkt dig.

Det är Lars T Bengtssons, stugtillverkare i Annelöv, råd till den som funderar på att bygga ny kolonistuga.

LTB-hus har färdiga modeller upp till 52 kvadratmeter som brukar kunna fungera i ett koloniområde. Tillverkningen sker i Annelöv mellan Lund och Landskrona.

Lars T Bengtsson är själv stugägare till en 125 år gammal stuga vid Lagan, men har inga planer på att bygga nytt.

– Enklast är att komma hit och titta på vår stugutställning. Det går också bra att ta med en teckning som visar hur man vill ha sin stuga, så gör vi en byggritning utifrån den. Jag ritar säkert en stuga om dagen, så vi är vana att specialanpassa efter kundens önskemål, säger Lars T Bengtsson.

Är intresset stort för att bygga nytt?

– Det vanligaste är att man skaffar ett komplement till sin stuga. Nyligen har vi satt en gäststuga på 15 kvadratmeter på Mossängen. När det gäller nya stugor handlar det mest om att bygga nytt efter brand och skadegörelse. Vi samarbetar med försäkringsbolagen och byggde bland annat en ny stuga på Ärtholmen för några år sedan. Annars är det inte så många som kommer och vill ha en ny stuga för att de tröttnat på den gamla.

Vad händer när man bestämt sig för att bygga en ny kolonistuga?

– Man kommer till oss så tar vi hand om hela processen, allt från att ta reda på vilka planbestämmelser som gäller för det aktuella området till att ta fram en bygglovsritning och söka bygglov. Har man en befintlig stuga som man vill riva, ordnar vi detta också. Vi börjar med att lyssna på kunden och vilka önskemål man har, tar fram en ritning för stugan, ger ett prisförslag och en tidsram för arbetet. Normalt tar det 2–3 månader tills stugan är monterad och klar.

Många gånger kan det bli billigare att riva en gammal  stuga och bygga en ny och modern, påpekar Lars T Bengtsson.

– Äldre kolonistugor kan vara rätt risiga ibland och att börja en ny renovering kan bli dyrare än att bygga nytt. En ordentlig grundläggning är viktig, alltså att stugan står på en bra grund. I koloniområden är det vanligtvis torpargrund eller plintar som gäller.

Den bästa tiden att bygga nytt är under vintern så är  stugan klar lagom tills vattnet sätts på i april.

– Under sommaren har de flesta koloniområden spikförbud, alltså att man inte får göra större arbeten. Är stugan upp till 25 kvadratmeter bygger vi hela stugan inomhus i vår bygganläggning och lyfter den på plats med en kran. Större stugor monterar vi på plats.

Har du själv någon stuga?

– Jodå, vi har en stuga som ligger vackert vid Lagan i Markaryd på gränsen mellan Halland och Småland. Den stugan är 125 år och jag har inga planer på att bygga en ny!

Idén att tillverka stugor fick Lars T Bengtsson av sin före detta svärfar från Norrland som hade en timmerhustillverkning, Mårtsbo timmerhus.

– Han tyckte att jag skulle ta över produktionen vilket jag gjorde  för elva år sedan. Utöver timmerstugorna har vi efterhand utökat med stugtillverkning i större skala. Tidigare jobbade jag med medicinteknik och IT, så det här blev en helt ny vändning i livet. Efterfrågan ökar hela tiden och vi har fått bygga ut vår anläggning.

Mer info:

www.ltb-hus.se

www.martsbotimmerhus.se

FAKTA

Namn: Lars T Bengtsson.

Bor: På fabriken i Annelöv.

Bakgrund: Marknadsföring och försäljning, medicinteknik och IT samt i husbranschen.

Favoritstuga: Mårtsbo Ljung 107 kvm.

Exempel på kolonistuga:

Skogsstugan: Främst i 40 eller 50 kvm. Säljs som byggsats.

Material: Trästomme, liggande panel i gran eller furu.

Ingår: Byggsats eller stomrest.

Övrigt: Erbjuder grundläggning, stomresning eller nyckelfärdigt.

Pris från: 175 000 kronor.

Hallå där Jan Saariste …

… Vellinge, som valt att bo i det arkitektritade huset Glader, i Gislöv utanför Simrishamn, på 20 kvadrat-meter. Huset är ritat av arkitektgruppen Snövit.

Varför valde du det här huset?

– Jag hade spanat på Hemnet efter ett fritidshus på östsidan, till stor del på grund av att min dotter och hennes familj bosatt sig i Brösarp. Så hittade jag den här kuben på runt 4×4 meter som är byggd 2007 på ett underbart läge i Gislöv utanför Simrishamn, med tio minuters cykelväg till havet. Jag tilltalades av konceptet med ”compact living” och att man huvudsakligen lever utomhus. Bo-ytan är på tjugo kvadrat-meter och så finns det ett sovloft. Det finns också en liten tillbyggnad med sadeltak där det finns duschrum och kokvrå. Gäster är välkomna, men de får tälta på tomten.

Räcker det med tjugo kvadratmeter?

–Ja! Det enda som saknas är tvättmaskin. Men det är inget stort problem, jag mellan-landar hemma i Vellinge med jämna mellan-rum och kan tvätta där. Jag har byggt ett utekök och lagar i stort sett all mat där, jag har stått ute långt in
i november och brassat käk.

Hur mycket tid tillbringar du i huset?

– Sommartid så mycket- som det går. Jag har rest mycket tidigare, så nu
känner jag att det är dags att förvalta det jag har sett och skapa ett basläger.
Genom det här lilla huset har jag fått det bästa av både öst- och västsidan av Skåne. Huset fungerar även bra på vintern och jag kan fjärrstyra värmen så att det är 15–16 grader varmt när jag kommer fram.

Beskriv känslan när du vaknar i ditt hus!

– Utvald. Det är precis så det känns. Överlag en stor lyckokänsla över att få vara
i ett bra hörn av världen. Trädgården är totalt insynsskyddad. Man hör att det passerar bilar på håll, men rår sig helt själv.

FAKTA

Namn: Jan Saariste.

Bor: I Vellinge eller i Gislöv utanför Simrishamn.

Gör: Arbetar och har därutöver 16 fria timmar per dygn.

Familj: Själsvännen Helén, två utflugna barn och en katt.

Blir glad av: Nästan allt, nästan jämt.

Okänd talang: Lagom duktig fotograf och vandrare.

Byggfakta Glader

Pris: 450 000 kr inkl moms för stommonterat och 600 000 kr inkl moms för nyckelfärdigt.

Yta: 18 m2 + 14 m2 loft med takhöjd 1,6 m + 6 m2 veranda.

Sovplatser: 4.

Kök: Pentry i veranda.

WC/dusch: ja.

Yttermått: 4,2 m x 4,2 m.

Takhöjd nock: 4,2 m.

Takhöjd max: 5,2 m.

Fasad: Stående panel.

Ingår:

Konstruktion: SIP – paneler.

Utvändig fasadbeklädnad: Träpanel 22 mm fur. Panelen varierar efter husmodell. Kulör enligt kundens önskemål.

Takmaterial: Svart papp.

Golv: Massiva trägolv i norrländskt furuplank.

Väggar: Målas med miljövänlig färg. Som tillval träpanel.

Badrum: Klinkergolv och kakel på vägg.

Kök: Svensktillverkade av god kvalitet.

Pris: 450 000 kr inkl moms för stommonterat och 600 000 kr inkl moms för nyckelfärdigt.

Sju små hus

Arkitektgruppen bakom Sju små hus heter Snövit och
består av Karin Hvid Rydell,
Lena Winbladh, Madeleine Nobis, Kerstin Lundh, Doris- Josefberg-Zelwak, Viveca Rosen-crantz och Tina Francke. Samtliga har sin bas i Malmöregionen.

Sju små hus har fått sina namn efter Snövits sju dvärgar och namnen speglar husens olika karaktär och uttryck.

Husen är på 30 kvadratmeter och 18 kvadratmeter (Glader + loft) och fungerar som sommarhus, kolonistuga och komplementhus. Husen levereras stommonterade eller nyckelfärdiga. Priserna varierar från 450 000 kronor inkl moms för stommonterat och 600 000 kronor inkl moms för nyckelfärdigt.

Två Attefallshus på 25 kvadrat-meter finns också
i utbudet.

Arkitektgruppen Snövit
erbjuder hjälp med bygglovshandlingar och myndighetskontakter. Arkitektgruppen Snövit ritar även andra hus på beställning.

Läs mer på: www.sjusmahus.se

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print