Nio användbara örter att odla själv

Foto: Pxhere

Malörten blev uppmärksammad vid förra årets Nobelpris i medicin. Då sommarmalört visat sig verksam vid malaria. Artemisia Annua är det latinska namnet och är parasit- och maskhämmande. Det är också ett bittermedel och kan användas vid matsmältningsbesvär.

Kamomill används med fördel vid läggdags vid sömnbesvär. Lokalt antiseptiskt. Inflammationshämmande.

Citronmeliss är en mild ört. Man har sedan lång tillbaka använt citronmeliss till barn såväl vid kolik som vid feber och förkylning. Inte många känner till att citronmeliss är virushämmande och kan användas både invärtes som te eller tinktur och utvärtes som salva direkt på blåsorna.

Ingefära är en mångsidig ört och den är välkänd för att den är inflammationshämmande och den kan användas vid åksjuka. Ingefära stödjer matsmältningen och därför är en ingefärsshot lämplig att ta innan måltiden – om man har väldigt känslig mage kan man istället ta den efter maten.

Pepparmynta har under lång tid använts för att stödja matsmältningen, speciellt om man har problem med uppblåst mage och man kan ta det som te, tinktur eller tugga på direkt på bladen. Pepparmynta ger en svalkande känsla och är därför fördelaktigt vid feber.

Persilja är en vanligt förekommande ört i svenska trädgårdar. Den är inte bara dekoration på matbordet utan den kan med fördel användas vid urinvägsbesvär. Den är också inflammationshämmande.

Ringblomma är fantastisk för sårläkning, både invärtes och utvärtes och det är själva blommorna som används. Många salvor för olika hudbesvär innehåller idag ringblomma men även invärtes kan man behöva läka sår, exempelvis om man har magsår eller om tarmen är skadad.

Salvia har länge ansetts som en helig ört. Vissa använder än idag torkad salvia för att rena platser från negativa energier. Medicinskt används salvia vid besvär i mun, näsa och hals. Exempelvis kan man gurgla salvia vid besvär i munnen eftersom det är både virus- och bakteriehämmande.

Timjan är en av de bästa örterna vid hosta eftersom den både är kramplösande och slemlösande. Förutom att inta timjan som te eller tinktur kan man även göra ett ångbad och andas in det vid problem med hosta.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print