Med vattnet återvänder livet till kolonin. Lagom till påskhelgen var det dags att öppna kranarna på i stort sett samtliga kolonier i Malmö/Lund-området. Det brukar vara den stora öppna-stugan-helgen, men isvindar och regnskurar satte stopp för den vanliga folkvandringen. Det blev dock bättre allt eftersom påskhelgen rullade på. Och när vi tog en ny runda runt 1 maj strålade kolonisterna i kapp med solen – innan nya mörka moln tornade upp sig.
Lotta Andersson
Oscarshem, Lund: Lotta Andersson har precis kånkat hem nya blommor till kolonin. ”Det är perenner; ormbunkar, någon buske, japanskt gräs och lite örter.” Hon har kolonin tillsammans med sin mamma Inger Andersson, som är den som brukar vara här mest. ”Vi har haft kolonin i två år till sommaren och tycker det är toppen. Särskilt nu när vi fått el, det har verkligen gjort stor skillnad. Nu kan vi både ha kylskåp och koka kaffe, rena lyxen!”
Bent Höjklint
Granbacken, Arlöv: Bent Höjklint tittar förtjust när en kaja landar i det knotiga päronträdet som precis har börjat blomma. ”Det där är Kalle Kaja, han har bara ett öga och började komma hit förra året.” ’Välkommen till Torpet’ står det på en liten skylt ovanför dörren. I Bent och Ulla Höjklints koloni får alla fåglar en fristad. För småfåglarna har Bent Höjklint byggt ett speciellt fågelhotell. Paret har haft sin koloni i 17 år och tillbringar mycket tid här. Gräsmattan är otroligt grön och tät, vad är knepet? Bent Höjklint smilar och svarar finurligt: ”Ja, den måste alltid vara lite finare än grannens!”
Eva Hulting och Marie Bergdahl
Oscarshem, Lund: Eva Hulting och kompisen Marie Bergdahl har precis avnjutit hemlagad rabarberpaj i solen. ”Det smakade verkligen gott. Rabarbern odlar jag här, men pajen har jag bakat hemma”, berättar Eva Hulting som haft sin koloni i femton år. Idag har de klippt gräset och tagit bort gamla blomsterstänglar. ”Blir det för kallt senare under eftermiddagen är det bara att sätta på infravärmen.”
Håkan Bengtsson
Oscarshem, Lund: Håkan Bengtsson har ägnat eftermiddagen åt att skrapa bort ogräs från en stenläggning. Barnen Vilma (i bakgrunden) och Emma har hjälpt till en del, men mest spelat kubb. När ogräsjobbet är avklarat ska de grilla. ”Det blir premiär, berättar Håkan Bengtsson och rätar på ryggen.” Familjen har haft kolonin i femton år och uppskattar att det går snabbt att cykla hit. ”Men jag skulle vilja vara här mer än jag hinner”, säger Håkan Bengtsson.
Ragnhild och Jeanette Ståleker
Mossängen, Malmö: Ragnhild Ståleker och Jeanette Ståleker, mor och dotter, beundrar nya fasadfärgen. ”Vi målade om i höstas och det känns verkligen skönt att komma hit nu och se hur fint det har blivit”, säger Ragnhild Ståleker. Fast baksidan har vi inte målat, den tar vi nästa gång. Det är fördelen med att bo i koloni, man kan ta lite i taget.
Therese Bäckman och Mats Bettner
Mossängen, Malmö: Therese Bäckman och Mats Bettner är i full färd med att byta ut en ruta som råkat gå söner. ”Vi har haft vår koloni i åtta år och kom hit igår när vattnet sattes på. Det känns bra att vara här igen, även om det gärna fått vara lite varmare”, konstaterar Therese Bäckman och håller ett stadigt grepp i rutan med hjälp av två röda glasrutehandtag. Sonen Kasper Bäckman har hittat sin gamla gunghäst och gungar för fullt.
Bo och Viking Schröder
Mossängen, Malmö: Bo Schröder och Viking Schröder är bröder och håller som bäst på att städa ut vintern. Dörren till stugan står på vid gavel. Hunden Nelly lufsar omkring på tomten och snusar i alla välbekanta hörn. Bo Schröder lutar sig mot staketet, tänder en cigarett och berättar att bröderna tagit över kolonin efter sin far Tage. ”Så vi är sommaruppvuxna här och har väl gjort alla hyss man kan tänka sig när vi var unga”, säger Bo Schröder och blossar förnöjt. ”Pallat päron och äpplen, men det får väl vara preskriberat nu. Det här är den äldsta delen av kolonin och det finns väl inte så många kvar här som bott här lika länge som vi.”
Li Fagerström Andersson
Granbacken, Arlöv: Li Fagerström Andersson presenterar sig som en äkta trädgårdsnörd. När den egna trädgården kändes färdigdesignad, bestämde hon sig för att utöka med en koloni. I augusti förra året hittade hon en tämligen vildvuxen lott, men med stor potential. ”Jag har skissat hela vintern på hur jag ska ha det. Det ska vara lite struktur och lite vilt. Hälften grönsaker och hälften blommor”, berättar Li Fagerström Andersson som även bloggar om sitt koloniliv på: lianskoloni.blogspot.se. Återbruk är genomgående. I en container hittade Li Fagerström Andersson en stor koppargryta som nu blivit blåbärshem. Ett antal gamla pallkragar har målats i samma lindblomsgröna nyans som huset för att det ska bli enhetligt. ”Det här är Arlövs hjärta”, säger hon och slår ut med ena armen i en vid gest – en arm som också den är prydd med blomster i tatuerad form.
Maria Keller
Ärtholmen, Malmö: Maria Keller har precis delat ett par lavendelplantor så de ska få lite mer utrymme omkring sig. På en studsmatta hoppar dottern Clara Thestrup för fullt. De har sovit här sedan vattnet sattes på, vilket har varit rätt kallt. ”Vi har bara ett rum med ett el-element, så vi har fått sova under samma täcke för att hålla värmen. Rätt mysigt det också”, säger Maria Keller med ett leende. Det här är fjärde året med koloni och hon stortrivs. Förra året fixade man nytt innertak och nu ska uterummet fräschas upp. ”Cykelavstånd till allt”, fantastiskt.
Roger, Marie och Linnea Svensson
Oscarshem, Lund: Hos familjen Roger, Marie och Linnea Svensson pågår grillpremiären för fullt. På gallret ligger ett antal chorizo- och wienerkorvar och blir gyllenbruna. Roger Svensson står med grillgaffeln i högsta hugg och strax ska kalaset avnjutas i sällskap med goda grannen Bengt. Tillbehören blir potatissallad och rostad lök. ”Vi har röjt och fixat här först, så nu är det dags för belöningen”, konstaterar Marie Svensson. Familjen har haft sin koloni sedan år 2000 och stortrivs. ”Det här är enkelt och opretentiöst”.
Stefan och Gunborg Forsberg
Ärtholmen, Malmö: En försiktig sol tittar fram när Stefan och Gunborg Forsberg dukar upp lunch i favorithörnet på sin koloni. De höjer en skål för att en ny säsong har börjat och att de nu haft sin koloni i 24 år. ”Om vi trivs? Det kan du tro. Dessutom bor vi ett par, tre minuter härifrån, på Tulpangatan tvärs över vägen”, konstaterar båda och ser lika glada ut. Sommartid har de en liten pool på gräsmattan och här badar de gärna tillsammans med barnbarnen. Hittills har de rensat i rabatter och närmast ska uteplatsens trädäck oljas.