Maskrosor guldkorn på lotten och i italiensk sallad

I italien värderas maskrosen högt. Här får den plats runt vinstockarna. Foto: Lena Bomler

Det som i svenska koloniträdgårdar oftast ses som ett ogräs, är för en italienare en uppskattad primör. En delikatess som man rent av odlar eller betalar för på marknaden där man kan hitta den i lösvikt bland sallader. Vi pratar om maskrosen, eller tarassaco, som den heter på italienska.

När min italienska svärmor plockade de första späda maskrosbladen så var det inte bara för att känna att våren kommit. För henne var den en näringsrik primör som med sin peppriga och något bittra smak blir en utmärkt sallad. Antingen blandad med annan sallad, istället för rucola, eller som en smakrik sallad enbart på maskrosblad.

I den by där hon växte upp i nordvästra Piemonte var maskrosen en viktig näringskälla i tider av fattigdom, som efter kriget då det var ont om mat. Växten är ätlig från blomma till rot och användes både i matlagningen och som medicin.

Av rostade rötter gjordes ett surrogat för kaffe medan kokta rötter användes som ersättning för rotfrukter. Bladen förvälldes i egen vätska som spenat och på dem kokade man även soppa. Av blommor och blad gjordes te, maskrossirap och vin medan blomknoppar lades in som kapris.

I en enda gräsmatta kan man upptäcka mer än ett tjugotal olika självförökande arter av de närmare tusen sorter som det lär finnas. Några är mindre beska än andra i smaken, de är oftast ljusare i färgen och växer på fuktiga ställen. De taggigaste bladen är de som påminner mest om rucola.

Idag äter man maskrosbladen som en kryddig sallad som borde ingå i vår dagliga kost med tanke på att de späda bladen innehåller mer C-vitamin än vanlig grönsallad och mer järn än spenat.

I länder som Frankrike, Tyskland och Italien finns frön att köpa av förädlade sorter av Tarassaco, eller Dente di leone som den även kallas, som lämpar sig för odling. Eller så gör man som min svärmor som ställde en upp och nedvänd hink med små hål i botten över några plantor framåt sommaren och klippte ner dem så att de kunde skjuta nya skott med fina, ljusa blad.

För en god sallad bör bladen inte vara mer än fingerlånga och plantan helst ännu inte ha blommat. Bladen kan annars med fördel läggas i vatten i en halvtimme för att få bort lite av den bittra smaken.

Sallad på maskrosblad med äpple och parmesan

Knappt 200 gram maskrosblad

1 rött äpple med lite syra

120 gram parmesanost

½ citron

15–20 valnötter, grovt hackade

½ dl olivolja av bra kvalitet

2 msk balsamvinäger eller annan

1 tsk senap (gärna Dijon)

Salt och peppar

Tvätta och torka bladen innan du lägger dem i en salladsskål.

Hyvla parmesanosten i riktigt lövtunna skivor eller riv den grovt.

Skala äpplet och skär det i tunna klyftor.

Fukta maskrosbladen med lite citronsaft och blanda väl innan du lägger i de grovt hackade valnötterna, äpplet och osten.

Blanda samman olja, vinäger och senap i en skål och smaka av med salt och peppar.

Häll över dressingen, blanda försiktigt och servera med ett gott bröd.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print