Redo för årets stora utställning

72
Trädgårdsmästare Linnéa Dickson gillar tulpanhavet i Slottsträdgården. Nu är det dags för årets stora utställning: Malmö Garden Show 2–4 juni. Foto: Lars Dareberg

SLOTTSTRÄDGÅRDEN.

Nylagd röd granitsingel på trädgårdsgångarna möter 50 000 par fötter, troligtvis ännu fler.

Malmö Garden Show den 2-4 juni är inne på sitt sjunde år och har vuxit till en av Malmös största attraktioner.

Slottsträdgården står verkligen i sitt vackraste flor. Efter den svala våren sträcker sig tulpanerna i krispig givakt och det blommar överallt. Grönskan är fortfarande skir och det är bara att dra djupa andetag av allt nyutslaget grönt.

Som besökare är det underbart att gå här och bara njuta av blomsterprakten – men för trädgårdsmästarna Linnéa Dickson och John Taylor är det bråda dagar.

Allt i trädgården ska vara på sin absoluta topp när utställningen öppnar.

”Rena drömjobbet, säger Linnéa Dickson, trädgårdsmästare. Smyckena är valda med omsorg: medaljonger med kirskålsblomma och lobelia som hon själv pressat. Smyckedesigner är Ulrika Matson.
Foto: Lars Dareberg

– Jag brukar säga att det finns ett liv före och ett efter Malmö Garden Show. Just nu är det väldigt mycket före, konstaterar Linnéa Dickson när vi klämmer in en träff kort före utställningen.

Hon har precis instruerat ett par praktikanter om hur de ska lägga röd granitkross på trädgårdsgångarna mellan rabatterna. Gräsgångarna klarade inte slitaget av alla besökarna, så förra året började man arbetet med att ersätta gräset med singel.

– Vi bestämde oss för en röd granitkross som blir en fin effekt mot all grönskan. Växterna sticker ut på ett nytt sätt nu.

Det här är tredje året som Linnéa Dickson är med och arrangerar Malmö Garden Show i Slottsträdgården. Intresset för utställningen har i det närmaste exploderat under den här tiden.

– Förra året uppskattade vi antalet besökare till 45 000–50 000 och vi hoppas så klart på minst lika många besökare i år. Väldigt mycket hänger på vädret.

För dagen är det ljummet, strax under 20 grader och molnigt – vilket är rena önskevädret för en trädgårdsutställning.

– Trädgårdsmänniskor är rätt tåliga, men det här är en utställning för alla så vi hoppas givetvis att slippa regn och blåst, säger Linnéa Dickson.

Planeringen för utställningen började redan i september. Utöver Slottsträdgården, som fungerar som sin egen utställning, så kommer det att finnas ett antal idéträdgårdar, en stor trädgårdsmarknad, olika workshops för stora och små, flera food trucks med mycket närproducerade rätter och dessutom aktiviteter för barnen (se separat artikel med programpunkter).

Slottsträdgårdens plantskola och Slottsträdgårdens Kafé kommer att hålla öppet. Kaféet kommer också att ha en särskild ”After Garden” på fredag, lördag och söndag.

Den berömde trädgårdsdesignern Stefano Passerotti är specialinbjuden till årets Malmö Garden Show och kommer att visa upp sin trädgård ”Rugia da mente della natura” som deltar utom tävlan. Stefano Passerotti från Italien har vunnit flera priser för sin trädgårdsdesign och 2016 fick han utmärkelsen ”Best in Show” på den prestigefyllda Singapore Flower Show. Hans trädgård kommer, till skillnad från övriga idéträdgårdar, att få stå kvar efter utställningen.

I år satsar man extra mycket på roliga aktiviteter för barn, fortsätter Linnéa Dickson.

  Intresset för att odla på liten yta växer och många med lägenhet har oftast en balkong. För barnen vill vi visa att det är enkelt och roligt att odla. Man kan odla i stort sett överallt, som i en gammal gummistövel!

Vad hoppas du besökarna tar med sig från utställningen? Utöver en och annan planta?

– Att människor känner sig inspirerade och fyllda med odlingslust. Förhoppningen är att de lämnar Malmö Garden Show med ett leende på läpparna och känner hur den egna odlingsglädjen spirar. Eller bara är lyckliga över en vacker utställning.

”Ute på fältet hittade jag hem”

Linnéa Dickson, trädgårdsmästare, vill utveckla Slottsträdgården ännu mer som besöksanläggning året om. Framför allt hoppas hon på utökat samarbete med Slottsstadens Kafé, som fått nya ägare den här säsongen.
Foto: Lars Dareberg

Linnéa Dicksons egen väg till trädgårdsmästare har varit krokig, även om kärleken till trädgård och odling funnits där sedan barnsben.

  Min mamma har alltid varit mycket trädgårdsintresserad och som liten fick jag och min bror egna trädgårdsland att själva sköta om. Där någonstans började intresset.

Med en bakgrund som utbildad serietecknare och en påbörjad utbildning till frisör, bestämde Linnéa Dickson sig 2006 för att göra något helt annat. Eller snarare att gå tillbaka till rötterna; hon började på en trädgårdsutbildning på Hvilan i Åkarp.

  Jag hade inte riktigt insett att man kunde ha det här med trädgård som yrke. Men där ute på fälten runt Hvilan kände jag att jag hittat hem. Det var det här jag ville göra.

Därefter blev det lätt. Efter Hvilan fortsatte Linnéa Dickson att utbilda sig till trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp och sedan 2015 är hon, tillsammans med John Taylor, trädgårdsmästare i Slottsträdgården.

– Det här är verkligen mitt drömjobb.

Slottsträdgården är ett av Malmöbornas mest omtyckta utflyktsmål året runt och ambitionen är att trädgården ska bli ännu mer av en besöksanläggning.

– Förhoppningsvis kommer vi att utöka samarbetet med Slottsträdgårdens Kafé som gärna vill ha öppet året runt.

Inför årets trädgårdsutställning kom Linnéa Dicksons kunskaper som serietecknare väl till pass.

  Det är jag som har ritat affischen för Malmö Garden. Eftersom det är sjunde året i år så kom vi att tänka på sju sorters blommor och sju sorters kakor, därav blev det ett kakfat i olika våningar. Det kändes riktigt stort att få rita affischen.

Fakta

Namn: Linnéa Dickson.

Bor: Ljungarum, Sösdala, nära Hässleholm.

Familj: Man Kristofer Matti och arton djurbarn.

Bakgrund: Utbildad trädgårdsingenjör med inriktning på design och miljöpsykologi.

Favoritväxt: Sesleria heufleriana (vårälväxing) och Cenolophium denudatum (strandsilja).

Motto: Arbeta hårt, slappa hårt!

Linnéas snabbguide
till Malmö Garden Show:

Vik hela dagen, eller gå flera dagar!

Besök trädgårdarna, balkongutställningen, marknaden och workshops.

Drick mycket vatten. Alla besökare får en vattenflaska och Gatukontoret placerar ut vattenkranar för påfyllning.

Rösta på finaste trädgården och balkongen.

Vi har gjort matområdet mysigare, och där kommer det också att vara livemusik hela helgen.