Lycklig upptining efter bister start i maj

Första helgen i juni som inkluderade nationaldagen blev det äntligen lite varmt. Efter att vi genomlevt den kallaste maj på många decennier, randades de första riktigt varma dagarna. Även om den sanne kolonisten självklart inte låter vädret avskräcka från det som ska fixas, så var glädjen över att äntligen kunna njuta av utelivet desto större. Midsommarhelgen blev en annan femma …

Magnus Nilsson och Rose-Marie Tindberg

Kölnan, Malmö: ”Här är bäst”, konstaterar Magnus Nilsson och Rose-Marie Tindberg. De bor i ytterkanten och har utsikt över böljande åkrar och ängar. ”Vi bor verkligen på landet, med kor och hästar som går och betar”, säger Rose-Marie Tindberg och berättar att de haft sin koloni i nio år. Under åren har de renoverat i stort sett hela huset. Närmast på projektlistan står ett nytt staket och ett litet växthus. ”Men vi tar det i en lugn takt, det är ju det som är tjusningen med att bo i koloni.”

Allan Pettersson

Jägershill 3, Malmö: Allan Pettersson har precis klippt gräset och nu sittar han tillsammans med Margret Lecke och Ingrid Christiansson och njuter en stund i solen. Ett praktfullt stenparti utmed staketet avslöjar att här finns det gröna fingrar. Och starka nävar. – Det blev 120 lass sten med rullebören, berättar Allan Pettersson och ser rätt stolt ut. Tomten är på 680 och huset på 36 kvadratmeter. – Nu är vi inne på vårt 28:e år här, så vi trivs väldigt bra. Fast det blåser mer här än i Blekinge, säger Allan Pettersson och avslöjar att han kommer därifrån.

Tore Larsson och Diana Lundberg

Jägershill 3, Malmö: Tore Larsson och Diana Lundberg, här tillsammans med barnbarnet Freja Rusthoi, har precis blivit färdiga med sitt terassbygge. Det sista skräpet håller på att bäras upp på ett väntande släp. ”Vi skruvade dit den sista plankan i morse”, berättar Tore Larsson och ser mycket nöjd ut. Så ikväll blir det grillpremiär på nya altanen. Diana Lundberg berättar att de haft sin koloni i tre år. ”Så fort jag kom in här kände jag direkt att den här ska vi ha.”

Tommy Hansson

Jägershill 1, Malmö: Northon, en praktfull ”terv”, hoppar upp med tassarna på grinden och tittar uppfordrande på husse Tommy Hansson som befinner sig på andra sidan. Här pågår röjning och gammalt skräp ska ut. Tommy Hansson kliar sin kompis bakom öronen och pekar mot stugans namn: ’Dragbo 1956–2008’ står det på en välvd skylt. ”Det här är är mitt lyxresidens som jag haft i sju år. Nu håller vi på att röja så det ska bli fint nu när det börjar bli bra väder.”

Leif Johansson och Agneta Floberg

Jägershill 1, Malmö: Leif Johansson och Agneta Floberg har skalat av sig extratröjorna och är i full färd med att rensa ogräs i grönsakslanden. Det är femte säsongen de har sin koloni och de har rejält stora odlingar. ”Den här kolonilotten var helt rätt för oss. Vi odlar både det man kan titta på och det man kan äta. Och mycket bär och potatis”, berättar Agneta Floberg. Leif Johansson vilar en stund på hackan och skådar ut över den välskötta trädgården. ”Ikväll kan vi grilla med gott samvete.”

Nicklas och Agnes Helgesson

Kölnan, Malmö: Nicklas Helgesson sitter i det nyklippta gräset och kastar pil med Agnes, 3 år. Egentligen var planen mer trädgårdsarbete den här vackra dagen, men med små barn blir det som det blir. Att kasta pil och fundera på vad som ska göras senare hör till kolonilivet. Familjens koloni ligger med ängar runt omkring och det lugna läget uppskattas av Nicklas Helgesson. ”Det här är vår tredje sommar här och här är så vackert”, säger han. ”Vi odlar en del och har ett antal projekt som ska fixas. Men mest njuter vi av att här är så fridfullt och skönt.”

Göran Jönsson

Jägershill 1, Malmö: Göran Jönsson får räkna på fingrarna när han ska svara på hur många år han och Majlis Jönsson haft sin koloni. ”Det måste bli 32 år nu”, kommer han fram till. De bor här i stort sett hela säsongen från maj till september och har en fantastisk puts på sin trädgård. Fast Göran Jönsson tycker att många andra har finare gräsmatta. ”Men en sån här är det kanske inte så många som har”, säger han finurligt och visar stolt en egenbyggd och radiostyrd modellbåt ’De Geer’. Den styr han gärna i dammen som Malmö Modellbåtklubb har tillgång till.

Jennifer och Magnus Wendel

Jägershill 1, Malmö: Jennifer och Magnus Wendel står med spanarblick och studerar en hög häck  utmed ena tomtgränsen. Rynkade ögonbryn avslöjar att de inte är nöjda med den nyss utförda klippningen. ”Nej, nu får vattenpasset fram så det blir rakt”, konstaterar Magnus Wendel och pekar på en svag skidbacke. Annars trivs de väldigt bra med kolonin som de köpte för tre år sedan. ”Vi var på besök hos några vänner som har koloni och tyckte det var så mysigt. Vi letade, hittade den här och kände direkt: den här ska vi ha”, säger Jennifer Wendel.

Gunnar Tidefalk

Jägershill 3, Malmö: Gunnar Tidefalk har haft sin koloni i 17 år. ”Jag har absolut ingen längtan bort. Andra pratar om vilka länder de ska åka till, men jag har allt jag behöver här.” Han har döpt sin koloni till MYJZETZ (uttalas mysit) efter initialerna på barn, barnbarn och andra kära. ”Och så har jag varit jockey, red mitt första lopp här på Jägersro 1954. Vi kom femma”, minns han.

Susanne och Anders Rosvall

Jägershill 3, Malmö: Susanne och Anders Rosvall kånkar ut en massa bråte till samma släp som grannarna på andra sidan gången. Här är det ett nytt badrum med dusch och nytt golv som precis blivit klart. ”Det bör kunna bli duschpremiär ikväll”, säger Anders Rosvall och ropar in familjens fyra chihuahua-hundar som far omkring på tomten. Med två hundar var i famnen berättar de att de är inne på sitt tionde år i kolonin. ”Det här är himmelriket”, säger Susanne Rosvall. ”Inte minst för att vi har så trevliga grannar. Vi hjälps åt med det mesta.”

Elsa Jönsson

S:t Månslyckan, Lund: Elsa Jönsson gonar sig i solgasset vid kaffebordet utanför kolonistugan. ”Vet du hur länge jag har haft den här kolonin? Fyrtiofem år! Innan dess bodde vi i lägenhet, först i en tvåa och sen i en fyra. Och nu har jag en dubbelkoloni. Jag är här ute varje dag, och så mycket som möjligt.” Då var det väl tur att det äntligen blev lite sol och värme? ”Nej, det spelar ingen roll, jag fryser aldrig ändå.”

Gert och Mona Malmgren

Kölnan, Malmö: Mona och Gert Malmgren håller på att vattna och rensa ogräs. Deras koloni ligger lite på höjden vid en lekplats och tomten har olika etager. ”Mina föräldrar har haft kolonin sedan 1970-talet och för tio år sedan tog vi över den”, berättar Gert Malmgren. Längs gången upp mot stugan har de en liten örtodling. Salvian blommar för fullt med vackra blålila blommor. ”Vi gillar att odla sådant man kan äta”, berättar Mona Malmgren. De njuter av lugnet och att det doftar så gott varje gång de kommer hit. ”Och så har vi väldigt trevliga grannar, det blir en speciell sammanhållning när man bor så här”, säger Mona Malmgren.

Marcus och Edwin Malmunger

Brunnshög, Lund: Marcus Malmunger med sonen Edwin inspekterade storögt Steen H Madsens pilkoja på Brunnshög. ”Kojor är ju det bästa som finns när man är barn”, säger Marcus Malmunger. ”Visst finns det fler leksaker nu än förr, men för Edwin är pinnar och stenar grejen. Det är liksom värsta lyxen.”

Johan och Ella Andersson

Brunnshög, Lund: Johan Andersson och hans Ella hade rest in till Brunnshög från Uppåkra och försökte sig på att fläta in pilgrenar mellan nerslagna stolpar, något som snabbt fick Ella att tröttna. ”Jag vill inte mer”, sade hon redan när pappa Johan hade kommit till sin andra pinne. ”Men vill du inte ha en sådan här koja hemma?” ”Jo!”

Martin, Isabella och Minna Glimberg

Brunnshög, Lund: Martin Glimberg och döttrarna Isabella och Minna promenerade i kojskogens labyrintiska innandöme, medan solen silade ner genom lövverket. Hemma får buskar och snår fungera som kojor, berättade Martin, men just den här dagen hade de kommit till kojskogen för att bygga en pilkoja.

Hanna Björklund

S:t Månslyckan, Lund: Hanna Björklund strosar runt i sin trädgård. ”Det är härligt att komma ut ur lägenheten och få påta i jorden”, säger Hanna. ”Jag bor precis i närheten. Fast det blir inte så mycket frukt som jag hoppats på; päronen är det någon sjukdom på och körsbären hinner jag inte ta innan fåglarna gör det.”

Steen H Madsen

Brunnshög, Lund: Steen H Madsen har flätat pilträ till kojor, korgar och annat i trettiofem års tid, och hans flätningskonst finns representerad på många ställen i världen. I Sverige har han haft uppdrag för bland annat Lund, Malmö och Linköpings kommuner, och konstnärer som Bård Breivik och Martin Kersels använder sig av Steens flätverk i sitt konstskapande.

Marianne Olofsson

Brunnshög, Lund: Marianne Olofsson jobbade intensivt på sin odlingslott på Brunnshög. ”Lotten har jag haft i tre år nu”, säger Marianne. ”Jag odlar ihop med en kompis, det blir potatis, spaghetthipumpa, zucchini, vaxbönor och en massa annat”, avslöjar hon. ”Fast i år ligger jag efter en aning, för jag kom igång sent. Det både smakar och känns bättre med egenodlat”, säger Marianne och sträcker sig efter krattan.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print