Ofta när vi får besök av någon som inte varit i kolonistugan förut säger de ungefär: ”Oj, vad stort det är. Jag trodde att det var mycket mindre.” De har föreställt sig en liten stuga utan rinnande vatten, kök och toalett.
Vår stuga är utbyggd till de maximala 45 kvadratmetrarna, har dusch, spoltoa och riktigt kök.
Därför blir nästa mening från gästerna: ”Ni skulle ju kunna bo här året om.”
Den tanken har slagit även mig. För i stugan finns egentligen allt en människa behöver. Där glömmer vi bort att sakna det överflöd av saker vi tror oss behöva i lägenheten i stan.
Kanske är därför som vi en del år bor kvar långt in på hösten, tills vattnet stängs av i mitten av oktober. Nu när det är augusti börjar jag känna en lätt panik över att grönskan snart kommer försvinna, och tänker att vi kanske ska bo kvar länge i år. Det är ett bra sätt att förlänga sommaren. När det är fina kvällar och helger långt in i september och oktober gör det mindre att skolan och jobbet har dragit igång. Och från oktober till mars är det inte så långt. Så börjar kolonisäsongen snart om igen.
Dessutom finns det ju många sätt att hålla värmen på vintern, som tilläggsisolering och luftvärmepump. En del har gjort snillrika lösningar för att slippa hämta vatten så ofta när det är avstängt. För det finns de som som trivs så bra att de gärna vill kunna sova över även på vinterhalvåret.
Eftersom kolonistugan är ett så kärt ställe för de flesta, blir oron stor när koloniernas framtid diskuteras. Alla koloniområden är ju byggda på kommunal mark, som kommunen inte behöver till bostäder – just nu. Vi kolonistugeägare vet att det är så det ligger till men vill inte riktigt tänka på det.
Under sommaren har bland andra Helsingborgs Dagblad rapporterat att kommunen där kan komma att riva flera koloniområden i framtiden, för att bygga nya bostäder. I Malmö finns beslut att riva kolonierna vid Östervärn när stationen där byggs ut.
I Facebook-forumet för vårt koloniområde syns oro för att Malmö stad ska komma på fler liknande idéer. Någon skrev att vi borde få vatten och avlopp året runt i kolonistugorna och tillåtas bo där permanent: då kan det ju bli fler lägenheter lediga i stan i stället. En liknande idé har lagts som medborgarförslag till Malmö stad, men ännu inte fått gehör.
Själv har jag svårt att veta vilket ben jag ska stå på i diskussionen. Självklart vill jag absolut inte mista min stuga. Och kanske skulle även jag vilja bo i den året om. Men jag funderar också över vad som skulle hända med priserna om stugorna blev permanentboenden. De skulle garanterat gå upp rejält i pris. Det vore kanske positivt för oss som redan äger en stuga men vad händer med den grundläggande kolonitanken? Kolonin ska ju vara ett ställe för alla de som inte har råd med vanliga sommarhus och dyra utlandssemestrar.
När nu många kolonistugor kostar runt 200 000-300 000 kronor är de visserligen inte för alla ändå, men det är i alla fall fler som har råd med en koloni än med sommarstuga. Koloniområdet blir en plats där människor av vitt skilda bakgrunder möts. Det hoppas jag att de får fortsätta vara.