SMYGEHAMN/ ÖRTER.
Låt koloniträdgården bli ditt bästa apotek.
Räcker inte de egenodlade örterna till, är det bara att ge sig ut och samla växter ute i naturen.
Men vilka växter ska man plocka och hur ska man använda dem?
Ett sätt att komma igång med sitt samlande är att gå en kurs i hur man plockar sitt eget ört-apotek. Yvonne Henningsson, näringsterapeut, homeopat och verksam inom funktionsmedicin i Malmö sedan många år, är van att lära ut vilka örter man kan samla och vad man kan använda dem till.
Hon har precis plockat ett knippe örter som ska torkas och förberedas inför en kommande helgkurs på temat ”Plocka ditt eget örtapotek” dit flera kolonister är anmälda.
– Bara i Sverige finns minst 250 ätliga vilda växter, säger hon och börjar skära ihop ingredienserna till en ”blommig” sallad där garneringen kommer att bli olika ätliga blommor som ringblomma och krasse.
Yvonne Henningsson bor större delen av sommaren i sitt sommarparadis i Smyge- hamn. Här odlar hon växter och blommor som utgör stommen i ett örtapotek. Räcker inte det som finns i den egna täppan, ger hon sig ut i omgivningarna med sax och påse.
– Samlandet finns i generna, menar hon. Många samlar prylar numera, men att rensa bort onödigheter och istället få in något från naturen är upplyftande. Det är ett sätt att ändra energiflödet hemma och det påverkar hälsan oerhört. Stenåldersdieten är inne igen. Vi har i alla tider samlat mat i naturen.
På strand och äng kan man hitta rölleka, svartkämpe, rödklöver, maskros, daggkåpa, svinmålla, nate och groblad. Späda blad plockas på våren, liksom örtblad och blommor hela sommaren. Under tidig vår och höst grävs rötter upp.
– Ha alltid med små påsar i fickan och gör promenaden till en ny upplevelse. Bästa tiden är på morgonen, efter att daggen har lagt sig eller sen eftermiddag när solen är på väg ner.
Yvonne Henningsson mäter upp en dressing med bland annat flytande honung och fortsätter:
– Tänk att under den mörka årstiden kunna njuta av sommarens blommor och blad med närande inneboende solenergi, färg och doft. Jag älskar att ha knippen av egenplockade och torkade örter hängande i köket.
Naturen är grunden för att finna i balans i tillvaron, menar Yvonne Henningsson och vänder runt salladen.
– Vi är alla del av naturen och där finner vi både näring, avkoppling och medicin.
Hennes egen kärlek till naturen och medicinalväxter började tidigt. Läran om medicinalväxter (farmakognosi) läste hon på universitet i USA i slutet av 1960-talet.
– Min första kontakt med växter och blommor fick jag när jag var liten och min familj bodde på Ljunghusen nära havet under sommaren. Farfar och jag vaknade alltid långt före de andra och jag fick hjälpa honom med plantering och vård av tomten. Vi gick promenader i tallskogen, pratade om skogs- och strandväxterna och hade alltid en liten bukett med hem.
En annan person som gjorde stort intryck var morbror Stig som var arborist och bodde i skogen utanför Nässjö.
– Han kunde tala och förstå trädens språk, vilket kändes naturligt för mig då. Nu vet man ju genom ny forskning att naturen kommunicerar. Jag tror att den vetskapen gör att vi närmar oss naturen på ett nytt, vördnadsfullt sätt.
Salladen är färdig och Yvonne Henningsson ställer skålen på en bricka som ska bäras ut i trädgården. De blå, orange, gula och röda blommorna lyser och alla är ätliga. En fröjd för både sinne och gom.
– Jag gör vilda växter till min vardag.
TIPS
Kunskap: Lär dig fyra–fem växter grundligt och utöka efterhand. En bra början är bittra växter som ljungblommor, johannesört, lavendel och humle som är antibakteriella, matsmältningsstimulerande och rogivande.
Frysa: Blommor fryses hela, som kamomill, fläder, rosor och gurkörtsblommor.
Badsalt: Lägg örterna nyplockade i salt och låt stå några veckor. Gör ett fotbad och njut. Fotsulorna tar upp allt och fördelar i kroppen, testa genom att gnugga vitlök under fotsulan, smaken känns snart i munnen.
Pröva med en näve björklöv, älggräs, rödklöver, gulmåra, tallbarr och rosmarin.
Skrubb: Använd björklöv, havtorn, rosenblad, nässla, daggkåpa och gurkört.
Lägg i matberedare och mixa till pestoliknande konsistens. Tillsätt sedan:
1,5 dl havssalt och 1,5 dl socker
0,5 dl olja
1 msk honung
1–2 dl torkade växtdelar
1 tsk citronskal
Salva: Bas till liten burk: 20 gram bivax och 80 ml vegetabilisk olja av mandel, oliv, solros och sheasmör. Smält bivax och olja i vattenbad, vispa till 40 grader.
Ringblomssalva är bra för huden. Lägg ringblommor i olja som får stå i fönster i tre veckor. Silas.
Rosmarinsalva är bra för kalla fötter och trötthet. Rosmarinolja görs på samma sätt som ringblommor i olja.
Sommarens favoritsallad:
Recept för fyra personer.
Grunden är tio kokta kalla potatisar, några blomkål/broccolibuketter, ruccola, små tomater, rödklöverblommor, maskros-/daggkåpablad, rädisor, blommor och blad från kärleksört, krasse och ringblomma.
Dressing med lågt PH: Olivolja, balsamvinäger, kapris, lite citron och 1 tsk rinnande honung, havssalt, svartpeppar och mycket hackade färska örter som basilika, körvel och timjan. Plus lite bittra örter som stimulerar matsmältningen, hjälper gallan och motverkar luft i mage såsom malört, gråbo, åbrodd och dragon. Det går även att tillsätta grekisk yoghurt.