Våren gräver man fram – så kommer värmen

19

Våren kom till våra trakter den 15:e februari i år. Den meteorologiska definitionen av vår innebär att  dygnsmedeltemperaturen måste överstiga 0°C samtidigt som den ligger under 10°C  under en period av sju dygn i följd. Om det händer, så räknar vi vårens ankomst från den första av dessa sju dagar. Däremot kan våren inte komma före den 15:e februari, vilket är den tid då temperaturen normalt sett är som lägst i vår landsända. Skulle det bli rejält varmt innan det datumet under sju på varann följande dygn, så är det ändå definitionsmässigt vinter, men med vårtemperatur!

Hur som helst så inföll alltså våren 2017 på tidigast möjliga datum. Och när våren väl har gjort sitt intåg, så spelar det ingen roll om det sedan sveper in arktiska vindar som förvandlar landskapet till ett fullkomligt köldhål – det är lik förbaskat vår!

Sådant kan man ju glädja sig åt när man är ute och gör reportage där bläcket i pennan känns köldstelt, och där man kisar ut på världen mellan halsduk och mössa; det är i alla fall vår!

Ett första spadtag – för våren.
Foto: Stefan Skogmark

Finessen med att göra de här reportagen bland kolonister och stadsodlare är att man alltid kan sno åt sig värme från andra håll än väder­leken. Kanske möter man entusiastiska skogsträdgårdsanläggare i Lunds utkanter, människor som jobbar med att omvandla tämligen trista markarealer till något fantasieggande och allmännyttigt för oss alla. Kanske träffar man kolonister som trotsar kylan för att pyssla om sina guldkorn, och mer än gärna berättar om sin strävan. Oavsett vilket, så är den värme och det engagemang man möts av alldeles tillräckligt för att man skall våga skjuta upp mössan en aning i pannan och lätta lite på halsdukens omfamning.

För i grund och botten är det förstås inte temperaturen som är det verkliga vårtecknet – det är de kolonister och odlare som sätter spaden i jorden och drar igång med den nya säsongen.

Och kanske är det också det första numret för året av Lyckligt Lottad!