Följ med till Holland och bli tulpandoppad

25

Tulpaner, tulpaner, överallt tulpaner…” för att travestera Sven Jerrings framsmattrade klassiska radioreferat från OS i Berlin 1936. Då handlade det om Japaner – inte tulpaner, men ändå.

På holländska Keukenhof utanför Amsterdam är det tulpaner överallt. I runda slängar sju miljoner tulpaner, narcisser och hyacinter i de mest häpnadsväckande kompositioner, som tillsammans skapar en av världens största blomsterparker.

Det är bara att åka hit och bli tulpandoppad. Efter ett par timmars strosande tror man inte att det går att kombinera mer av tulpaner och andra klassiska vårlökar, eller att det kan finnas fler sorter – men det gör det. Nya planteringar tar vid med gigantiska tulpaner, små vildtulpaner, flikiga tulpaner, piontulpaner, fransiga papegojtulpaner, enorma blomsterhuvuden på korta stänglar på ett par centimeter, marmorerade blad, en ö med blanksvarta tulpaner … allt under ett tak av höga parkträd som precis börjat skifta i limegrönt.

De är överallt – tulpanerna. På Keukenhof finns det ett hav av sköna lökar.
Foto: Lena Forsfält

Den söndag i slutet av april som vi besöker den klassiska blomsterparken – som nu är inne på sin sextioåttonde säsong – förstärker en och annan regnskur krispigheten och skärper färgerna. Som bonus bryter solen fram på eftermiddagen. Vi hittar en ledig bänk i tulpanhavet, blundar i solen och mer vårkänsla än så här kan det inte bli.

I koloniträdgården och på odlingslotten händer det mycket på planteringsfronten nu. Äntligen kan man börja plantera ut en stor del av förkultiverade plantor och förhoppningsvis har kylan släppt sitt grepp.

Vad ska man ha för jord? Vår trädgårdsexpert Åsa Annemark berättar om olika jordtyper och förklarar vad jord egentligen består av.

Ogillar du att jaga ogräs? Skapa en lurvig koloniträdgård där marktäckare är en av hemligheterna. Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsskribent och alla lurviga trädgårdars förespråkare, ger sina bästa tips.

Nu är det vår!