Allt mer närodlat bland skyskraporna

30

Odlingsglädjen är universell. Det spelar ingen roll om man ömt vårdar sin odlingslott och koloniträdgård på våra svenska breddgrader, eller om man rensar ogräs längs salladsraderna i en stadsodling på Manhattan i New York.

Detta blir väldigt tydligt när man hittar den idylliska lilla stadsodlingen The Battery Urban Farm kant i kant med skyskraporna vid Battery Park på Manhattans sydspets. Några hundra meter bort ligger färjeterminalen för färjorna till Staten Island och på andra hållet ligger bastionen – The Battery – där man köper biljetter till färjorna som går till Liberty och Ellis Island.

Bland skyskraporna i The Big Apple – New York – växer närodlade grönsaker i Battery Park. Foto: Lena Forsfält

Innanför odlingsstaketet växer plocksallad, rödbetor, squash, gräslök, morötter, potatis, ängsblommor med mera. En och annan ekorre skuttar förbi, men gör sig inget större besvär för att smaka på grödorna.

Vi läser oss till att odlingen är ett gemensamt miljö- och skolprojekt i området och att skörden huvudsakligen går till de deltagande skolornas kafeterior.

Egenodlat från jord till bord mitt i en gigantisk stad som New York, alltså.

Mycket glädjande att se hur den urbana odlingen – bokstavligen – vinner allt större mark även i denna gigantiska asfaltdjungel. Allt fler stadsodlingar tar plats på skyskrapornas tak och terasser. Det senaste är att man även odlar vindruvor på taken, men någon urban vingård lyckades vi inte hitta den här gången.

I det här numret av Lyckligt Lottad gör vi en annan utblick på lite närmare håll. Reporter Christer Holmgren och fotograf Lars Dareberg har tagit båten till kolonin Gråen som ligger utanför Landskrona. En kort båttur, men de upptäckte en fascinerade kolonivärld som inte liknar något annat. Läs och njut!

Apropå vatten: jag glömde nästan att nämna att odlingen i Battery Park har sin egen, världsberömda övervakare. Nämligen Frihetsgudinnan som lite högdraget står en bit ut i vattnet och håller koll.

Att hon skulle ha en fackla i ena handen är givetvis bara ett påhitt. Alla kolonister och odlare inser självklart att det är en vattenkanna.