Kolonist som gillar att rädda växter och snickra på stugan

Nisse Stjernkvist gillar att snickra på sin stuga på Rinnebäck. Senaste större projekt var att lägga nytt tak. Närmast väntar att lägga ett trädäck på uteplatsen, precis där Nisse Stjernkvist står på bilden.

RINNEBÄCK/ARLÖV

Nisse Stjernkvist gillar att rädda växter. På kolonin i Rinnebäck hittade han inte mindre än fyrtio dagliljor som alla förde en tynande tillvaro – numera blommar de för fullt i långa rader.

Varför blev det just den här kolonistugan?

– Jag hade en koloni på Granbacken i Arlöv, men trivdes inte riktigt i stugan som var rätt mörk. En dag tog jag en tur till Rinnebäck och hittade en lapp på anslagstavlan om att den här stugan var till salu. Jag hade varit i just den här kolonin när det bara var odlingslotter här, så jag var bekant med området. Men jag bestämde mig inte med en gång, utan återkom ett antal gånger innan jag slog till.

Var det ett bra val?

– Ja, jag trivs bra här. Jag gillar att gå i min egen värld och fundera över nästa projekt.

Vad var det första du fixade när du flyttade in?

– Jag flyttade in på höstkanten, så det första jag gjorde var att städa upp i trädgård-en. Den hade inte blivit så omskött. Till min stora förvåning hittade jag fyrtio knölar i gräsmattan som jag först trodde var någon form av ogräs. Det visade sig att det var gula dagliljor! Jag planterade om dem i rabatter och nu blommar de allihop.

Beskriv känslan när du kommer hit!

– Det är nog glädje över att komma hit och se allt växa. Jag tycker om att rädda växter och det är anledningen till att jag skaffade min första koloni.

Har du ändrat mycket i trädgården?

– Ja, jag har anlagt flera planteringar och skapat olika trädgårdsrum. När jag kom hit så var här i stort sett bara en stor gräsmatta. Vid ingången har jag skapat en djurpark, för här har alla växterna djurnamn! Här finns elefantgräs, sköldpaddsört och vad jag kallar ett apeträd. På baksidan fanns det ett valnötsträd som jag gett mer utrymme. Det är verkligen fint. Trivs inte växterna, så flyttar jag dem. Jag tog också med mig en del växter från Granbacken.

Vilken är den största förändringen som du har gjort på stugan?

– Lagt ett nytt tak. Det fick jag ha hjälp med, men nu är det på plats med hängrännor och allt. Det var ett stort projekt.

Berätta ett koloniminne!

– Då får jag fundera lite … jag har ju renoverat stugan en hel del, och att få ordning på sovrummet har varit rätt jobbigt. När det stora skyfallet kom för ett par år sedan blev här stor översvämning och jag fick flytta om ett par växter så att de inte skulle dränkas.

Projekt den här säsongen?

– Det får bli mitt önskeprojekt som är att lägga ett trädäck. Men man ska vila också! Även om det är svårt; så fort man sätter sig ner så upptäcker man något nytt som borde fixas.

Bästa rådet till den som går i kolonitankar:

– Att tänka på att det är mycket jobb att sköta en koloni. Här brukar folk säga att “det här är inget paradis”, vilket alltså innebär att man inte bara kan sitta och sola hela dagarna.

FAKTA

Namn: Nisse Stjernkvist.

Bor: Arlöv.

Koloni: Rinnebäck sedan 2011. Stuga 40 kvadratmeter och tomt 350 kvadratmeter. Tidigare koloni på Granbacken, Arlöv och Öster 1, Lund.

Familj: Singel.

Bakgrund: Fastighetsskötare och “lite allt möjligt”.

Motto i livet: Kunna skratta åt sig själv. ”Ibland gör jag tokiga saker och då kan jag skratta åt mig själv.”

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print