Höstens checklista för stugan

Det är viktigt att rensa hängrännorna så inte vattnet stannar upp. Om det blir kallt kan vattnet som blir till is spränga sönd­er ränna och tak. Matias Gadea, Lyckligt Lottads egen fixare, ger fem råd att tänka på för den som skall stänga ner sin kolonistuga inför vintern.

Nu när vintern närmar sig och kylan drar in är det viktigt att vidta ett antal åtgärder innan man lämnar kolonistugan för säsongen. 

Först och främst handlar det om vattenavstängning. De flesta koloniområden stänger av vattnet inför vintern och innan vi flyttar ut så borde vi också stänga av vattnet och tömma rörledningen i vår stuga.

Först stänger man av huvudventilen som i vanliga fall sitter någonstans nära tomtgränsen. Efter man har gjort det så är det viktigt att tappa allt vatten från ledningen så att det inte fryser och spränger röret. För att nå bästa resultat kan man skaffa en luftkompressor och blåsa in luft så att man får ut det mesta av vattnet. Det är viktigt att man också tömmer toaletten, varmvattensberedaren och alla andra vattenbehållare man kan tänkas ha i huset, och att man sedan lämnar alla kranar öppna.

2 Om din stuga inte är isolerad, så är det inte så viktigt att ha underhållsvärme under vintertiden. Om däremot stugan är byggd med modern teknik som tjock isolering och fuktspärr, så är det viktigt att ha underhållsvärme för att undvika kondensering i huset med fuktskador som konsekvens. Inomhustemperaturen bör ligga mellan 9 och 12 grader.

Vissa påstår att det räcker med 7 grader, men om en skada uppstår, kan försäkringsbolaget ha synpunkter på det. Du bör därför kolla med ditt försäkringsbolag vad de har för rekommendationer. 

Se till att ha ordentlig ventilation i stugan. De flesta fritidshus har självdragsventilation. Se till att de ventilerna är öppna under vintertiden, så undviker du fuktproblem i huset.

Under hösten är det vanligt att löv och annat fastnar i stuprännorna. Därför är det viktigt att kolla så att de inte är igensatta. Om regnvattnet inte rinner genom dem ordentlig kan det bildas stora vattensamlingar i dem som fryser, vilket i sin tur kan leda till att taket skadas. 

Det är också jätteviktigt att kontrollera att huset är tillräckligt tätt, så att varken möss eller råttor kan komma in. Under de kalla perioderna brukar möss och råttor söka sig till varma ställen. Därför bör man täta alla springor i huset och vara noga med att inte lämna några som helst matrester som kan fresta ohyra. Tänk på att hålla toalettlocket nere också, eftersom gnagare och flugor kan komma in den vägen.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print