Hon växer med sitt odlande

Liza Olander Wihlney visar glatt upp en kvist åkerfräken (rävsvans). För andra ett fruktat ogräs, men hon gör rengöringsmedel av växten. Foto: Lars Dareberg

MALMÖ/ROSENGÅRD.

För Liza Olander Wihlney är odlingslotten 500 kronor ljuvlighet. Hon njuter av att kunna odla sin egen mat och att unna sig lyxen att ta hem en bukett vackra, väldoftande blommor ibland.

En glad kvinna med avklippta jeans möter oss vid Rosengårdsfältets odlingsområde. Liza Olander Wihlney bjuder in oss på sin odlingslott där hon har en liten stenlagd terrass i ena hörnet. Bordet står dukat med röd sommarsaft och en hembakad chokladkaka. Hon vill att vi ska gissa vad kakan har för ingrediens som vuxit upp på hennes odling. Vi går bet och hon avslöjar att det är squash.

Medan vi fikar berättar Liza Olander Wihlney livfullt vad den lilla plätten jord betyder för henne. För nio år sedan, när hennes syster blev svårt sjuk, var det självklart att Liza skulle ta hand om henne. Då blev även svågern dålig och blev inlagd en längre tid på sjukhus.

I raketfart gick Liza Olander Wihlney från att vara singel och en kringflackande reseledare till att plötsligt ha ansvar för hus, barn och djur. Oron för systern och hennes man ingick också i paketet.

– När min systers man så småningom blev utskriven kunde jag äntligen slappna av. Då gick jag sönder.

Grannarna på Rosengårdsfältets odlingsområde är flitiga och ofta kunniga odlare. De hjälps alla åt och utbyter gärna både tips, idéer och växter med varandra. Foto: Lars Dareberg

Diagnosen blev utmattningssyndrom (utbrändhet). Efter två år fick hon komma till Alnarps rehabiliteringsträdgård där hon tillbringade fem dagar i veckan i tre månader.

– Jag mådde riktigt dåligt när jag kom dit. Jag grät mycket, men fick respekt av personalen och andra deltagare.

En ny värld öppnade sig och hon visade sig vara duktig på det här med växter.

Liza Olander Wihlney upptäckte hur roligt det är att odla och intresset växte. För fyra år sedan fick hon chansen att hyra sin egen odlingslott på Rosengårdsfältet. Den var då full av ogräs och ett massivt grävande tog sin början.

– Första året var svindyrt. Det var mycket som skulle köpas. Men jag fick låna en del redskap av grannarna här. Vi hjälps åt.

Då eldade ungdomar upp allt för henne. De smög in via buskarna som omgärdar hennes lott på baksidan.

– Jag kör sedan dess med kemisk krigföring genom att använda hönsgödsel där. Det luktar bajs och håller dem borta.

Liza Olander Wihlney skrattar gott och berättar att hon numera har en god relation med de unga.

Stämningen är fin mellan grannarna på området. Nationaliteterna är många och Liza Olander Wihlney blev till en början kallad ”den svenska”, men det finns några till med samma ursprung ändå.

Vacker grind hälsar välkommen till odlingen. Foto: Lars Dareberg

Som sjukskriven, med en låg inkomst, åt Liza Olander Wihlney ofta billig och dålig mat av halvfabrikat. Det ger henne en god självkänsla att odla och skörda sina egna, nyttiga grödor numera. Hon är inte så bra på att tillaga dem, men två baskiska killar som hon bor granne med lagar goda rätter av dem och ger till Liza Olander Wihlney. Givetvis får de behålla en del själv. En bra överenskommelse som alla trivs med.

– Vissa människor ifrågasätter att jag orkar vara här på lotten trots att jag är utbränd. Men jag är inte dålig varje dag, det finns bättre och sämre dagar. Jag påtar och njuter av ljuset. Det är viktigt att göra något, så att hjärnan inte stagnerar.

De gånger Liza Olander Wihlney inte orkar vara på plats vattnar närmaste lottgrannen åt henne. Och vice versa.

– Lottlivet blir som en identitet och ger mig social status. När andra berättar vad de jobbar med, så kan jag berätta att jag har en odlingslott. Det ger mig ett värde som människa. 500 kronor ljuvlighet. Så mycket kostar det om året att hyra lotten, som Malmö stad äger.

Med bågar och duk skapas en växthusmiljö.
Foto: Lars Dareberg

Vad är det då som finns i jorden på hennes kvadratmetrar? Liza Olander Wihlney berättar stolt att det finns bönor, squash, potatis, purjolök, rabarber och hallon. Även blommor har sin plats här. Dahlior, lavendel (som hon har frösått), ringblommor och honungsfacelia, som även drar till sig insekter. Med mera. Hon väljer växter som är lätta och kul att odla. Allt är mysigt, säger hon glatt.

Till och med en del ogräs ges utrymme. Åkerfräken (rävsvans) tar hon vara på för att koka ihop ett rengöringsmedel som är utmärkt till metallföremål (se recept).

– Det är lyx att kunna ta hem en bukett blommor att ställa i en vas och njuta av. De utländska lottgrannarna undrade tidigare om blommorna går att äta och när jag berättade att jag ska ha dem att titta på skrattade de och tyckte det var konstigt. Men nu börjar de så smått att själva anamma idén.

Det händer ibland att de har planterat någon spännande växt på Liza Olander Wihlneys plätt. De tycker att det ser tomt ut, och hon skrattar och välkomnar initiativen. De har ett utbyte som hon tycker är trevligt och roligt.

Rosengårdsfältet är en positiv sak med bostadsområdet. Det är en viktig del av många människors liv. Alla hjälps åt och bryr sig, något som Liza tycker är viktigt att betona. Själv hade hon inga betänkligheter över att ha en odlingslott här.

En liten tegelkloss med många hål i får tjäna som insektshotell.

– Just nu är den mest som ett snigel-BB. Men låt sniglarna ta en squash, jag har sju till. Fåglarna tar körsbären på andra sidan staketet. Allt är inte mitt och jag delar gärna med mig.

Ibland orkar Liza Olander Wihlney inte jobba med växterna, men tar ändå en cykeltur till Rosengårdsfältet.

– Jag fikar och njuter av tystnaden här även om här ser för jäkligt ut. Det är gott att bara vara.

FAKTA

Rosengårdsfältets odlingsområde

Rosengårdsfältet är ett av Malmös största odlingsområden med totalt 145 odlingslotter. Området ligger i Rosengård, med infart från Ramels väg.

Odlingslotterna har en stor betydelse utifrån ett hälsoperspektiv, men även ur ett samhällsintegrerande perspektiv. De flesta lotter har en storlek på ca 100 kvm.

Inom odlingsområdet finns tillgång till vatten, toalett och container. (Malmö stad)

Recept

Chokladkaka med squash

3 ägg

3 dl socker

5 dl riven squash

1 dl rapsolja

5 dl vetemjöl

150 g riven eller hackad mörk choklad

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

1 tsk salt

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och vispa smeten klumpfri.

Häll den i en smord brödform. Grädda i ugnen i 180 grader cirka en timme eller tills en provsticka kommer upp torr.

Recept från Gröna skafferiet, gronaskafferiet.se

Rengöringsmedel av åkerfräken

Häll 11 1/2 dl kallt vatten över 250 g färsk fräken. Låt det stå över natten. På morgonen kokar du det i 15 minuter. Sila, låt vattnet svalna och häll upp på flaska.

Användning: Doppa en trasa i ditt fräkenmedel, gnid sedan in metallen, låt medlet torka och polera sedan av metallen. Skinande rent.

Medlet har inga tillsatser, det är en färskvara. Låt det inte stå för länge oanvänt.

Fräken är fylld med kiselsyra. Man använde den förr till att skura grytor och mjölkkannor med, då själva växten förutom att den är seg och tålig även har en antiseptisk egenskap. Den stärker också naglarna och man kan ta sig ett litet fingertoppsbad med ett starkt fräkenvatten. Då minskar man risken att naglarna flisar sig.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print