Hon odlar sitt eget apotek på balkongen

I väntan på en koloni odlar Anette Lüning det mesta på sin balkong. Här finns allt från krusbär och libbsticka till jordgubbar. – Det är bara att erkänna: jag är nörd på örter. På min praktik använder jag cirka etthundra olika örter i form av tinkturer och kapslar. Foto: Lars Dareberg

MALMÖ.

Din örtodling kan bli ett helt apotek. Anette Lüning är ört- och näringsterapeut och här intill ger hon sina bästa tips på hur du kan använda dina örter som medicinalväxter.

– Timjan och oregano är väldigt användbara.

Drömmen är en egen koloni eller odlingslott. I väntan på den, så har Anette Lüning två balkonger på fjärde våningen förvandlats till ett par prunkande örtagårdar. Den större balkongen ligger i västerläge och här odlar hon allt från dill, krusbär, libbsticka, oregano, chokladmynta, marockansk mynta, curryört, rosmarin, ananassalvia, timjan, oregano till jordgubbar. Pricken över i:et är ett äppelträd.

Allt på en yta av uppskattningsvis max tre kvadratmeter. Och visst får det plats möbler också.

– Här fäller jag upp en stol och ett bord, säger hon och visar på några lediga kvadratdecimetrar i mitten. På kvällarna tänder jag den stora ljuslyktan och bara sitter här och njuter av dofterna. Det är magiskt.

För dagen hänger regnet i luften, så det blir ingen långvisit på balkongen. Istället serverar Anette Lüning en hemlagad rawfood-paj gjord på nötter och garnerad med limetäcke.

Numera äter hon ingenting med socker, mjöl eller mjölk.

För nio år sedan utbildade Anette Lüning sig till ört- och näringsterapeut. En kovändning mitt i livet, kan man lugnt säga. Hon är utbildad civilekonom vid Lunds universitet och har i många år haft chefspositioner på bland annat Tetra Pak och Fonus.

Men någonstans skavde det.

– Hela livet har jag läst och läst om kost och näring. Jag minns att jag stod i köket och plötslig insåg att det var det här jag skulle ägna mig åt. En väldigt tydlig vändpunkt. Det var nu eller aldrig.

Som den målinriktade person hon är utbildade hon sig under två år till närings- och örtterapeut i Stockholm. Direkt efter startade hon Lüning Näringsklinik i Malmö.

– Det var som att kasta sig ut i ett bungyjump. Alla i min omgivning skakade på huvudet och sa att det här går aldrig. Jag fick rådet att bara jobba med näringskliniken en dag i veckan och fortsätta jobba kvar på mitt gamla jobb.

Ett råd som fick precis motsatt effekt.

– Jag drog igång på heltid, konstaterar Anette Lüning med ett skratt. Och det har gått bra.

Anette Lüning poängterar att hon vill vara en inspiratör och inte komma med pekpinnar. Hon är också noga med att påpeka att hon arbetar förebyggande och inte konkurrerar med den vanliga sjukvården.

– Jag ger alltid skräddarsydda ordinationer, använder labb och arbetar med kosten. Rätt näring och näringstillskott kan ge förbluffande resultat.

Allt handlar om att hitta rätt balans.

FAKTA

Namn: Anette Lüning.

Gör: Driver egna företaget Lüning Näringsklinik AB. Diplomerad näringsterapeut och kostrådgivare. Föreläser på företag och ordnar privata träffar ”Gomango” där deltagarna bl a får testa olika örtdrinkar.

Bakgrund: Utbildad civilekonom Lunds Universitet.

Familj: Två tonårsbarn, särbo.

Bor: I Lägenhet i Malmö.

Dold talang: Köra traktor.

Motto i livet: ”Denna dagen ett liv”.

På apoteket: ”När BfArM, den tyska motsvarigheten till amerikanska Food and Drug Administration (FDA), beslöt att testa de medicinska effekterna hos cirka 300 örter, visade 200 av dessa på så goda resultat att de nu finns på apotek och används inom vården. Min förhoppning är att fler ser de stora fördelarna med att bygga sin hälsa genom att själv odla örter och använda dem i matlagning, som te eller göra tinkturer. ”

Källor i urval: Eklöf, Marie-Louise: Gröna apoteket, Prisma 2007.  Könemann 2000: Non Shaw Örtmedicin.

Dr. Mic Mc Mullen Örtmedicin:  Naturens läkande kraft 2002, 2006.

Bohlin, Mette och Robild, Eva: Örtte och huskurer, Robild Reportage AB 2015.

Rabén och Sjögren: Boken om kryddor, 1991.

Dr. med. Franziska Rubin Meine besten Hausmittel Verlag Zabert Sandmann GmbH, 2012.

Exarchou V. et al:  ”Antioxidant activities and phenolic composition of extracts from Greek oregano, Greek sage, and summer savory”.

J Agric Food Chem, 2002;50:5294-9.

Burt SA. et al. Apply Environ Microbiol, 2007;73:4484-90.

örtterapeutens bästa recept:

Marshmallow med läkemalva

1 dl rosenvatten (finns att köpa på Möllan i Malmö eller i hälsokostbutiker)

1 dl vatten

1 msk läkemalvarot torkad och pulveriserad

1–2 msk hibiskusblomma (finns på tecentralen.se)

2 dl honung

1 paket gelatin

1 tsk vaniljextrakt

1 nypa havssalt

Vispa ihop läkemalvaroten och hibiskusblomman med rosenvattnet och vattnet i en kastrull. Sjud i 5 minuter. Låt svalna och ställ den sedan i kylskåp.

Sila läkemalva- och hibiskusblandningen och tillsätt sedan vatten så att det tillsammans blir knappt 2,5 dl vätska. Häll över hälften av vätskan i en skål och lägg i gelatin. Blanda och låt stå.

Ta den resterande vätskan och tillsätt honung, vaniljextrakt och salt i en kastrull. Låt det sjuda. Kontrollera med en termometer tills temperaturen når 120 grader. Ställ åt sidan.

Vispa försiktigt ihop läkamalvan och gelatinet. Häll långsamt i den varma läkemalvan och honungsmixen samtidigt som du vispar. När båda vätskorna blandats fortsätt vispa ytterligare 5–10 minuter.

Häll blandningen i en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper. Låt stå några timmar och skiva sedan upp dem i lagom stora bitar. Njut!

Hostsirap med timjan

6 tsk (30ml) kamomillblommor

4 tsk (20ml) timjan

2 tsk (10ml) ringblomsblommor

1 klyfta vitlök

1 liter vatten

450 g honung

Lägg örterna i vattnet tillsammans med den skivade vitlöken och sjud under lock i 15 minuter. Sila bort örterna och häll tillbaka vätskan och reducera mycket sakta till 2 dl. Tillsätt honungen och blanda väl.

Grön smoothie

2 kvistar oregano (bladen)

1 fänkål,

2 kvistar basilika (bladen)

2 nävar grönkål

1/2 gurka

1 tomat

1/2 avokado

saften av en lime

n Gör så här:

Mixa allt i en mixer. Tillsätt eventuellt lite vatten.

Gyllene ris

3 dl ris

5 dl vatten

10–20 kronblad av ringblomma

Skölj riset och strö de hackade kronbladen i riset. Låt koka tillsammans så blir riset härligt gyllene.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print