Hembakt kaka och egna örter fortsätter locka utflyktssugna

Lars och Bente Falck är Lyckligt Lottads nya örtagårdsexperter, som svarar på läsarfrågor om allt som rör örtodling. Här spanar de in frodig blodnäva. Hunden heter Elvis. Foto: Lars Dareberg

TIRUP.

Det började med en liten örtagård och en skylt med plantor till salu på 1970-talet. Numera är Tirups Örtagård utanför Staffanstorp ett välbesökt utflyktsmål och i år utökar man sortimentet med rosor.

Som läsare kan du fråga Bente och Lars Falck om allt som rör örtagårdsodling.

Det är tidig förmiddag och dagens första besökare går i sakta mak mellan raderna av frodiga plantor. En försiktig sol kikar ner mellan molnen och får det en kort stund att ånga från den nyvattnade jorden. Inne i växthuset är det redan fuktvarmt och här står klungor av citrusträd och en lång rad med ovanliga pelargoner.

Men det är för örterna och odlingen av medicinalväxter som Tirups örtagård blivit mest känd. Det var Bente Falcks mamma Eva Falck som startade odlingen i mitten på 1970-talet. 1998 tog dottern tillsammans med maken Lars Falck över verksamheten.

För dagen håller Bente Falck som bäst på att återhämta sig efter en förkylning, något som hon inte alls har tid med nu när högsäsongen tar fart. Lars Falck har gjort en lång lista över vad som måste fixas under dagen. Telefonen ringer ideligen. Rismjöl ska beställas till kaféet, någon frågar om de ska ta in fikonplantor (det ska de) och så var det en beställning som ändrades i sista stund.

Att driva en verksamhet som förra året lockade 60 000 besökare innebär långa arbetsdagar. Plantskolan har öppet från mars till och med december. Januari och februari ägnas åt renovering och annat man inte hunnit med. Gården och odlingarna har ett tjugofemtal anställda, fler under högsäsongen.

Intresset för ekologisk odling har ökat stort på senare år. Framför allt är det de unga barnfamiljerna som vill odla sina egna grödor som söker sig till örtagården, berättar Bente Falck och hostar lite diskret.

Högsäsongen, det vill säga nu, innebär långa arbetsdagar för Lars och Bente Falck. Här pausar de en stund i örtagården tillsammans med hunden Elvis. I förgrunden växer kardvädd.

– 95 procent av alla växter vi säljer är svenska och närodlade. Det är bara Medelhavsväxterna vi köper från Italien, de går helt enkelt inte att driva upp i vårt klimat.

Nytt för i år är att man börjat sälja rosor. Och erbjuder skräddarsydda kurser för kolonister.

– Man kanske vill lära sig mer om beskärning eller odling. Är man tillräckligt många så kommer vår trädgårdsmästare ut till kolonin och håller kursen på plats.

Den ursprungliga örtagården finns kvar och vårdas ömt. Här finns även ett antal medicinalväxter som kräver omdöme vid hantering och försäljning. Detta är växter som kan vara minst sagt potenta.

– Alruna är en mytomspunnen växt som blev väldigt populär i samband med Harry Potter-filmerna. Jag kommer ihåg att min mor alltid var mycket restriktiv med att sälja den, säger Bente Falck.

”Tandvärksplanta” är en annan spännande växt som har en lätt bedövande effekt i munnen när man tuggar bladen. Det blir en spritsig känsla i munnen, ungefär som en tandläkarbedövning, berättar Lars Falck.

Så gott som alla  örter är lättodlade och passar bra i koloniträdgården. För den som vill anlägga en liten örtagård rekommenderar Bente Falck timjan, lavendel och salvia som alla kan samplanteras. För att locka fjärilar och humlor kan man plantera perovskia, en liten vedartad buske, och anisisop som har lila blommor.

Grundaren Eva Falck bor fortfarande kvar på gården och har en skylt på dörren där det står ”Eva Falck, örtagårdsmästare”. Dottern Bente Falck hade helt andra planer än att gå i sin örtodlande mors fotspår.

– Jag hade börjat utbilda mig till musik- och engelsklärare, men hoppade av för att ta över verksamheten här 1998. Någonstans hade jag väl fått det här med odling och grönt i mig, och jag har aldrig ångrat mig.

En stunds vila.

Även Lars Falck hade annat i sikte och läste medicin när det blev aktuellt med ett ägarbyte på Tirup.

– Så det blev Bente och Tirup istället, säger han med ett leende. Vi har hängt ihop sedan vi var i 14–15-årsåldern, så man kan säga att jag är uppvuxen här också.

Det var Lars Falck som på tidigt 1990-tal gjorde Tirups örtagård känt för sin hembakade apelsinkaka med rosmarin.

– Vi var om inte först, så bland de allra första plantskolorna med konceptet kafé och hembakat. Jag som aldrig hade bakat fick stå för alla kakorna!

Allt i kaféet är fortfarande hembakat med inslag av örter i recepten. Men den berömda apelsinkakan serveras inte längre, eftersom den är svårbakad.

Kaféet ska expandera i år och kommer ha en filial vid utgrävningarna i Uppåkra, som är en stor attraktion. Det blir fortsatt hembakat – alltid med smör är Lars Falck noga att poängtera – men ett mindre sortiment.

Hinner de njuta av allt det vackra de har omkring sig?

Båda funderar en stund.

– Ja, när besökarna gått hem och det är lugnt på kvällen. Då brukar jag ställa mig en stund och bara andas in alla dofter, säger Bente Falck.

Lars Falck tittar ut över trädgården.

– Jag tycker om doften av gräs, det kan dofta så olika.

Sedan ringer telefonen igen och de är tillbaka i vardagen.

FAKTA

Kurser för kolonister

Hålls på förfrågan av Örtagårdens trädgårdsmästare Jessica Jonsson, som också driver företaget Trädgårdsmyran. För info, kontakta Tirups Örtagård: info@tirupsortagard.se

Tips med örter

Mot förkylning och halsinfektioner: Avkok på salvia och timjan är klassiska huskurer. Sistnämnda med ett par droppar honung i är absolut att föredra, tycker Bente Falck.

Ohyra: Grönsåpa. femprocentig lösning med grönsåpa och vatten, sprayas på den drabbade växten, hjälper mot bladlöss. För sköldlöss kan man blanda i 1 procent rödsprit. Plantan kan också doppas i en spann med lösningen. Används rödsprit ska växten helst stå i skuggan en vecka.

Planteringstips:

Örter till kött: rosmarin, timjan, salvia, basilika.

Örter till fisk: fransk dragon, citronmeliss, spansk körvel, fänkål.

Örter till efterrätter: citronverbena, anisisop, basilika, mynta. Lättskött kruka som sköter sig själv: lavendel, isop, vinterkyndel, citrontimjan.

En utmaning som kräver mycket omvårdnad: Olika basilikasorter.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print