INBROTT/ KOLONIER.
Alla kolonisters fasa är att drabbas av inbrott och skadegörelse under vintersäsongen. Även om man har regelbunden tillsyn så drabbas de flesta koloniområden, visar de svar och kommentarer som Lyckligt Lottad fått in på frågan om inbrotts- och skadeläget under vintern.
MALMÖ
Strandåsens koloniförening: Här har man haft cirka femton inbrott och detta ska ses mot att föreningen bara har 30 stugor. En koloniägare har haft tre påhälsningar. Det mesta har varit stölder. På Strandåsen upplever man att det varit ett ökat antal inbrott under den här säsongen.
Almåsa fritidsby: Två inbrott i förråd och ett försök till inbrott i förråd (tjuven blev nog skrämd).
Det är betydligt färre än tidigare år. 2016 hade man tio inbrott i stugor.
Elinelund: Tre till fyra inbrott där man tillgripit platt-tv och gräsklippare. Dessutom skadegörelse. Något färre inbrott mot tidigare år, vilket troligtvis beror på att man tillsammans med Mossängen har en vaktgrupp som patrullerar områdena varje dag under perioden som vattnet är avstängt. En bra förebyggande åtgärd.
Kölnans fritidsby: 42 inbrott under hösten och vintern, huvudsakligen i förråd. Betydligt fler än tidigare.
Flansbjer: Här hade man inbrott i cirka sjutton stugor vid ett tillfälle i vintras. Det är vad som rapporterats till styrelsen. En del kolonister har skaffat en app som heter Trygve, grannsamverkan, där man enkelt kan meddela varandra om det händer något i området. Inbrottsfrekvensen är uppskattningsvis densamma som tidigare år.
Mossängen: Nio polisanmälda inbrott i stugor och förråd. Man letar efter tabletter, skruvdragare eller liknande. Färre inbrott på grund av att trygghetsgrupper (kolonister) med fyra personer varje dag/ dygn avsynar området enligt en schema. Samarbete och organisation tillsammans med grannföreningen Elinelund.
Stolpalösa sommarstad: Cirka 60 inbrott vissa stugor har haft flera inbrott, flera stugägare har haft upprepade inbrott. Det är ”småsaker” som tagits: verktyg, kläder, soppåsar, handdukar och liknande. Ingen skadegörelse förutom den som uppstår när man bryter upp dörren för att komma in.
Lundavägens Koloniområde: Fyra fall av inbrott och skadegörelse som uppklippt staket, krossade fönsterrutor, uppbrutna lås. Inget av värde stulet. Det är samma frekvens som tidigare år.
Jägershill Sommarstad 2: Tre inbrott i stugor. Betydligt färre inbrott mot tidigare år.
Sammanställning:
Lena Forsfält och Christer Holmgren
LUND
Solhällan rapporterar att man inte har haft något inbrott i vinter, något som brukar vara fallet – man är oftast förskonade från sådant.
Täppan har samma trevliga utgångsläge – inte ett enda inbrott rapporterat så här långt. Ordförande Ann Månsson rapporterar om andra missdådare – kaniner.
S:t Hans ansluter till de inbrottslösa koloniträdgårdarnas skara; inte heller här har det varit några problem den gångna vintern.
Även Högbo har klarat sig undan den här typen av problem.
Också Viktoria lägger ett nytt inbrottslöst år till ett antal tidigare lika lyckosamma säsonger. Detta trots att den insynsskyddande syrenhäcken längs området tagits ner “till fotknölarna”, enligt ordförande Emmy B Lindskog.
Västhagen har haft påhälsning av vandaler. Tre av stugorna har råkat ut för fönsterkrossning med stora stenar, och området har fyllts med glasskärvor.
Klostertäppan är den förening som råkat värst ut av de som hört av sig till Lyckligt Lottad. Natten mellan den 14:e och 15:e mars upptäckte bevakningsbolaget man anlitar att det varit inbrott i en stuga och polisen kontaktades. Det uppdagades efter hand att totalt nio stugor drabbats. Värdesaker hade samlats ihop i högar, förmodligen med syftet att avhämta dem senare, men då det hela uppdagades kunde grejorna låsas in i föreningshuset. Tydligen hann dock tjuvarna få med sig lite stöldgods i första vändan, då en del saker har rapporterats försvunna.