Här kommer krögaren med sina nyskördade grönsaker

Eva Gustafsson som odlat ute i Västra Skrävlinge skördar nu sina grönsaker och tar det till sin restaurang Moccasin mitt i Malmö. Foto: Lars Dareberg

STADSBRUK/ MALMÖ

Egenodlade och nyskördade grönsaker sätter guldkant på restaurang Moccasins meny.

Ett par timmar före öppningsdags är krögaren Eva Gustafsson ute på Skrävlingefältet och skördar det som ska serveras under dagen.

I maj träffade vi Eva Gustafsson när hon var i full färd med att så och plantera den 1 500 kvadratmeter stora odlingsytan på Skrävlingefältet mellan Rosengård och Almgården.

Då var hon entusiastisk över möjligheten att odla en stor del av det som skulle serveras under säsongen på hennes restaurang Moccasin Vin & Kærlighet på Fersens väg. Runt 120 olika grödor var på väg ner i jorden, plus några bärbuskar som räddats i sista stund från föräldra-hemmet i Angerdshestra i Småland.

Nu träffar vi henne en tidig förmiddag i början på september när hon håller på att bära in morgonens skörd i restaurangen. I klassiska trälådor ligger knippen med rädisor, gul och vit mangold, vintersquash, pumpor, gurkor, tomater, paprika, chili och några yviga stänglar med chokladmynta.

– Här, smaka, den är riktigt god, säger hon och knipsar av några blad av den mörkgröna myntan.

Snart på dagens meny: pumpa, squash och mangold.

Kocken, Kristoffer Basznianin, granskar ett par knubbiga pumpor i en av lådorna och nickar gillande. De får bli dagens tillbehör till torsken på à la carte-menyn.

– Jag kommer antingen att göra en puré eller baka dem, säger han.

Eva Gustafsson är påtagligt stolt över sin skörd och minst lika entusiastisk som när hon höll på att plantera i våras.

– Det har varit otroligt lärorikt, på alla sätt. Jag har verkligen lärt mig massor.

Tyvärr blev inte skörden så stor som Eva hade hoppats på. Anledningen är hungriga kaniner och fåglar som i början på säsongen åt upp i stort sett allt grönt som kom upp ur jorden.

– Så fort jag planterat ut de förkultiverade plantorna från Ekoplantan i Torsås, allt från kål och lök till örter och ätbara blommor, åt och grävde kaninerna upp i princip allt.

– Kaninerna hittade kanske sin egen gourmetrestaurang på mitt område. Men alla som odlar har problem med kaninerna.

Efter midsommar satte hon upp ett kaninstaket med elektricitet.

– Sedan har de flesta grödor fått växa i fred.

Tiden har varit ett annat problem. Stundtals har det varit tufft att hinna med, konstaterar hon.

– Många säger att våren är den mest intensiva perioden, men jag påstår nog att det är sensommaren då allt ska planeras inför nästkommande säsong. Oavsett har det varit värt all möda när vi nu kan servera rätter med egenodlade och garanterat ekologiska grönsaker till våra gäster.

– Det har blivit mycket uppskattat och gästerna blir imponerade och intresserade när vi berättar att vi odlar grönsakerna själva.

En snabb summering av den första säsongen som egen stadsbrukare:

– Lika delar jätteroligt och  lärorikt. Väl ute på fältet och omgiven av alla grödor har det varit helt underbart, konstaterar Eva Gustafsson som hoppas att projektet får fortsätta och som redan har planer för nästa säsong.

FAKTA

Stadsbruk: I Malmö inleddes odlingarna 2014 och har tre odlingsfält i Malmö på totalt fem hektar: V Skrävlinge, Botildenborg och Hyllie. Projektet drivs av bl a Malmö stad.

Kommersiell odling: Minsta odlingsyta är 500 kvadratmeter och tanken är att odlingen ska ge ekonomisk lönsamhet för
odlarna. Skörden säljs bland
annat på Stadens skafferi
i Folkets Park juni-oktober.

Marken: Outnyttjade grönytor.

FAKTA

Namn: Eva Gustafsson.

Bor: Malmö.

Gör: Äger och driver restaurang Moccasin Vin & Kærlighet på Fersens väg sedan nio år.

Kuriosa: Moccasin var från början ett kafé ”… ett fritids för vuxna. Och på fritids har man mockasiner, så namnet är en ordlek.” Idag är inriktningen ekologiskt och närodlat.

Firar: Nioårsjubileum i oktober med niorätters meny som utgår från den egna odlingen.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print