Ö SOMMARSTADEN/ MALMÖ
En institution är till salu.
Efter tolv år är Åke Andersson, 72, och ett år yngre hustrun Anita redo att släppa kiosken och kolonin inne på Östra Sommarstaden i Johanneslust.
Men det är med delade känslor de lagt ut sin kiosk och stuga till försäljning.
Lyckligt Lottad träffar Åke Andersson en solmolnig dag, som så många andra i augusti, för att få veta mer.
– Slå dig ner, säger han i ett litet kontor bakom kioskluckan och stänger den. Anita tar hand om kunderna. De ringer på en klocka som hörs inne i huset.
Det framgår snabbt att han älskar både kiosken, egna härden bakom och alla människor han dagligen träffat de senaste tolv säsongerna.
Men så är det ju det där med tiden och med åldern. Både han och hustrun är folkpensionärer sedan flera år tillbaka.
– Vi trivs och har trivts väldigt bra med det här livet, fortsätter han. Det är roligt. Men faktum är också att vi arbetar tolv timmar per dag sju dagar i veckan mellan mitten av april och den sista september.
– Det blir jobbigare och jobbigare för vart år som går. Och inte heller blir man yngre. Därför känns det bra att sluta när flaggan är i topp och när man är frisk.
Förutom utbudet av tidningar, tobak, läsk, vatten, öl, mjölk, smör, ägg, kakor, bullar, frallor, lösgodis och en massa annat inne i kiosken, finns ett rum utanför med grönsaker.
– Frukt och grönt hämtar vi ett par, tre gånger i veckan uppe i Borgeby, ler Åke Andersson. Det tar också lite tid. Men det verkar uppskattat att vi även har dessa varor. När jordgubbarna kommer handlar folk som tokiga.
Plötsligt knackar det högt på kioskluckan.
Åke Andersson reser sig går ut till disken och öppnar.
– Hur många bullar vill han ha idag, frågar han.
– Fyra stycken gärna, svarar kunden.
– Fyra frallor. Ska det vara ljusa eller mörka korn?
– Hur ser de ut? undrar kunden.
– Så ser de mörka kornen ut. Du får två av varje så kan ni slåss om dem, ha, ha. Tack ska du ha och ha en bra dag.
– Det är just den dagliga kontakten med kunder som är så härlig, fortsätter Åke Andersson när han stängt luckan och kommer tillbaka. Många har man känt länge och fått en väldigt bra kontakt med.
Nästa gång det ringer i klockan kommer Anita Andersson till luckan och servar.
– På grund av det ostadiga vädret är det rätt lugnt just nu, konstaterar Åke Andersson. Men många av dem som kommer hit bor inne på Johanneslust. De kan ha glömt en liter mjölk eller ett paket ägg och vet att vi har öppet hela dagen.
Paret Andersson bor bara tjugo minuters promenad från kiosken. Men från säsongens start till dess slut besöker Åke Andersson normalt inte bostaden.
– Frugan brukar gå hem och sköta det som behövs, säger han. I övrigt har vi ju allt vi behöver här. Ja, det är ju faktiskt lika välutrustat som hemma.
Men hur går det då om en seriös köpare dyker upp och det blir en försäljning? Klarar du och din fru det?
Åke Andersson ler och svarar:
– Vi har faktiskt pratat om att köpa en koloni och då förstås här i Östra Sommarstaden. Kiosken och stugan ligger ju på samma tomt. Så här kan vi inte stanna. Men det brukar ju säljas ett antal kolonier varje år. I så fall blir vi ju helt fria och det är det som vi ser fram emot.
FAKTA
Kiosk kom till när koloniområdet grundades
Kiosken har funnits sedan Östra Sommarstaden grundades 1921.
Redan då fanns det lösgodis till försäljning, men idag lär det vara enda kolonikiosken i Skåne som säljer den här typen av godis.
När Åke Andersson köpte kioskrörelsen var byggnaderna mycket nedslitna. Inte heller var det alltid så noga med öppettiderna förr i tiden.
Numera är kiosken något av en samlingspunkt inne på området.
I kiosken bokas även festlokalen mellan åtta och tio gånger per säsong. Den rymmer 80 personer och kostar 500 kronor att hyra.
Åke Andersson
Åke Andersson kom som 8-åring till Malmö från Eslöv där han föddes och tillbringade sina första år.
Fadern hade handelsträdgård och sonen har på ett eller annat sätt alltid gått i hans fotspår.
Under tio år innan han tog över kiosken drev han en spel- och tobaksbutik som även sålde grönsaker.
Dessförinnan hade han ett företag med sju anställda som skalade potatis och sålde till många av Malmös restauranger och Kockums matsalar.
Numera säljer han även julgranar ett par veckor i december.
Belöningen för det myckna slitet får Åke och Anita Andersson i Spanien där de uppskattar sol, mat och dryck.