Hallå där John Taylor …

välkänd trädgårdsmästare i Slottsträdgården och nybliven koloniägare på Östra Sommarstaden i Malmö.

Vilka är planerna för din nya koloni?

– Först och främst ska vi bygga klart stugan. Vi har byggt ut från 19 kvadratmeter till 39 kvadratmeter och har i stort sett byggt en ny stuga inne i den gamla. Det har varit konstant arbete så gott som varje helg sedan vi köpte kolonin. Vi har frigjort huset från grunden och lyft upp det en rejäl bit. Golvet var ruttet, så det har vi fått byta ut. Det hade kanske varit enklare att bygga helt nytt, men nu har vi kunnat behålla en stor del av stugans gamla karaktär.

Ska det bli något särskilt trädgårdstema?

– Här har vi många olika diskussioner, både min sambo Torun och jag arbetar professionellt med odling och växter. Men det här är vår privata koloni, så det ska absolut inte bli någon uppvisningsträdgård med ett tydligt tema. Hela kolonilotten är på 375 kvadratmeter, så här finns plats för olika inriktningar. Här finns flera gamla fruktträd, bland annat ett gammalt äppelträd med goda matäpplen och två plommonträd som vi är mycket glada för. Vi har redan hunnit göra sylt av plommonen. Vi har tagit ner en stor gran som skuggade en stor del av tomten. Nu funderar vi över hur trädgårdsgångarna ska gå och var vi ska parkera cyklarna.

Vad ska ni odla?

– Huvudregeln är att varje växt ska förtjäna sin plats. Köksland ska det bli med bland annat palsternackor, bondbönor och gul lök. Plus tre olika sorters sparris. Vi har grävt så fort det har varit tillräckligt mjukt i marken, så vi är rätt väl förberedda.

Har du funderat länge på att skaffa koloni?

– I tre år. När vi hittade den här kolonin kändes det direkt att här är det. Ljuset och läget var rätt. Trots det dåliga golvet så fanns det ingen mögeldoft i stugan, vilket är viktigt.

Blir det tv-program om koloniliv nu?

– Det blir säkert inslag om koloniliv i nya säsongen av Trädgårdstider, men absolut inte från vår koloni.

Vad får du för reaktioner när du berättar att du har skaffat koloni?

– Den spontana kommentaren är: Har du inte nog med trädgårdsarbete?! Men sedan brukar de flesta vara positiva och så vill de såklart komma och hälsa på.

Är du nöjd?

– Ja, supernöjd och tycker det ska bli jätteroligt. Jag har bott på Kirseberg tidigare, så Östra Sommarstaden är hemmakvarter. Förhoppningen är att kunna bo på kolonin under hela sommarsäsongen. Det är cykelavstånd hem, men inte tre kilometer som jag trodde först utan 6,3 kilometer. Så koloniliv är bra för folkhäls­an!

Vad ska du göra när du slutar som trädgårdsmästare på Slottsträdgården i juni?

– Haha, jag ska ta lite ledigt och vara på kolonin såklart. Annars har jag mer jobb med TV och ett antal föreläsningar över hela landet, men har inte till hundra procent bestämt mig vad nästa steg är.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print