… Mossängen, Malmö, som njuter av en magnifik klätterros med över tusen blommor.
Berätta om er ros!
– Det är en Flammentanz, en röd klätterros som kan bli upp till åtta meter i sina klättergrenar. Vi satte den för ett antal år sedan i stammen till en gammal blåen som hade gett upp. Istället för att såga ner enen och gräva upp rötterna, behöll vi delar av stammen som klätterstöd till rosen. Idag är ”han” (det är Hans Strömbergs benämning på rosen, reds anm) säkert tre meter i höjd och tio, tolv meter i omfång.
Hur många rosor kan det bli på en säsong?
– Säkert över tusen blommor, om det räcker. De första knopparna börjar slå ut i slutet av juni, är som allra flest under juli och fortsätter blomma en bra bit in på hösten.
Har ni några knep för att få en så kraftfull blomning?
– Inte så många, mer än att vi klipper bort alla nyponen och är noga med att ta bort det som är visset. På vårkanten gödslar vi med blåkorn och kogödsel. Det är viktigt att binda upp grenarna. Regnar det så blir blomgrenarna väldigt tunga. Och så vill man ju helst kunna passera under grenverket.
Om det kommer ohyra?
– Hittills har vi sluppit. Upptäcker vi bladlöss, sprutar vi med såpvatten.
Hur länge har ni haft kolonin?
– Vi flyttade hit 2002 och har massor med olika växter. Vi är både väldigt trädårdsintresserade och lägger ned mycket tid och jobb i kolonin. Så under sommaren åker vi aldrig bort. Klätterrosen är en favorit och folk brukar komma hit för att fotografera den när den blommar som mest.
Plockar ni in några av alla era rosor?
– Nej, vi föredrar att njuta av dem utomhus.
Något tips till den som vill få en lika fin ros?
– En klätterros behöver ett bra växtstöd. Har man en gammal trädstam, som ett äppel- eller päronträd som dött, kan man ge det nytt liv med en klätterros. Det blir väldigt dekorativt. Man måste också klippa mycket och ge rätt näring.
Text: Lena Forsfält