Härmed har Lyckligt Lottad nöjet att dela ut den första lyxiga kokboken ”MAT av Mastio” till Gun-Britt Wahlström, Mossängen i Malmö! Hon får den för sina omsorgsfulla recept tillagade uteslutande av vad hon odlar i sin koloni. Helt enligt Sandra Mastios intentioner.
Vi passar också på att ge alla läsare ännu en chans att skicka in sina bästa recept från kolonin. Sista dag är den 10 september.
Så här beskriver Gun-Britt Wahlström själv sitt ”sommarskafferi”:
”Kolonin är mitt stora sommarskafferi. I trädgården växer det som blir vår middag varje dag. Tar tillvara det som trädgården har att erbjuda. Dagligen gå ut och se vad jag kan skörda. Följa grönsakerna, örterna, bären och frukterna efter säsong. Det är en fröjd att från tidiga våren få se grön sparris, spenat, sallad och rädisor, till sensommarens squash, tomater, hösthallon, björnbär och äpplen. Fräscha råvaror som jag lagar till enkla, men goda och nyttiga maträtter.
Våga testa och blanda örter och kryddor hejvilt för att få fram olika smaker, som till exempel få indisk touch med en masala. Smakerna växlar dag från dag. Laga lätt ugnsrostade grönsaker, en sallad och en fruktig röra så behövs knappt någon sås. Jag hoppar ofta över såsen då det blir saftigt ändå. Man väljer kött, kyckling, fisk, färs, korv eller spett, precis vad som passar en för dagen. Grilla eller steka. En enkel efterrätt med bär eller frukt gör middagen fulländad.
Nu på eftersommaren finns nästan allt jag behöver i trädgården. Till exempel squash som det finns gott om nu går att laga på oändliga sätt. Fyll med färs, skär i skivor, krydda med örter, olja och vitlök och stek, blanda med andra grönsaker till en ratatouille eller hyvla med osthyvel och salta lite och tärna i en sallad.”
RECEPT
Bästa kolonimiddagen
4 personer
Fläskfilé
150-200 g per person. Grillas hel.
Marinad
0,5 deciliter olivolja, 1 msk balsamvinäger eller annan vinäger, örtkryddor som basilika, oregano (till fisk dragon och citrontimjan), lite paprikapulver eller röd färsk chili eller chiliflakes, vitlök efter smak, lite socker eller honung, en bit hackad färsk ingefära, svartpeppar och salt.
n Gnid in köttet i marinaden. Låt stå 1–2 timmar före grillning.
Ugnsrostade grönsaker
225 grader i ca 20–25 minuter
5–6 potatisar, 2–3 rödbetor, 2–3 morötter skrubbas av men skalas ej. Skiva potatisen, gör morotsstavar och klyfta rödbetorna (kul med olika former). Lägges i oljad långpanna och kryddas med hackad basilika och oregano. Tillsätt svartpeppar. In i ugnen ca 10 minuter.
Fyll på med en squash tärnad i centimeterstora bitar (ej skalad), lök olika sorter ( gul lök, purjo och vitlök), tomater (både röda och gröna) i lagom mängd, haricots verts eller andra bönor, sockerärtor, färsk grön sparris,färsk röd chili, basilika, oregano eller andra örtkryddor och mera svartpeppar.
Välj korianderfrön, sesamfrön eller fänkålsfrön som extra krydda, tillsätt lite mer olivolja. In i ugnen ytterligare 10 minuter. Ta ut och klipp ytterligare basilika över, ringla över lite mer olja och strö på flingsalt innan servering.
Ibland får man komplettera med köpta grönsaker om man inte har, som till exempel aubergine, svamp, paprika, palsternacka, sötpotatis, mangold och så vidare.
Sås
2 dl turkisk yoghurt, koriander, basilika, oregano hackas och blandas i.
Till fisk används i stället dragon, citrontimjan, citron, fänkål, egen torkad ramslök eller färsk gräslök, svartpeppar och salt.
Blanda allt och låt stå i kylen 1-2 timmar innan servering.
Knäckig smulpaj
25–30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
500 g bär eller frukt.
Smält 150 g smör, Rör i 0,5 dl ljus sirap, 1 dl grädde, 2 dl vetemjöl, 2,5 dl havregryn, 1 tsk bakpulver, 2 dl strösocker (ev. lite mindre).
Blanda allt och häll över frukten eller bären. Grädda.
Smaklig spis!
Nyplockade röda vinbär med vaniljglass. En vanlig smulpaj med vaniljglass är också super som efterrätt. Välj ditt eget recept eller min variant