LUND.
Pioner och en skånsk kaffe-grotta i varje hörn. Det är trädgårdsingenjör Åsa Annemarks drömträdgård. Hon är Lyckligt Lottads egen trädgårds-expert och svarar på läsarnas frågor.
Som trädgårdsingenjör hjälper Åsa Annemark till med allt från rådgivning om växtval och skötsel till planering av hela eller delar av trädgården. Sedan sin examen i februari i år delar hon sin tid mellan arbetet som växtexpert i Öspabs växtvaruhus utanför Lund och egna företaget Trädgårdsverket i Malmö.
– Så här års är den vanligaste frågan hur man får fart på gräsmattan. Mitt tips är att toppdressa och göda, men låta bli att kalka, berättar hon över en snabb kopp kaffe.
Andra vanliga frågor är tips på tåliga häckväxter. Åsa Annemark rekommenderar gärna klassiker som bok och forsythia.
Många som ber om råd har en befintlig, äldre trädgård som behöver få lite hjälp. Andra står kanske med sin allra första trädgård och kan i princip ingenting om vilka växter de ska plantera.
– Det vikigaste är alltid funktion och växtplats när man väljer plantor. En skuggväxt kan man inte plantera i ett soligt söderläge. Det gäller att hitta rätt växt till rätt plats. Sedan måste man tänka igenom hur mycket tid man är beredd att lägga ner på trädgårdsskötsel.
För egen del räknar Åsa Annemark att hon lägger ner cirka fem timmar i veckan på trädgårdsskötsel. Eller i alla fall är det förhoppningen. Familjen bor i ett äldre hus med utsikt över Östra Sommarstadens koloniområde i Malmö.
Åsa Annemark ler och säger att det är som skomakarens barn: den egna trädgården är rätt eftersatt. Men hon vet precis vad hon vill ha den dag hon sätter igång och skapar sin drömträdgård.
– Först och främst pioner, det är ett barndomsminne och min absoluta favoritväxt. Som tur var fanns det redan vackra mörkrosa pioner när vi flyttade hit. Sedan skulle jag vilja ha en liten sittplats i varje hörn, så man alltid kan hitta en favoritplats. Jag läste någonstans om skånska kaffegrottor, som är just en liten uteplats med skyddande buskar och träd omkring. Plus en kryddträdgård.
Från sin egen tomt har hon bra koll på vad som växer i koloniträdgårdarna på andra sidan staketet.
– Så man kan nästan säga att jag bor i en koloni.
Trädgårdsintresset började tidigt när hon följde med mamma ut i trädgården hemma i Mullsjö utanför Jönköping. Men det skulle bli en omväg via en utbildning till grafisk designer och många år i reklamvärlden innan hon till slut bestämde sig för att utbilda sig till trädgårdsingenjör.
– Jag var mammaledig med mitt andra barn och kom in i en period när jag längtade efter något mer jordnära. Så när jag fick höra talas om trädgårdsutbildningen på Alnarp var det som ett ljus tändes: klart att jag skulle utbilda mig till trädgårdsingenjör.
Nu är det tjock fleecetröja och skor med rejäl sula som gäller när det kånkas omkring på växter. Åsa Annemark saknar inte den glassiga, och stressiga, reklamvärlden. Bakgrunden som grafisk formgivare har dessutom visat sig användbar när det gäller att ta fram snygga presentationer på skisser och ritningar.
Förra sommaren jobbade hon i Ulriksdals slottsträdgård, eller rättare sagt i den tillhörande handelsträdgården.
– Varje morgon promenerade jag igenom slottsträdgården och det var verkligen inspirerande.
Så den som vill ha ett litet mini-Versailles i sin kolonitäppa kan säkert få fina tips av Åsa Annemark.
FAKTA Åsa Annemark
Bor: Johanneslust, Malmö.
Gör: Trädgårdsdesigner i egna firmanTrädgårdsverket.
Bakgrund: Arbetat som grafisk formgivare i reklambranschen i drygt tio år, både i Stockholm och i Malmö. Tog examen som trädgårdsingenjör februari 2015, en treårig utbildning på SLU i Alnarp.
Familj: Man och två barn.
Okänd talang: Är expert på att köpa perfekt mogen avokado.
Fem tips till kolonister som…
1 … kan spendera minst tio timmar i veckan på trädgårdens skötsel: Odla dina egna grönsaker och bli självförsörjande. Så i omgångar för att få tillgång under längre period av exempelvis sallad, morötter och rädisor. Skaffa kompost så att allt återvinns.
2 … som bara kommer ut på helgen: Om du vill ha ätbart så satsa på bärbuskar och frukt istället för grönsaksland som måste rensas från ogräs hela tiden. Här i Skåne går att odla många roliga sorter så som minikiwi, fikon, vindruvor, persikor och aprikoser.
3 … som bara kommer ut på kvällarna: Om du vill slippa eller inte har tid att rensa ogräs från grönsakslandet, men ändå har möjlighet att sköta vattning, så satsa på att odla i krukor. Kryddörter, tomater, sockerärtor, paprika och chili.
4 … som vill spendera noll timmar på trädgården, ligga i hängmattan och helst inte dra ett ogräs: Se till att plantera marktäckare i alla rabatter, så att ingen öppen jord finns tillgänglig för ogräs att etablera sig i, till exempel smultron så får du dubbel glädje av växten.
5 … den som vill blända grannen: Anlägg ett stort grönsaksland i ett snyggt mönster med färgkoordinerade grönsaksväxter istället för i raka rader. Kombinera med egensnickrade spaljéer för det som klättrar, exempelvis sockerärtor och bönor.