Kolonier räknas som villor ”Fräckt att höja så enormt”

Mats Nygårds visar sonen Marcus hur elräkningarna ser ut. Foto: Lotta Modin

Från oktober 2020 till januari 2023 har Mats Nygårds fasta elnätsavgift höjts med 477 procent. ”Fräckt”, säger Mats. Leverantören Ellevio säger att man genomfört en ”harmonisering av abonnemangen”.

Stugängen Kanaans Koloniförening är en liten oas bestående av 32 stugor runt en äng insprängd i Grimstaskogen i Bromma, Stockholm. Mats Nygårds och sonen Marcus är där för att röja inför säsongen. Mats tar fram sina elräkningar från sin elleverantör Ellevio i mobilen och scrollar några år bakåt i tiden.

– Ju mer jag tänker på det, desto mer förbannad blir jag. Fräckt av Ellevio att höja så enormt, säger han.

I oktober 2020 betalade han 53,69 kr/månad i fast elnätsavgift. I december 2022 var den uppe i 105 kr/månad. Och från 1 januari i år kostar den 310 kr/månad. Till det tillkommer 30 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh. Det innebär en höjning med 477 procent av den fasta avgiften på omkring två och ett halvt år.

– Vi har pratat lite om det här på Ängen. Ser de oss som en villa? Borde i så fall räknas som en lägenhet, menar Mats.

Styrelsen för Stugängen skrev till Ellevio i början av året som i sitt svar hävdade att kolonister var lika dyra i drift som villaägare. Flera enskilda kolonister har gjort anmälningar till Energimarknadsinspektionen som har kontaktat Ellevio och fått liknande svar. Därför gör styrelsen tillsammans med Koloniträdgårdsförbundet en egen anmälan till Energimarknadsinspektionen.

Att koppla bort elen under vinterhalvåret är ingen bra idé. Mats berättar:

– När vi köpte kolonin 2006 kostade det 19000 kronor att ansluta till elnätet. Sedan dess har anslutningen gått upp med runt 12000–13000 kronor. Det senaste jag hörde var att det kostar 32000 kronor att ansluta sig.

Solenergi

Stugängens koloni har nu börjat titta på solenergi istället. För att avsluta, eller åtminstone minska, Ellevios inflytande.

Styrelsen informerar om följande: ”Ingrid Rogblad på Studiefrämjandet (som också arbetar med miljödiplomeringen) koordinerar arbetet med att sätta ihop ett webbinarium om hur vi kan ersätta Ellevio med solel istället. Arbetet är i sin början men det ser väldigt lovande ut.”

477 procents höjning

Ellevio kallar prishöjningen på 477 procent för en ”harmonisering av våra abonnemang” och att det ”handlade inte om en prishöjning utan om att vi överfört en liten del av våra kunder … med kolonilotter och liknande till ett abonnemang som motsvarar ett villaabonnemang, vilket är lite dyrare”. Till syvende och sist har det blivit en saftig höjning. Och någon vidare harmoni råder inte mellan kolonister och Ellevio.

Så tar tre av el-jättarna betalt

Nyligen har vi kunnat läsa om hur Ellevio har chockhöjt den fasta elnätsavgiften för kolonistugor (DN 230312). Vi ställde därför några frågor till de tre största elnätsleverantörerna för att kartlägga priserna i Sverige.

Ellevio

Nästan 1 miljon kunder, varav största delen är privatkunder.

Finns i:

  • Dalarna, Värmland, Västkusten (Halland & Bohuslän)
  • Skaraborg-Närke, Gävleborg (Hälsingland & Gästrikland)
  • Stockholm (Stockholms stad, Ekerö, Lidingö, Täby, Nynäshamn & Vallentuna)

Avgift: Kolonistugor betalar idag samma pris som villor, radhus, fritidshus och övriga fastigheter med egen anslutning till elnätet (16A).

Fast del: 3720kr/år (310kr/mån)

Rörlig del: 30 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh

Har ni höjt avgiften under den senaste 24-månadersperioden? I så fall med hur mycket?

Ja – i januari 2023. Fast det handlade inte om en prishöjning utan om att vi överfört en liten del av våra kunder (ungefär 15000 av nära en miljon) med kolonilotter och liknande till ett abonnemang som motsvarar ett villaabonnemang, vilket är lite dyrare. Men det handlade inte om en prishöjning utan om en harmonisering av våra abonnemang och priser mellan stad och land, ett projekt vi genomfört i flera steg mellan 2017 och 2022. Detta innebär att vi ska erbjuda samma abonnemang och priser till våra kunder, oberoende av var i landet kunden bor. En viktig övergripande princip är att våra kunders kostnader ska fördelas rättvist. Dessutom kräver ellagen det.

Har ni planerade höjningar inom kommande 12-månadersperiod?

Det är inte bestämt än eftersom EI (Energimarknadsinspektionen) inte har bestämt intäktsramarna och villkoren för perioden 2024–2027. Det kommer i så fall beslutas till hösten.

E.On

E.ON har ungefär 1 miljon kunder totalt, både privat och företagskunder varav merparten är privatkunder.

Finns i:

Vi är en av Sveriges största elnätsägare och i Sverige arbetar vi både nationellt och lokalt, med verksamhet från Skåne i söder till Lappland i norr.

Avgift: Koloniområden betalar för samma abonnemang som övriga lokalnätskunder.

Nord:

Fast del: 2535kr/år (211,25/mån) 

Rörlig del: 98,5 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh

Stockholm:

Fast del: 1890kr/år (157,50/mån)

Rörlig del: 47,25 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh

Syd:

Fast del: 2175kr/år (181,25/mån)

Rörlig del: 75 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh

Har ni höjt avgiften under den senaste 24-månadersperioden? I så fall med hur mycket?
Ja, det har vi. Det är olika höjning i våra olika områden och beroende av vilken anslutningskapacitet kunden har. Senaste höjningarna har primärt varit kostnadstäckning för ökade kostnader från överliggande nät samt ökade kostnader för nätförluster pga högre elpriser. Viktigt att poängtera att vi håller oss inom den intäktsram som Energimarknadsinspektionen har beslutat om.

Har ni planerade höjningar inom kommande 12-månadersperiod?
Det finns idag inget sådant beslut. Prisförändringar kommuniceras i enlighet med de allmänna avtalsvillkoren.

Vattenfall

Drygt 900000 kunder, både privat- och företagskunder.

Finns i:

Norra och mellansverige.

Avgiften:

Fast del: 3920kr/år (326,67/mån)

Rörlig del: 30,5 öre/kWh + energiskatt 49 öre/kWh

Har ni höjt avgiften under den senaste 24-månadersperioden?
Nej, vi har sänkt den. 2020–2021 sänktes den med 5 procent, 1 januari 2023 sänktes den med 9 procent i norra Sverige.

Har ni planerade höjningar inom kommande 12-månadersperiod?
Vi uttalar oss inte om planerade höjningar eller ändringar innan styrelsebeslut.

Källor: Ellevio, E.On och Vattenfall

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print