ÄRTHOLMEN/ HISTORIA.
Fredrik Björk är välkänd för alla som är intresserade av kolonihistoria. Hans föreläsningar på temat är alltid välbesökta och framöver kommer han att skriva särskilt om kolonihistoria för Lyckligt Lottads läsare. Först ut är det egna koloniområdet Ärtholmen i Malmö.
I valet mellan en sommarstuga och koloni blev det familjens just skrotade bil som avgjorde. Även om Fredrik Björk till en början var lite tveksam.
– På den tiden tyckte man väl kolonier var lite mossiga och att de mest intresserade gamla gubbar och tanter, ler Fredrik Björk. Men idag är det ju många unga och barnfamiljer som skaffar kolonier.
Lyckligt Lottad träffar Fredrik Björk i familjens vackra trädgård på Ärtholmen.
Han har just kommit cyklande från Triangeln där familjen bor sedan länge. Bredvid springer Jack Russell-terriern Miro, fem år. Lika glad som alltid att komma ut på landet mitt inne i stan.
– Det tar bara en kvar att cykla hit hemifrån, konsta-terar Fredrik Björk. Dessutom har vi Coop här bakom där man kan handla mat. Förr hade de ju även byggvaror.
Det var 1999 som familjen Björk köpte kolonin. Sedan dess kan man säga att den fått en djupare innebörd för forskaren och historikern Fredrik Björk.
Han skriver just på en avhandling om svenskt socker ur ett historiskt perspektiv mellan 1875 och 1940. Den handlar om hur sockret förvandlades från dyr lyx till en nödvändighetsvara.
– Jag tycker att man på sätt och vis kan dra historiska paralleller med koloniernas utveckling, säger han. Från början var det i Malmö ett filantropiskt initiativ att anordna kolonier för att även arbetarna inne i städerna skulle få tillgång till lite grönt.
– Men även en möjlighet att odla mat för att stärka hushållskassor och få frisk luft. Snart blev det dock kommunen som tog huvudansvaret och koloniområdena blev självständiga föreningar.
För Fredrik Björk handlar historia mycket om samtiden. Att social och ekologisk hållbarhet idag är ledstjärnor för många ökar förstås också lusten att bli kolonist.
Förutom den vackra tomten med äpple-, fikon- och mullbärsträd finns ett litet växthus som ger tomater, gurka, chili och auberginer.
En bit bort har familjen en odlingslott med potatis, morötter, jordgubbar och mängder av andra grönsaker, som Fredrik Björk glatt visar.
Som många andra år bor familjen nu mellan mitten av april och mitten av september på Ärtholmen. Och skulle andan falla på att insupa lite mer stadsluft tar det bara en kvart att cykla hem igen.
FAKTA
Namn: Fredrik Björk, 52.
Familj: Hustru och två utflugna döttrar.
Yrke: Forskare och lärare vid Institutionen för urbana studier och vid Institutet för studier i Malmös historia.
Född och uppvuxen: Härnösand.
Bor: I Malmö sedan 1987 och på somrarna i Ärtholmen sedan 1999.