Matias Gadea är mannen för vilken inget fix är främmande. Det är en egenskap som är oändligt användbar i tillvaron, men också förknippat med en risk – alla människor i vänkretsen vet vem de skall ringa när de har praktiska problem.
Matias Gadea är Lyckligt Lottads egen fixartipsare. Om det är något du behöver ha gjort, men utan att veta hur det skall göras på rätt sätt, så kan du ställa en fråga till Matias på lyckligt.lottad@gmail.com med texten ”Matias fixar” i ämnesfältet.
–Egentligen, säger Matias Gadea och lutar sig tillbaka i köksstolen , så skulle jag ha blivit krigskorrespondent. Jag utbildade mig till journalist i Argentina, och spädde på med samhällskommunikation. Sedan reste jag till England för att bekanta mig med Europa. Siktet var inställt på att sedan arbeta som krigskorrespondent vid konflikthärdar som Palestina och Sierra Leone.
– Men så träffade jag en svensk kvinna som pluggade vid universitetet i Bournemouth, och allting tog en annan väg. Vi gifte oss, och efter två år i England var det meningen att vi skulle flytta till Buenos Aires. Men den argentinska krisen 2001 kom i vägen för de planerna, och så blev det Sverige och Kirseberg i Malmö i stället. Och längs vägen ramlade det in två barn, pojkar båda två.
Förhållandet tog slut. Matias och hans fru gick skilda vägar, och idag har Matias en ny flickvän. Till Matias egna pojkar på fem och tio år har fogats en tonårspojke, så tillvaron bjuder inte på många tillfällen att ta det lugnt. Å andra sidan ligger lugna dagar heller inte för Matias.
– Jag kan inte sitta stilla, säger han. Och det kostar att ha barn, så jag är tvungen att ligga i.
Legat i har Matias gjort sedan han kom till Sverige. Han har jobbat som renhållningsarbetare, som bensinpumpsmontör och som snickare. Snickarutbildningen gick han i Malmö.
– Sedan fick jag jobb på Skanska, berättar Matias, och tillägger att han bland annat varit med om att bygga köpcentret Entré vid Lundamotorvägens infart.
– Men det är jag inte stolt över, säger Matias med ett skevt leende. Det är ingen vacker byggnad. Och när krisen 2008 kom tillhörde jag de som sades upp och fick gå.
I stället påbörjade Matias då en bana som fastighetsskötare. Han har idag hand om tretton fastigheter, samtliga i Malmö. I husen tar han hand om allt fix, oavsett vad det handlar om. Här är han i sitt rätta element; han har alltid varit en praktisk tusenkonstnär. Han är den där typen av kille som sällan köper något utan att efteråt skruva isär det och se hur det fungerar.
Dessvärre är den egenskapen välkänd i Matias vänkrets. Resultatet har blivit att telefonen ofta ringer när någon kompis har hamnat i praktiska trångmål.
– Jo, det stämmer. Någon behöver hjälp med att bygga en cykel, någon annan skall lägga golv och vet inte hur det skall göras, en tredje behöver hjälp med att måla om och en fjärde kan ringa och be om hjälp med en krånglande bil. Matias fixar snällt allt.
Finns det något han avråder amatörfixaren från att göra?
– Ja, allt som har med el och vatten att göra, och där man inte är absolut säker på hur man skall gå till väga. Blir det fel så är försäkringsbolagen inte roliga att ha att göra med.
När du inte är i fixartagen, vad gör du då?
–Allra helst är jag ute i naturen, ofta med mina pojkar. Jag har precis köpt en kajak, och tagit mig ut till de skånska sjöarna.
Naturintresset har hängt med sedan uppväxt- och ungdomsåren i Patagonien i södra Argentina.
– Där arbetade jag med skogvaktaruppgifter. Jag bodde i en nedsliten husvagn utan tv, radio och moderna bekvämligheter, och jag har aldrig trivts mera med livet än då. På lediga dagar drog jag alltid upp i bergen. En gång sade jag att jag skulle vara borta i tre dagar, men det blev en hel vecka. När jag kom tillbaka var det ingen som hade saknat mig – alla var så vana vid att jag var ute i naturen. En enda gång blev de oroliga när jag hade försvunnit, och det var när jag hade dragit iväg – och glömt att det var min födelsedag …
En brokigare levnadsbana än den Matias haft är svårt att tänka sig. Hade det inte varit för trippen till Bournemouth så hade han kanske varit journalist och krigskorrespondent idag.
Han hade garanterat fixat det också.
Fem tips till de med panelklädda stugor
1 Finsidan på panelen skall alltid vändas utåt. Och finsidan är inte den släta sidan, utan den råa.
2 Ha alltid minst 20 millimeter mellan brädorna i panelen.
3 Använd varmförzinkad spik, också i tryckimpregnerat trä.
4 Snedsåga nedre panelkanten i 15–20 graders vinkel, så slipper du röta i ändträet mycket längre.
5 Se till att spikarna är långa nog för att två tredjedelar av dem skall kunna dras in i underlaget, men inte så långa att de går genom fuktspärren också.
Matias Gadea
Bor: Håkanstorp, Malmö.
Gör: Fastighetsskötare.
Bakgrund: Skogvaktare, journalist, renhållningsarbetare, bensinpumpsmontör, snickare.
Familj: Pojkarna Björn och Viggo.
Okänd talang: Bygger modellhus.