”Fin trädgård” kan betyda så olika saker

Ett av Gunnel Carlsons favoritrum är orangeriet där köldkänsliga växter övervintrar och nya späda plantor gror. Orangeriet var ursprungligen ett garage, men passade mycket bättre som en plats för växter. Foto: Lars Dareberg

– Visst kan en koloniträdgård vara lurvig.

Det säger Gunnel Carlson, alla lurviga trädgårdars förespråkare, som gläds åt allt som växer och spirar. Varje dag, oavsett väder, ser hon till att vara ute i sin trädgård.

Att säga att Gunnel Carlson älskar växter och sin trädgård är en lätt underdrift. Kärleken och glädjen är uppenbar året runt. Även en kylslagen dag i början av säsongen är odlarglädjen påtaglig.

Vi går en runda i trädgården som sjuder av liv. Överallt har löv och blad fått multna ner och bildar ett skyddande täcke över allt som börjat spira.

– Jag gör ingenting på hösten, utan låter allt vissna ner och ligga kvar som skydd över vintern. Sedan kan man klippa bort pinnar och ta bort löv efterhand, men jag brukar försöka låta komposten ligga kvar.

På vintern har Gunnel Carlson grundvärme på i orangeriet för växternas skull. Det är riktigt behagligt att komma in här när temperaturen sjunker utanför.

Gunnel Carlson har genom otaliga tv-program – bland annat över 300 ”Gröna Rum” som startade 1996 och rullade i tolv år – till senast i ”Go’kväll” blivit den lurviga trädgårdens förespråkare. Ju frodigare, desto lurvigare och desto mindre behöver man bli slav under ogräsjagandet.

Kan en koloniträdgård vara lurvig?

– Absolut. Det brukar oftast finnas gamla fruktträd som man kan utgå ifrån. Sedan fyller man på med perenner, syrén- och schersminbuskar, några höga gräs och bra marktäckare. Blommor kan man ha i krukor. Och bygg gärna ett växthus.

Begreppet ”fin trädgård” kan betyda väldigt olika saker beroende på vem man frågar. Det var något som Gunnel Carlson fick uppleva många gånger när hon gjorde tv-programmet Gröna Rum.

– Jag minns särskilt en gång när vi var på västkusten och fick höra talas om ett par som skulle ha en fantastiskt fin trädgård. Vi lyckades få fram adressen och åkte dit med hela filmteamet. Det var ett förtjusande par som var mycket stolta över sin trädgård. Problemet var bara att trädgården visade sig bestå av ett par snörräta rader med tagetes och inte så mycket mer. Inte riktigt vad vi hade tänkt oss för ett längre tv-inslag, men det blev ett program av det också.

Genom åren har Gunnel Carlson upplevt hur synen på trädgård och odling förändrats. Från att folk skulle ha en villaträdgård bestående av gräsmatta, ett par träd och några buskar, så har intresset för att skapa egna, unika trädgårdsrum i det närmaste exploderat.

– Nu märks en tydlig trend hos framför allt unga människor att odla sina egna grönsaker för att ha koll på vad man äter.

Sin egen köksträdgård har Gunnel Carlson mer eller mindre avvecklat – det blev helt enkelt för mycket av andra växter som skuggade grönsaksodlingen.

– Nu skulle jag kunna tänka mig att skaffa en odlingslott enbart för att odla grönsaker, säger hon och nickar i riktning mot Granbackens koloniområde som ligger lite längre bort.

Återstår att se. Just nu är fokus på den egna trädgården och allt som ska tas om hand. Sedan hon och familjen flyttade hit 1986 har trädgården i norr/söderläge genomgått en total förvandling. Eller rättare sagt, en successiv förändring genom åren.

– När vi kom hit var det väldigt öppet med gräsmatta, några träd och buskar och inte så mycket mer. Jag har inte haft någon direkt plan, utan trädgården har fått växa i sin egen och familjens takt. En trädgård är en bra spegel av vem som bor där. Det blir allt tydligare ju längre man håller på med trädgård. Ungefär “visa mig din trädgård och jag ska säga vem du är”. Trädgården blir ett självporträtt.

Gunnels bästa i maj

Pioner: ”Första veckan i maj är den tid som jag alltid längtar till. Då slår nämligen första pionen ut. Oftast är det den gula svavelpionen men det kan också vara den rent vita lackpionen. Båda är lika välkomna. 

Just den här veckan brukar det blåsa i Skåne. Häftiga vårvindar skakar körsbärsträd och pioner och gör blomningen kortlivad. Det gäller att vara hemma när de första pionerna  har slagit ut. För det varar inte länge och det dröjer ett helt år till nästa gång. Vill man njuta länge av blommande pioner gäller det att skaffa många arter och sorter och förlänga blomningen på så vis.”

Sparris: ”Jag äskar smaken av sparris. Och det är tur, för i maj månad har jag mer sparris än jag förtjänar. Jag fuskade från början och köpte färdiga plantor i kruka av sorten Gimli och planterade. Det går fortare då. Redan på andra året började de ge fina skott och när de var fem år gamla var det full fart i sparrisbädden. För egen del föredrar jag den gröna varianten. Som ju är precis samma sort som den vita.”

Ur Min gröna passion.

10 trädgårdsfavoriter för Gunnel Carlsson:

Pioner – de trivs så bra hos mig.

Snödroppar – de är först.

Träd av alla sorter för att de behövs för grönska och liv.

Jordärtskockor för att de överlever allt, och är goda.

Pelargoner för att de berättar vår historia.

Marktäckare för att de stoppar ogräs, gärna Asarum europeum, hasselört.

Buskage för småfåglarnas skull.

Trollhassel för att den börjar blomma i december.

Fruktträd – man behöver inte motivera det.

Dahlior för den fantastiska variationen.

FAKTA

Namn: Gunnel Carlson.

Gör: Trädgårdsjournalist. Driver företaget Gunnels Ord&Jord AB.

Bor: I ett 1920-talshus i Arlöv och på ett sommarställe i Elleholm, Blekinge.

Familj: Maken Claes och tre vuxna döttrar Cajsa, Maja och Lisa.

Bakgrund: Född i Asarum, Blekinge,  där föräldrarna drev en plantskola. Flera växter kommer från föräldrarnas visningsträdgård.

Böcker i urval: Gröna Rum, Gröna Hjälpen, Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket, Min Gröna Passion och Gunnels 100 Gröna Pärlor i Trädgårdseuropa.

Aktuell: Driver sidan www.tradgardsriket.se med svenska besöksträdgårdar.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print