Det sägs att sommaren över nu. Men än känns det inte dags att helt flytta hem från kolonin. Att bo kvar så länge vattnet är på är mitt bästa trick för att förlänga sommaren och få vintern att kännas kortare. Och det funkar faktiskt!
I slutet av varje säsong börjar jag få idéer om vad jag skulle vilja göra nästa sommar. Men jag är mycket bättre på att ha idéer än att genomföra dem.
Men två mål har jag i alla fall uppnått. I början av sommaren lovade jag mig själv att vi skulle se till att använda hängmattan mer. Det har vi gjort, om än inte så ofta som en kolonistugeägare borde. Det är jätteviktigt att stugan blir en plats för vila och inte för måsten. Jag har lite för lätt att se allt som borde fixas, lite för svårt att fixa och ännu svårare att bara vara. Men några stunder i hängmattan har jag lyckats med, det känns bra.
Andra målet var att en natt ligga på studsmattan med dottern och titta på stjärnorna. En stjärnklar natt i augusti blev det äntligen av. Det var en sådan där upplevelse som jag tänker att hon kanske kommer att minnas när hon blivit vuxen. Med oss ut hade vi dynor att ligga på, kuddar, tjockaste duntäcket, en bok och ficklampa. När stjärnorna beskådats läste vi en saga. Efter den konstaterade vi att vi inte frös och gott kunde prova att sova en stund där på studsmattan. Klockan fyra på morgonen vaknade vi, lite frusna, gick in och somnade om.
När hösten kommer är det som att jag bli lite mer avslappnad, trots att jobb och skola tar vid. Hösten bär inte lika mycket förväntningar. Samtidigt kan det fortfarande vara ganska varmt. Det hoppas jag på, så tomater na hinner mogna. Men de går ju även att använda gröna, till exempel för inläggning. Farmors recept är bra:
Farmors inlagda gröna tomater
1 liter hela tomater
2 dl ättikssprit
5 dl vatten
· Tvätta och picka tomaterna. Koka upp vätskan och häll över tomaterna. Låt stå ett dygn och häll av.
1/2 kg socker
1 dl ättikssprit
4 dl vatten
10 hela nejlikor
1 kanelstång
· Blanda lagen. Koka den tills den är ganska simmig. Koka tomaterna i lagen tills de blir mjuka. Häll upp i glasburkar tillsammans med lagen. Låt stå minst en vecka innan servering. Ju längre de får stå, desto godare blir tomaterna.
Ytterligare en anledning till att hänga i kolonin om hösten är att det kryllar av nyponbuskar i området. Ibland när någon ser mig plocka blir de förundrade och frågar vad det går att göra med nypon. Det gör att göra många olika saker, som marmelad. Men jag använder alltid nyponen till soppa. Även då är det farmors recept som gäller. Torkade eller färska.
Farmors nyponsoppa
· Ta 3 dl torkade nypon. Stöt dem ordentligt i en mortel. Är de färska kan de hackas. Låt allt innehåll vara kvar.
· Lägg nyponen i en kastrull och täck med vatten. Låt dem stå så några timmar, gärna över natten.
· Koka sedan upp i samma vatten, 10–15 minuter på låg värme. Rör om då och då.
· Sila av och spara soppan i en annan kastrull. Täck nyponmassan med vatten igen och gör om proceduren minst ett par gånger till. Är nyponen inte urkokta kan det gå att göra ännu fler gånger.
· Sätt sedan den andra kastrullen med soppan på spisen. Smaka av med strösocker, red med potatismjöl och låt sedan soppan få ett snabbt uppkok. Servera med vispad grädde och skorpor.
Den soppan kommer att värma oss när vi bor kvar i stugan några veckor till. Ha en fin höst och vinter!