Egenodlat täcker hela årsbehovet

Stadsodlingslotten uppe på Brunnshög förser Lina Nordlander med allt hon behöver i fråga om grönsaker och rotfrukter. Foto: Lars Dareberg

LUND/BRUNNSHÖG.

Det är skördetider ute på Brunnshögsprojektet i Lund. En hel säsongs odlarmödor har resulterat i en massa grödor att hämta hem för de många entusiasterna. Lyckligt Lottad var med när stadsodlaren Lina Nordlander plockade hem delar av sin skörd.

Lina Nodlander.

Ute på stadsodlingen i Brunnshög, längst upp i Lunds nordöstra delar, vajar allehanda grödor i den tilltagande höstvinden. Här har ett antal odlingsentusiaster drivit fram stora delar av sin grönsakskonsumtion sedan 2013.

En av odlarna är Lina Nordlander, som Lyckligt Lottad berättade om i sitt premiärnummer i maj. Då handlade det om starten på säsongen, och Lina bearbetade tillsammans med sin svärmor Inger Hallberg jorden på deras båda odlingslotter för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en lyckad skörd.

I skiftet mellan augusti  och september sökte vi åter upp Lina för att kolla hur det gått. Vi började med att fråga om säsongen 2015 varit bra eller dålig.

– Den har varit bra, säger Lina. Det har ju regnat tillräckligt, inte minst under de inledande sommarmånaderna, och vi har inte behövt vattna speciellt mycket. Så det allra mesta har vuxit som det skall.

– Lite missar har det ändå blivit, lägger Lina till. Av någon anledning har persiljeroten och palsternackorna inte velat ta någon riktig fart.

Hur mycket av skörden har ni hunnit bärga?

– Det allra mesta, faktiskt, berättar Lina. Massor av rotfrukter, inte minst; morötter, rödbetor, polkabetor, majrovor …

– Men det återstår förstås en hel del av skörden, lägger hon till. Majsen har vi inte tagit hand om än, men den är i princip klar nu. Min svärmor plockade en kolv igår och fördelade åt våra höns här på Brunnshög, och de hade inget att invända!

Lina Nordlander vittjar bönspaljéerna på sin odling.

Hur långt sträcker sig en skördesäsong då?

– Det beror förstås mycket på vädret, påpekar Lina Nordlander. Förra året hade vi en väldigt mild vinter, och då kunde vi faktiskt hämta hem grödor genom hela hösten och vintern. Till och med en bit in på det nya året fanns det grödor att skörda! Växter som grönkål tål en hel del kyla, och palsternackorna fanns kvar här ute en bit in på våren.

Andra växter som finns att skörda till riktigt sent på säsongen är exempelvis purjolök, där vi har massor kvar att plocka hem. Rotsellerin har vi faktiskt inte börjat skörda än, så den förlänger också skördetiden.

– Och så har vi ju pumporna förstås, säger Lina. De höll jag ju på att glömma! De börjar bli färdiga så smått nu, och de kommer vi att skörda massor av lagom till att vi har vår skördefest i september här på Brunnshög.

Det låter som om du får en ansenlig del av din grönsakskonsumtion från Brunnshög.

– Absolut, bekräftar Lina. Jag köper nästan aldrig några grönsaker eller rotfrukter. Det jag äter kommer härifrån till nästan hundra procent. Det är bara om jag tvunget vill ha något som inte är i säsong ute på Brunnshög som jag tvingas vända mig till en livsmedelsaffär.

Då blir det väl en fortsättning på odlarmödorna nästa säsong?

– Ja, det blir det, säger Lina. De allra flesta här ute kommer jag att träffa på odlingen nästa år också, och om någon skulle sluta av någon anledning, så finns det många som står i kö för att ta över.

Brunnshögsprojektet kommer att fortsätta som längst till 2017,  därefter finns andra planer för marken på det kraftigt expanderande området.

– Jo, så är det, säger Lina. Men då kommer det förmodligen att erbjudas ny odlingsmark från kommunens sida.

Jordens gåvor i form av olika sorters lökar, bönor och morötter.

Blir det samma grödor nästa säsong, eller kommer ni att prova något nytt?

– Det mesta blir likadant som i år, berättar Lina Nordlander. Men det är klart, det är ju roligt att prova på nya saker också, så någon nykomling blir det säkert. Fast olika saker är olika lätta eller svåra att odla, så det får man väga in. Squash och pumpa och sådant är jättetacksamt bara det får näring. Men i år har vi till exempel försökt odla chili på friland också, fast det har visat sig vara besvärligare. Det blev en blygsam skörd.

– Om sanningen ska  fram, tillägger Lina, så borde jag kanske inte säga att vissa saker är mer enkla än andra att odla. Min svärmor är den som ligger bakom det allra mesta arbetet på våra odlingslotter, och då kan det ju verka enkelt för min del!

Finns det någon speciell favorit bland alla grödorna då?

– I så fall måste det vara polkabetan, säger Lina Nordlander. Betor är jättegoda, och sedan är just polkabetan så himla vacker att titta på också!

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print