De flesta örter klarar övervintring

Det börjar bli dags att tänka på hur örtagården ska övervintra på bästa sätt. Lars och Bente Falk som driver Tirups Örtagård delar med sig av sina bästa tips. Foto: Lars Dareberg

Lyckligt Lottads egna örtagårdsexperter Bente och Lars Falck som driver Tirups Örtagård ger här sina bästa tips på hur du övervintrar dina kryddväxter på kolonin.

Det går också bra att ha en liten kryddträdgård i köksfönstret under vintern.

”De flesta kryddväxterna kan stå kvar utplanterade bara man ser till att de har det väldränerat. Kryddor tycker inte om att stå med rötterna i vatten hela vintern.

Timjan till exempel får mycket bättre förutsättningar att övervintra om man ser till att jorden är ordentligt väldränerad, eller ännu bättre, att man planterar i upphöjd bädd.

Kryddor som oregano, citronmeliss, kyndel, isop, etcetra övervintrar år från år utan problem och utan speciella insatser.

De som kräver lite speciell omsorg är rosmarin, citronverbena och äkta lager. Rosmarin är en medelhavsväxt som under naturliga förutsättningar övervintrar i ett svalt och fuktigt klimat, så vår varma och torra rumstemperatur under vintern är ingen höjdare!

Övervintra så svalt  som möjligt, men ändå ljust. Vattna sparsamt och duscha gärna växten då och då för fuktighetens skull.

Citronverberna övervintras frostfritt. Det är en lövfällande buske och tappar alltså alla blad under vintern, men har övervintringen lyckats skjuter den fina nya skott på våren. Det kan den göra ganska sent (april-maj), så ge inte upp! Duscha stam och grenar så kommer den igång.

Lagerträdet vill också ha en ljus och sval växtplats över vintern, den tål lätt frost och kan övervintra milda vintrar i Skåne, men någon längre period av frost vill den inte ha. Se upp med sköldlöss som gärna angriper lagerträdet då det är lite försvagat.

Det går även bra att  övervintra kryddor i kruka. Se då till att det ligger ett lager lecakulor i botten, så dräneringen fungerar. Glöm inte att vattna, dock sparsamt, för växter i kruka kan torka ut även över vintern.

Fortsätt gärna med kryddträdgården inne över vintern. Då ska man välja ett fönster med så mycket ljusinsläpp som möjligt. Vattna lite mer sparsamt men se till att till exempel basilikan inte torkar ut, då denna kräver lite mer vatten.

Och håll utkik efter ohyra, som bladlöss. Eftersom kryddväxterna inte har de bästa förutsättningar inomhus under vintertid, är det lätt att de angrips. Oftast räcker det med att skölja av ordentligt med vatten eller spruta med såpvatten, så försvinner de oinbjudna gästerna.

Ett bra tips är att skörda och torka av favoritkryddan/kryddorna under sommar och höst så har man förrådet tryggat under vintern.”

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print