Asfaltungar blommar i stadsoaser

Elinelunds sommarstad i Malmö satsar på barnen. Ellen och Ludwig Berg, 7 och 4 år, testar gungorna på den nya lekplatsen. Foto: Lars Dareberg

Kolonisomrarna ger även asfaltungarna en chans att blomma. Vi har kollat in vad de små kan roa sig med när föräldrarna njuter av livet på landet. Med lekplatsträffar, knattelopp och fotbollsskolor försöker några koloniföreningar aktivera sina lyckligt lottade barn.

Det är första gången Gabriel Anderstedt, 9 år, ska springa Mossängens knattelopp. Det blåser friskt och han hoppar lite lätt upp och ner för att hålla värmen inför loppet. Fler och fler barn trotsar det bistra sommarklimatet för att rusa runt banan på koloniområdet.

Gabriels storebror  Philip, 11 år, har sprungit förr och har tillsammans med brorsan skött konditionsträningen med hjälp av dagligt fotbollsspelande på planen intill kolonistugan.

Ska ni springa? frågar en av loppets arrangörer och får ett rungande ”Jaaaa!” till svar från ett trettiotal löpsugna ungar.

Snart går startskottet och barnen rusar iväg.

För kolonibarn med spring i benen ordnar Mossängens sommarstad i Malmö varje år ett knattelopp. I år deltog ett trettiotal barn. Foto: Lars Dareberg

Arrangörer bakom knatteloppet är Elmo fritid, Elinelunds och Mossängens gemensamma förening. Koloniområdena ligger precis intill varandra i södra Malmö och ordnar årligen flera aktiviteter för barn och unga: fotbollsskola, lekplatsträffar, brännbollsturneringar, minidiscon och tipsrundor. Just i år har varit ett mellanår när de flesta aktiviteter har lagts på is. Några eldsjälar har lämnat styrelsen, som hoppas att nya engagerade krafter ska ta vid.

Christin Backhed, som bott på Mossängen i femton år, är en av dem som är kvar i styrelsen, trots att hennes egna barn hunnit bli stora.

– Vi har tyckt att det varit viktigt att hitta sätt för att förena barn och föräldrar på området. Här är vi ju när vi är lediga, och har tid att träffas och umgås, säger hon.

På Elinelund har man nyligen invigt en ny lekplats. Den dag Lyckligt Lottad är på besök sitter kusinerna Cornelia Andersson, 11 år, och Isabelle Prahl, 10 år, och gungar gungbräda.

Vad är bäst med att vara på kolonin?

– Här är lugnt och skönt, precis som på landet, jag tycker om åkern härute.

– Vi brukar cykla, gå ner och handla glass, bada och hoppa studsmatta. Och så träffar vi kompisar.

På Almåsa koloniområde ordnas årligen en temadag med flera barnaktiviteter, Almåsadagen. De brukar också ordna fotbollsskola. För Adem och Ayla Cigdem samt Elsa Eriksson Bassmann blir det kolonidagar med mycket studs. Foto: Lars Dareberg

Elin Eskilsson, 4 år, gillar också den nya lekplatsen. Hon bor vanligtvis i en lägenhet i Limhamn och gör nu sin andra sommar på Elinelund, och förutom lekplatsbesök så gungar hon i äppelträdet, kollar in storebrorsan Edvins volter på studsmattan och leker på gräsmattan. När hon inte plockar och äter bär förstås: smultron, jordgubbar, hallon och vinbär.

Stugorna på Elinelund och Mossängen är som små sommarhus och kostar flera hundratusen kronor, men även om man inte har råd att köpa något för sådana summor kan man med lite tur skapa en egen stadsoas åt sig och sitt barn. Det är Malin Rasmusson ett gott exempel på, hon hittade en kolonilott på Kirseberg för 15 000 kronor.

Malin Rasmusson kunde ingenting om växter och blommor när hon köpte lotten. Tanken var framför allt att ge sonen Hjalmar, två år, en chans att vara ute i naturen och få känna gräs under fötterna. Till vardags bor de i en lägenhet vid Nobeltorget i Malmö men sedan kolonin blivit deras går cykelturen efter jobb och förskola ut till kolonin istället.

– Det här är en livshöjare. Det är helt underbart att få komma ut till en fantastisk trädgård att bara vara i. Det är jättemysigt för Hjalmar att få bada i en minipool, känna lite frihet och bara vara ute och leka, säger Malin Rasmusson.

– Det här blir ett ställe där vi båda kan ha kul. Hjalmar tittar på blommorna, lyssnar på fåglarna och så upptäcker vi trädgårdslivet tillsammans.

– Och när man får koloni får man massor med besök! Det är lätt att umgås härute.

Efter en stund når de första löparna målet i Mossängens knattelopp. Philip Anderstedt är en av dem och han ser rejält trött och svettig ut.

– Puuh, jag fick en klump i halsen, stönar han, innan han förses med medalj och dricka.

Philip Anderstedt uppskattar knatteloppet och de andra aktiviteterna på området, och saknar förra årets fotbollsskola, men det finns också annat han gillar med kolonilivet:

– Det bästa är myset i stugan, skriv det! När alla sitter i soffan på kvällen och kollar på tv … det är så litet och mysigt – och man har semester och alla är glada.

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
Email
Print